Субота, 20 Квітня 2024 р.
22 Липня 2011

МОТОБОЛ ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИ!?

Атакує збірна Німеччини, з м’ячем Андреа РЕТІХ. Матч зі збірною Росії26-й чемпіонат Європи з мотоболу, що проходив 10-16 липня в м.Вознесенськ Миколаївської області, навряд чи можна назвати європейським. Золотий титул переможця вже всьоме здобула Москва – збірна Росії. Також цього року на чемпіонаті не було команди фаворитів мотоболу всіх років і родоначальниці цього виду спорту – Франції. На фестиваль мотоспорту в Україні відмовилися приїхати збірна Прибалтики та Азербайджану, а країн-учасниць було всього 5: Німеччина, Нідерланди, Росія, Білорусь та Україна. На жаль, серед учасників цьогорічного чемпіонату не було наших кам’янецьких мотоболістів із команди «Поділля» – до складу збірної України вони так і не увійшли. Сергій ШВАРЧУК («Поділля») прокоментував це так:

– На жаль, гідних участі у Євро-2011 з мотоболу серед нас не знайшлося. Причина банальна: два роки наша команда – майже без тренувань. Це стало вирішальним фактором при відборі гравців до збірної України. Володимир ДАНИЛЯК також поза регламентом чемпіонату – він не може бути допущений до участі через вік.

Можна припустити, що при такому способі функціонування нашої команди в майбутньому годі сподіватися побачити принаймні одного кам’янецького гравця в лавах збірної України. Проте, незважаючи на всі внутрішні бідкання нашого мотоболу, треба наголосити, що цього року вже вчетверте чемпіонат Європи з мотоболу відбувався в Україні. За словами голови Європейської мотобольної асоціації (UEM) Карла ФОГЕЛЕ, ЧЄ-2011 і ЧЄ-2009 продемонстрували найвищий рівень організації чемпіонатів Європи за останні 10 років. З розвитком мотоболу хоч у нас і не дуже, зате приймати та проводити чемпіонати Європи у нас виходить. 

Але повернемося до Франції. Що ж трапилося? За словами виконавчого директора оргкомітету ЧЄ-2011 в Україні, голови департаменту зовнішніх зв’язків Вознесенської міськради Тетяни ЗЕЛІНСЬКОЇ, причиною відмови в участі змагань країни-автора мотоболу стало те, що не було враховано їхнього прохання щодо змін до регламенту. Цьогорічний півфінальний етап змагань проводився за круговим принципом. За результатами основної сітки, перше місце грає з четвертим, а друге – з третім. Франція ж хотіла, щоб було як завжди: перше – з другим, третє – з четвертим.

Бенджамін ВАЛЬЦ, головний тренер збірної Німеччини Томас ШЕФЛЕР, Андреа РЕТІХ (зліва направо)Але, як каже наш північний сусід, «нет худа без добра», відсутність збірної Франції дала величезний шанс збірній Німеччини. Простіше кажучи, в неї відкрився прямий доступ до «тіла» збірної Росії, чого не давала попередня система регламенту півфінальних ігор, плюс такий потужний супротивник, як збірна Франції. Тільки перемігши цю країну, можна було потрапити у фінал і пограти з Росією. Такий успіх, якого досягла Німеччина у ЧЄ-2011, можна порівняти хіба що з минулорічною перемогою їхньої співвітчизниці Лєни МЕЙЄР на Євробаченні-2010. 

Проста статистика: звання кращого бомбардира ЧЄ з мотоболу 2011-го отримав Андреа РЕТІХ, кращим форвардом визнано Бенджаміна ВАЛЬЦА. Сама збірна Росії в особі Володимира СОСНИЦЬКОГО, капітана збірної, викликала повагу та, водночас, паніку під час фінальної гри за І-ІІ місця, котра закінчилася з рахунком 4:2 на користь Росії. За словами судді міжнародної категорії Уве ХОЙШКЕЛЯ, збірна Росії завжди відрізнялася жорсткою грою та нестабільним плаваючим регламентом роботи польових судей на пострадянському просторі, що, на його думку, не дає можливості найближчим часом здолати її.

Атакує збірна Німеччини, з м’ячем Андреа РЕТІХ. Матч зі збірною РосіїДо речі, цікаво, що кістяк збірної Росії складають вихідці з української полтавської мотобольної школи, а саме: Володимир СОСНИЦЬКИЙ (капітан), Олександр СОСНИЦЬКИЙ (воротар), Геннадій МИЦЬ (головний бомбардир збірної). А Іван КРИШТОПА (форвард збірної РФ) відіграв три сезони у складі команди «Поділля».

На відміну від попередніх європейських змагань з мотоболу, технічно збірна України показала себе досить непогано. Втім програші, які були гучними за статистикою, так і залишилися: Україна – Росія – 1:9 (півфінал); Україна – Білорусь – 2:8 (фінал). Проте треба відзначити високий рівень командності та видовищності збірної. Доклалися до цього Євген БАБАНОВ («Антрацит»), Ігор ДЕМЕНСЬКИЙ (кращий воротар цьогорічного чемпіонату, «Восход»), Сергій ВОЛОШИН («Восход») і традиційно – Іван КОСТЮК («Антрацит»), Володимир БОЙКО («Антрацит»). 

За результатами чемпіонату Європи-2011 збірна Росії виборола золото, збірна Німеччини – срібло, збірна Білорусі – бронзу. Збірна України посіла IV місце. 

P.S. На цей чемпіонат разом з кам’янецькими мотоболістами збирався поїхати головний редактор газети «ПОДОЛЯНИН» Віталій БАБЛЯК – великий шанувальник та ентузіаст кам’янецького мотоболу. Він так мріяв, щоб Кам’янець-Подільський колись став господарем чемпіонату Європи з мотоболу! Цю статтю присвячую світлій пам’яті Віталія Петровича…

Андрій РАДНЮК, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».