П'ятница, 29 Березня 2024 р.
4 Травня 2012

«МОТОДРАЙВ» – ЗА МОТОБОЛ!

Одну з концептуальних проблем цього виду спорту зрушено, а саме – широке медійне висвітлення. Неочікувана новина: український мотобол віднедавна має національного медійного покровителя. Ним став Всеукраїн­ський журнал мототехніки та мототехнічних видів спорту «МОТОДРАЙВ»!

Від 1 травня на розкладках кіосків всієї України, зокрема і  Кам’ян­ця-Подільського, можна знайти спеціальний номер цього видання, присвяченого не кому-небудь, а легенді радянського і сучасного мотоболу, нашому земляку – граючому тренеру команди «По­ділля», майстру спорту міжнародного класу Володимиру ДАНИЛЯКУ.

Чимало любителів мотоболу протягом десятків років незалежної України черпали знання та новини про улюблений вид спорту лише з регіональної преси тих країв, де спорт прижився, або з Інтернету (зовсім недавно). За радянських часів було легше – виходили журнали «За рулем», на приз якого навіть проводилися змагання, і «Юний технік». З вересня минулого року «МОТОДРАЙВ» постукався у двері шанувальників мотоболу, бо саме відтоді почала діяти рубрика «Мотобол». 

Свіжий номер видання дуже широко й цікаво висвітлює мотобольну долю нашого співвітчизника Володимира ДАНИЛЯКА: про прихід у мотобол, славу радянського мотоболу, аналіз причин, чому мотобол зник або був придушений, тощо.

А вже 18 травня відбудеться перший матч мотобольного сезону в Кам’янці-Подільському за національної медійної підтримки журналу «МОТОДРАЙВ» (регіональна медіа-підтримка – газета «ПОДОЛЯНИН»). Це будуть показові ігри національної збірної України перед відбуттям на найвищі змагання до Німеччини (Купенхайм), де відбудеться 27-й чемпіонат Європи з мотоболу. Ще одним подарунком для фанатів може стати приїзд нововідродженої легендарної команди минулого – «Ниви» (Вишняки), яка припинила існування ще 2001 р., але встигла в ті часи здобути всі можливі й неможливі титули в Україні, СРСР та за кордоном.

Після мотобольного свята «МОТОДРАЙВ» вирушить у європейську столицю мотоболу 2012 р. – Купенхайм, на чемпіонат Європи з мотоболу.

23-28 травня в невеликому провін­ційному містечку на півдні Німеччини відбудеться подія, на яку з нетерпінням чекають шанувальники мотоболу. Серед країн-учасниць чемпіонату попередньо зголосилися взяти участь:  Франція, Німеччина, Нідерланди, Литва, Росія, Білорусь, Україна. Збірна Азербайджану, за останньою інформацією, через фінансові проблеми взяти участь у ЧЄМ-2012 не зможе. 

Європейська мотобольна спільнота припускає, що, на відміну від попередньої історії чемпіонатів Європи, цього року в фаворити вийде збірна Німеччини. В попередні роки рейтинг переможців був відносно стабільний: Росія – Білорусь – Франція. Щоправда, це не стосувалося тих років, коли ЧЄМ були неповноцінними через неповний склад учасників. 

Щодо України, то дуже важко визначити, як виступлять наші співвітчизники. Це залежить від багатьох факторів: фінансування, на базі якої команди буде йти підготовка, клімат, сформований Федерацією мотоболу і самими тренерами збірної. Головним тренером нашої збірної виступить Володимир МОСКАЛЕНКО («Антрацит», Кіровське). Кістяк збірної складуть майстри спорту міжнародного класу Іван КОСТЮК, Володимир БОЙКО, В’ячеслав ЛАЗОРЕНКО – «Антрацит» (Кіровське);  Артем ВОВЧОК, Ігор ДЕМІНСЬКИЙ – «Восход» (Вознесенськ). 

ЧЄ з мотоболу – 2012 пройде на мотобольній базі клубу «Puma Kopenheim», яка вважається однією з найсучасніших на території Німеччини. Організаторами змагань виступлять Бундесліга мотоболу Німеччини та Європейська мотобольна спілка на чолі з її президентом Карлом ФОГЄЛЄ.  

Андрій РАДНЮК.