Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
20 Квітня 2012

ДО ПОЧАТКУ “ЄВРО-2012” ЗАЛИШИЛОСЬ 49 ДНІВ

Все менше і менше часу залишається до великого футболу, всі рахують дні, роблять ставки, сперечаються, а я просто продовжу розповідь про учасників чемпіонату.У минулому числі «ПОДОЛЯНИНА» я розповів про одного з господарів чемпіонату – збірну Польщі. Сьогодні – про решту учасників цієї групи.

ГРЕЦІЯ

ГРЕЦІЯГреція та Чехія – наступні претенденти на чемпіонство. Разом зі своїми більш титулованими суперниками – поляками – вони знаходяться в першій групі. Про ці дві збірні можна сказати – «нічого особливого», але недооцін­ка суперника – головна помилка. Так само, як 2004 р. на чемпіонаті Європи в Португалії збірна Греції виграла в груповому турнірі у господарів чемпіонату, всі сказали, що це просто випадковість. А коли греки вийшли із групи з

I місця, потім перемогли чинних чемпіонів-французів – 1:0, а по­тім – і головних фаворитів – збірну Чехії з аналогічним рахунком, всі букмекери були шоковані, оскільки шанси Греції перед по­-

чатком змагань оцінювались у 80 до 1. 

Критика спеціалістів про в’язкий і оборонний футбол, скептичні погляди суперників не завадили команді з Балканського півострова виграти золото, перемігши у фіналі все тих же португальців. Прибувши на чемпіонат як аутсайдери, вони повернулись додому національними героями. Всі тоді знали таких футболістів, як КАРАГУНІС, ЗАГОРАКІС, НІКОПОЛІДІС та інших, до того часу невідомих, гравців. Але всі наступні спроби на різноманітних чемпіонатах не давали своїх плодів – як збірна не намагалась, вище голови стрибнути їм не вдалося.

ЧЕХІЯ

ЧЕХІЯСьогодні Греція не вважається фаворитом «Євро», і навряд чи їм вдасться повторити свій подвиг, та варто пам’ятати, що є головною помилкою. Це саме стосується і збірної Чехії. Її футбольна історія така ж невиразна. Яскраві футболісти, цікаві матчі, та, на жаль, як це часто відбувається, коли в команді багато лідерів, і кожен хоче показати себе з найкращого боку, самостійно поборотися проти суперників, забуваючи, що футбол – це командна гра, тоді обвалюється вся стратегія і цілісність гри.

Всі замислювались над запитанням, чому з такими гравцями, як Павел НЕДВЕД, Ян КОЛЛЕР, Томаш РОСІЦКІ, збірна не грає відповідно до їхнього рівня, а все через самовпевненість, адже перемога дається тільки тоді, коли йдеш на ті чи інші жертви. В їхньому випадку жертвою була індивідуальна гра. Вони грали тільки на себе, тому весь світ і знає їхні прізвища, але майже нікому невідомо про країну відомих футболістів.

Чехи були близькими до трі­умфу – у фіналі чемпіонату Європи 1996 р. вони програли збірній Німеччини, забравши срібний комплект нагород. А в Португалії 2004 р. егоїстичність знову не дала їм можливості здобути перемогу. Цього разу вони тішилися бронзовими медалями. Після закінчення чемпіонату з команди пішов майже весь золотий склад. Нині збірна Чехії – молода команда, з новими завданнями і цілями, їй можна віддати звання «темної конячки» чемпіонату, адже невідомо, що вона тепер продемонструє. Від того стає тільки цікавіше спостерігати за її першими кроками – нової, але дуже амбітної команди.

РОСІЯ

РОСІЯУ стартовому матчі «ЄВРО-2012» 8 червня в групі А змагатимуться збірні Росії та Чехії.

Історія збірної Росії починається з далекого 1912 р., коли ще називалась Російською імперією. Особливих перемог вона не здобула. Можливо, просто не встигла, оскільки вже зовсім скоро настала пора СРСР. Саме на той час припадає розквіт російського футболу. Збірна, яка вміла перемагати, гравці якої вважалися найкращими, була майже непереможною.

Один раз ставали чемпіонами Європи 1960 р., коли у фіналі проти збірної Югославії провели незабутній матч. Основний час завершився з рахунком 1:1, а вже в другому додатковому таймі чаша терезів схилилась на бік росіян, переможний м’яч забив Віктор ПОНЄДЄЛЬНІК. Після такої грандіозної перемоги власник мадридського «Реалу» Сантьяго БЕРНАБЕУ запропонував деяким футболістам збірної казкові контракти, однак з ідеологічних міркувань ніхто не підписав договорів. Тричі ставали срібними призерами європейського чемпіонату, це була велика і по праву могутня збірна.

Але ми говоримо про теперіш­ню збірну Росії, в якої єдиним здобутком за останні 20 років була тільки бронзова медаль навпіл зі збірною Туреччини на «Євро-2008», оскільки з 1984 р. на чемпіонатах Європи гра за

III місце не проводиться. Той чемпіонат для російської збірної був успішним. У групі вони поступились тільки майбутнім чемпіонам – іспанцям, а матчі проти Греції та Швеції ви­грали. Далі була нелегка гра проти збірної Голландії – росіянам пощастило більше, і вони пройшли до півфіналу, де зустрілись з тими ж іспанцями, яким знову програли з рахунком 3:0.

Сьогодні Росія налаштована на боротьбу до останнього, і група, в яку вона потрапила, мабуть, найвигідніша для того, щоб про­йти до чвертьфіналу. Але всі ми знаємо, як вміє грати збірна у відповідальних матчах, загалом це незлагоджена гра, метушливість на полі, вибивання м’яча подалі від воріт, більше розмов, ніж гри. Все це ставить під питання вихід з групи, і якщо тренер команди Дік АДВОКААТ не знайде рішень, то ми можемо побачити ту саму російську команду, яку прекрасно знаємо.

Ось і відома група А, в якій не видно яскраво виражених ні лі­дерів, ні аутсайдерів. Розстановка сил відносно однакова, тому залишається тільки дивитися і вболівати за своїх улюбленців.

Володимир ОБРАЗЦОВ, 

спец. для «ПОДОЛЯНИНА».