П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
23 Березня 2012

У ЧОРНО-БІЛОМУ ПОЛОНІ

Анатолій ДубовийШахи та шашки належать до тих видів спорту, для заняття якими потрібно зовсім небагато: дошку 8 на 8 клітинок (чи 10 на 10 – для стокліткових шашок) і комплект з 16 чорних і 16 білих фігурок (відпо­відно по 12 чи по 20 чорних і білих шашок). Та хіба ще годинник із двома циферблатами для контролю часу в офіційних змаганнях чи для бліцу, коли кожному супернику відводиться по 5 хвилин на всю партію.

А примоститися з шахівницею можна будь-де: за столиком на кухні, на дивані в кімнаті чи на лавочці в парку. Втім у Кам’янці-Подільському на другому поверсі будинку №5 на вулиці Соборній уже майже 20 років (від грудня 1992 р.) діє шахово-шашковий клуб «Гросмейстер».


ШШК дасть притулок кожному лю­бителеві: від школяра до пенсіонера. Працює клуб щодня (крім понеділка) і відчинений з 16.00 (у неділю з 15.00) до 20.30. Вихованцями клубу є чимало відомих у місті та за його межами шахістів і шашкістів. Так, Роман КІФЛЮК, який нині живе і працює в Києві, та Віктор ЛІЧКЕВИЧ, ни­нішній голова міської шахової федерації, по чотири рази ставали чем­піонами міста з шахів. Є надія, що в майстерності їх наздожене, а то і перевершить учень гім­назії Дмитро ГО­РЄЛОВ – чемпіон міста серед школярів і чотириразовий чемпіон області серед дітей (інтерв’ю з ним «ПОДОЛЯНИН» опублікував 24 червня 2011 р.).

Серед жінок клуб прославили Віта РУДИК і Яна ЧУМАГІНА. Віта стала кандидатом у майстри спорту з шахів і кандидатом наук, нині працює в Чернівцях. Яна була двічі фіналісткою чемпіонатів України серед жінок. Нині вона навчається в Києві і в шахи, на жаль, грає рідко.

Серед шашкістів гордістю є вихованець клубу Віктор ДАШКО (нині навчається в Тернополі). Він надзвичайно успішно грає в чемпіонатах України з шашок-64 серед молоді: торік став бронзовим призером, а цього року – чемпіоном. Гідна зміна підростає багаторазовому чемпіону міста й області Миколі КОВАЛЮ.

Міська федерація шахів (голова Віктор ЛІЧКЕВИЧ, заступник голови Віктор СТОРОЖЕНКО, секретар Анатолій ДУБОВИЙ) працює активно і запланувала на цей рік 17 змагань (частину з них вже проведено). Це півфінал і фінал чемпіонату міста серед чоловіків (традиційно проводиться наприкінці року), першості серед жінок, школярів, молоді, ветеранів, навчальних закладів, турніри до Міжнародного дня шахів і Дня незалежності України, «Дзвони Чорнобиля», «Тато, мама, я – шахова сім’я», товаристський матч Кам’янець-По­дільський – Чернівці, традиційні фестивалі «Стара фортеця» (для дорослих) та «Подільська осінь» (для дітей).

У вересні ц.р. Всеукраїнський

фес­тиваль «Стара фортеця» стартує удев’ятнадцяте. Це доволі сильний за складом турнір. Так, торік із 38 учасників грали один майстер спорту та 18 кандидатів у майстри. «Стара фортеця» – це справжня школа шліфування майстерності для місцевих ша­хістів, реальна можливість виконати норматив кандидата в майстри спорту. Сьогодні Кам’янець має всього чотирьох кандидатів. Це Віктор ЛІЧКЕВИЧ, Віктор СТОРОЖЕНКО, Ігор ШЕВАГА та Василь ХАРЬКОВ, близький до цього звання Юрій ЗАЙЦЕВ.

Приємно, що міська влада щороку фінансово підтримує «Стару фортецю». 3000 грн. від міста та внески кожного учасника по 50 грн. забезпечують для фестивалю непоганий призовий фонд.

Дбають у Кам’янці і про дітей. У гурт­ках у навчальних закладах і в самому клубі під опікою досвідчених Анатолія ДУБОВОГО та Віктора СТОРОЖЕНКА тренується близько 100 школярів. Торік команда гімназії посіла п’яте міс­це на Всеукраїнському шаховому тур­нірі «Біла тура», що вперше проводився в Кам’янці-Подільському.

На висоті шахове життя в обох наших університетах. В аграрно-технічному тон задають досвідчений Валерій НЕСТЕРЕНКО та молодий Анатолій ДИМЧУК. У національному університеті славляться гарною грою студенти Аліна БАКАЛОВА, Віта ПОЛІ­ЩУК, Владислав ТКАЧ.

І все-таки, попри значні успіхи, Кам’янець щодо розвитку шахів значно відстає від Хмельницького. Як наслідок, до 30 найкращих за рейтингом шахістів області потрапило всього четверо кам’янчан, причому найкращий з них Віктор ЛІЧКЕВИЧ посідає 11-те місце.

Зате в шашках гідних конкурентів в області Кам’янець не має. Тож не дивно, що президентом обасної федерації шашок є кам’янчанин Анатолій ДУБОВИЙ, що в місті над Смотричем відбуваються всі основні шашкові змагання. Серед них і чемпіонат області серед чоловіків і жінок. Торік у листопаді у Кам’янці-Подільському вже вчотирнадцяте проходив міжобласний шашковий фестиваль пам’яті Павла БОДЯНСЬКОГО – видатного організатора шашкового життя в Російській імперії, вихованця Подільської духовної семінарії.

У Кам’янці-Подільському видається обласна газета «Шахіст Поділля». Виходить вона раз чи двічі на рік. Перше число побачило світ 26 жовтня 2005 р., останнє – 21-ше – 14 січня

ц.р. Газета регулярно вміщує най­цікавіші партії найпрестижніших змагань у місті та області. Освітлює часопис і шашкове життя Хмельниччини.

Як бачимо, інтелектуальним видам спорту в Кам’янці приділяється достатня увага. І все ж хотілося б аби у міс­ті над Смотричем жив і працював хоча би один майстер спорту з шахів і ще один із шашок. А назва шахово-шашкового клубу – «Гросмейстер» – дає надію, що кам’янчани і гравців найвищого рівня зуміють зростити. Принаймні, два міжнародні гросмейстери – Леонід ШТЕЙН і Олександр ФІНКЕЛЬ – уродженці нашого міста. Останній з них до того ж є вихованцем місцевого шахового клубу.