Субота, 20 Квітня 2024 р.
11 Травня 2012

ДО ПОЧАТКУ “ЄВРО-2012” ЗАЛИШАЄТЬСЯ 28 ДНІВ

ЄВРО 2012Менше місяця залишається до найголовнішої події року в Україні. Всі, кому небайдужий футбол, з нетерпінням та хвилюванням чекають 8 червня. Тож, саме час розповісти про останню групу D,

де знаходяться Англія, Франція, Швеція і Україна.

АНГЛІЯ

АНГЛІЯРодоначальникам футболу буде нелегко в цьому чемпіонаті, тому що їх завжди супроводжує невдача і провал. 1966 р., Англія, стадіон Уемблі, Боббі МУР – ка­пітан збірної, підіймає над головою чемпіонський кубок. Тоді Англія стала чем­піоном світу, це було перше і, на жаль, останнє досягнення такої могутньої команди.

Всі наступні чемпіонати складалися не найкращим чином. Багато разів не проходили навіть відбіркових етапів, програвали не дуже сильним суперникам, а якщо вдавалось потрапити на змагання, то нічого особливого не показували. І тоді, і нині в збірній найкращі гравці Боббі ЧАРЛЬТОН, Пітер ШИЛТОН, Пол ГАСКОЙН, Девід БЕКХЕМ – всі вони представляють різні покоління, і їхні напарники такі ж імениті, як вони. Чому ж така команда не може похвалитися визначними нагородами? Історія – ось що не дає футбо­лістам збірної Англії грати як одне ціле.

Вболівальники з «Манчестера» ніколи не будуть підтримувати гравця з Лондона або Ліверпуля, і навпаки. Ворожнеча між британськими містами почалась ще до того, як придумали футбол, неприязнь перекинулась і на футболістів, що ми й бачимо у грі на полі.

Незважаючи на всі промахи і поразки, Англія вважається фаворитом будь-якого чемпіонату, посідає найвищі місця у світовому рейтингу. Збірна може грати краще за всіх, але не хоче з різних причин, і поки ці питання не вирішаться, то і гри ми не побачимо. Англія – непроста команда, інколи дивна, слабка і сильна водночас, але останнього слова вона ще не сказала.

ФРАНЦІЯ

ФРАНЦІЯ«Трикольорові» також мають що сказати, адже вони хочуть повернути собі ту славу, яка в них була не так давно. Збірна Франції є чемпіоном світу і дворазовим європейським чемпіоном. Вся історія команди обертається навколо одного ключового гравця, який задає темп усій збірній.

Епоха Жюста ФОНТЕНА, яка вбирає в се­бе бронзову медаль у чемпіонаті світу 1958 р., та IV місце в чемпіонаті Європи 60-го.

Далі настала довга епоха ПЛАТІНІ, яка тривала з 82-го до 86-го. У чемпіонаті світу 1984 р. французи виграли європейське золото, а через два роки, перегравши бельгійців у грі за III місце, повезли додому світову бронзу. Третя і найяскравіша епоха – Зінедіна ЗІДАНА. Хто не знає цього великого футболіста?! Той склад збірної Франції був просто легендарною сумішшю, французи тоді громили всіх підряд. Перемога в чемпіонаті світу 1998 р., де французи здолали бразильців, – 3:0. ЗІДАН двічі «розписався» у воротах суперника, і на останніх секундах Емануель ПЕТІ поставив жирну крапку та послав у нокаут команду молодого РОНАЛДО.

На «ЄВРО-2000» французи знову потішили своїх фанів, здолавши у чвертьфіналі іспанців, у яких була можливість перевести гру в овертайм. На останніх хвилинах був призначений пенальті у ворота БАРТЕЗА, але РАУЛЬ пробив вище від воріт. У півфіналі, в додатковому часі, вони перемогли португальців, на 117-й хв. ЗІДАН з 11-метрового не схибив і подарував команді путівку до фіналу.

Остання гра була важкою, проти них грала збірна Італії. ДЕЛЬВЕККІО забив на 55-й хв., до останнього італійці стримували натиск французів, але фортуна була на боці «галльських півнів». ВІЛЬТОР забиває гол на останніх секундах, і матч знову переходить в овертайм, де французи виявились сильнішими, м’яч від ТРЕЗЕГЕ і чемпіонство для збірної. Сьогодні французи впевнено крокують назустріч своєму наступному тріумфу під керівництвом Лорана БЛАНА.

ШВЕЦІЯ

ШВЕЦІЯШвеція є серйозним і складним суперником для будь-кого. Ця команда з Півночі завжди грає, як востаннє. II місце в чемпіонаті світу 1958 р., домашній чемпіонат для шведів став найяскравішим для всіх, кому не байдужа скандинавська збірна. Тоді вони пройшли і СРСР, і німців у півфіналі, зупинили їх тільки бразильці з 17-літнім ПЕЛЕ на чолі. Збірна Бразилії була настільки вражена відданістю шведських уболівальників, що зробила коло пошани з прапором Швеції. Далі «синьо-жовті» не пропускали жодної першості, завжди пробиваючись у фінальну стадію.

Шведи кремезні та непробивні, завжди агресивні, якщо йде атака, мало кому вдається перервати «бульдозерний» прорив до воріт. Вони не чекають запрошення, а самі приходять і беруть, що їм треба. Нинішня команда чимось схожа на ту, яка 58-го здобувала безліч перемог, – впевнена, чітко вибудована стратегія гри. Капітан і ветеран Андерс СВЕНССОН приїде, щоб показати, як правильно грати у футбол.

Володимир ОБРАЗЦОВ.