Четвер, 18 Квітня 2024 р.
13 Липня 2012

НАШІ В ЛОНДОНІ

Під час Олімпійських ігор у Лондоні кам’янчани мають усі підстави вболівати за своїх, адже серед українських олімпійців є і студенти факультету фізичної культури К-ПНУ ім.Івана Огієнка. Власне, про них ми вам і розповімо.

СПОРТ СПОРТОМ, А ВИЩА ОСВІТА МУСИТЬ БУТИ

У наш час кожна людина, яка хоче мати шану в суспільстві, прагне здобути вищу освіту, а то й не одну. І спортсмени не виняток. От тільки гризти граніт науки їм ніколи (особливо, якщо це спортсмени високого рівня), адже у них багато тренувань, виїздів на змагання… Одним словом, не до навчання. 

Проте наш університет усе ж може похвалитися відомими  студентами-спортсменами. Ну, і що з того, що вони приїжджають у стіни альма-матер лише двічі на рік, а дехто навіть точно не пам’ятає назви свого вишу? Зате сама їхня наявність – честь для всього міста. 

ОЧІКУЄМО НА ТРЕТЮ ОЛІМПІЙСЬКУ

Ірина МЕРЛЕНІІрина МЕРЛЕНІ особливих коментарів не потребує, адже про неї знають, мабуть, усі, хто хоч трішки цікавиться спортом. Олімпійська чемпіонка з вільної боротьби в Афінах-2004 і бронзова призерка Пекіну-2008 зробить спробу отримати третю олім­пійську медаль у Лондоні. Ірина вже двічі після народження дітей планувала завершити спортивну кар’єру, однак знову повертається по нові звершення. Народилася Ірина Мерлені у Кам’янці-Подільському, хоча практично ніколи тут не жила. Після декількох років проживання у с.Кульчіївці її сім’я переїхала у Хмельницький. Там і досі живуть батьки Ірини. Після афінського тріумфу Мерлені проживає у Києві, однак навчалася у Кам’янці. Торік вона закінчила магістратуру на факультеті фізичної культури К-ПНУ ім.Івана Огієнка, а сьогодні – студентка МАУП у Києві.

КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ ШЕРИФ

Шериф ЕЛЬ-ШЕРИФХлопець із екзотичним іменем Шериф ЕЛЬ-ШЕРИФ ще один представник україн­ських олімпійців. У Шерифа батько із Судану, а мати – українка, однак він народився і провів усе своє життя саме у нашій державі. Тож як­що Шериф ще й любить сало, то його однозначно можна назвати справ­ж­нім україн­цем.

Шериф Ель-Шериф – легкоатлет, спе­ціалізується на потрійному стрибку і стрибку в довжину. Минулого року на чемпіонаті Європи серед молоді в Остраві (Чехія) він став чемпіоном у потрійному стрибку. 12 червня цього року 23-річний спортс­мен виборов бронзову нагороду на одному з етапів «Діамантової ліги» в Осло. А два тижні тому Шериф став другим на чемпіонаті Європи у Гельсінкі. На лондонській Олімпіаді він буде однією із надій нашої збірної на медаль.

Народився Шериф Ель-Шериф у Сімферополі, починаючи із 6 класу, тренувався у спортивному інтернаті у Броварах, що під Києвом. Зараз його тренування проходять у Дніпропетровську. Він – студент IV курсу К-ПНУ ім.Івана Огієнка (на даний час знаходиться в академвідпустці).

ПРИЙШОВ ЧАС ПЕРЕМАГАТИ

Георгій ЗАНТАРАЯЩе один грунтовний претендент на олім­пій­ську медаль – дзюдоїст Георгій ЗАНТАРАЯ. 4 роки тому він не зумів потрапити на Олімпіаду, але, як стверджує сам спортс­мен, у тому є свої плюси. 2009 р. Георгій стає чемпіоном світу і сріб­ним призером чем­піо­нату Європи, а 2011-го – чемпіоном Європи. Також на чемпіонатах світу 2010-2011 рр. здобуває бронзову та срібну нагороди. У 2009 та 2011 рр. Національний олімпійський комітет визнавав Зантараю кращим спортсменом країни. I це не дивно, адже він – єдиний український дзюдоїст, який перемагав на світовій першості. Надіємося і на його перемогу в Лондоні.

Георгій Зантарая народився у Грузії, але на початку 90-х, у 5-річному віці, переїхав в Україну. Проживає у Києві. Він уже встиг закінчити Ужгородський університет економіки, інформатики і права. Тепер навчається на факультеті фізичної культури К-ПНУ імені Івана Огієнка, цього літа 24-річ­ний спортсмен закінчив IV курс.

БОРЕЦЬ №1

Андрій СТАДНІКАндрій СТАДНІК на Олім­піаді у Пекіні здобув срібло у вільній боротьбі, а от на Лондон навіть не зумів дістати ліцензії, – за нього це зробив інший борець. Та оскільки Стад­нік в Україні – непереможний борець №1 у своїй ваговій категорії, то, швидше за все, на Олімпіаді ми побачимо саме його. Андрій у своєму активі також має золото Кубка світу і бронзу чемпіонатів світу та Європи.

Народився Андрій Стаднік у смт Віньківці Хмельницької області. Проживає у Львові. Цього року він закінчив магістратуру в нашому університеті, але продовжує навчання у Львівській академії друкарства.

МІЛІЦІЯ ТАКОЖ ХОЧЕ ЗМАГАТИСЯ

Тетяна ФІЛОНЮКЧемпіонка України з марафонського бігу Тетяна ФІЛОНЮК також уже виступала на Олімпіаді у Пекіні, щоправда, без вражаючих здобутків. 

27-річна спортсменка –  спів­робітник УМВС і чемпіонка світу та Європи серед поліцейських. Від такого стаєра не втече, мабуть, жоден злочинець.

Тетяна, хоч і позиціонується як хмельницька спортсменка, проживає і тренується у своєму рідному Полонному. В нашому університеті вона наразі закінчила IV курс.

СПОРТ І ПСИХОЛОГІЯ

Ірина КІНДЗЕРСЬКАНеодноразова призерка молодіжних чемпіонатів світу і Європи із дзюдо та самбо Ірина КІНДЗЕРСЬКА – ще досить молода спортс­менка (1991 року народження). Однак своїми успіхами майстер спорту міжнародного класу вже встигла привернути до себе увагу.

Ірина родом із Дунаївців. Цього року одночасно закінчила четверті курси двох навчальних закладів: К-ПНУ імені Івана Огієн­ка та НАВС у Києві, де вона навчається на психолога.

УЧАСНИК ЧИ ГІСТЬ?

Велосипедист Михайло БАЦУЦА також поїде у Лондон, правду кажучи, лише як резервний учасник, тому шанси виступити у нього невеликі. Хмельничанин також закінчив IV курс нашого університету.

Нехай цих спортсменів складно побачити у нашому місті, та й кам’янчанами під час Олімпіади їх не називатимуть, але все ж таки вони трішки «наші». Тому незабаром триматимемо за них кулаки, як і за решту українців. 


СТУДЕНТИ І ВИПУСКНИКИ ФАКУЛЬТЕТУ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ, ЯКІ СТАЛИ ЧЕМПІОНАМИ, ПРИЗЕРАМИ ТА УЧАСНИКАМИ ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР

Чемпіони Олімпійських ігор

Людмила Бобрусь-Порадник – чемпіонка ХХІ, ХХІІ та бронзова призерка ХХІІІ Олімпійських ігор (гандбол);

Анатолій Бондарчук – чемпіон ХХ і срібний призер ХХІ Олімпійських ігор (легка атлетика);

Галина Маноха-Захарова – чемпіонка ХХІ Олімпійських ігор (гандбол);

Марія Маршуба-Кіркевич – чемпіонка ХХІ Олімпійських ігор (гандбол);

Фаїна Мельник – чемпіонка ХХ Олімпійських ігор (легка атлетика);

Ірина Мерлені-Микульчин – чемпіонка ХХVIII і бронзова призерка ХХІХ Олімпійських ігор (вільна боротьба);

Надія Ткаченко – чемпіонка ХХІІ Олімпійських ігор (легка атлетика);

Зінаїда Турчина – чемпіонка ХХІ, ХХІІ 

і бронзова призерка ХХIV Олімпійських ігор (гандбол).

Срібні призери Олімпійських ігор

Андрій Стаднік – срібний призер ХХІХ 

Олімпійських ігор (вільна боротьба).

Бронзові призери Олімпійських ігор

Заза Зозіров – бронзовий призер ХХVI 

Олімпійських ігор (вільна боротьба).

Учасники Олімпійських ігор

Тетяна Беляєва – учасниця XXVI, XXVIІ 

Олімпійських ігор (дзюдо);

Геннадій Білодід – учасник XXVIІ, XXVIІІ, ХХІХ Олімпійських ігор (дзюдо);

Олександр Бортюк – учасник XVI, XVIІ 

зимових Олімпійських ігор (бобслей);

Іван Гешко – учасник XXVIІ, XXVIІІ, ХХІХ Олімпійських ігор (легка атлетика);

Василь Матвійчук – учасник ХХІХ Олім­пійських ігор (легка атлетика);

Анастасія Матросова – учасниця XXVIІ 

Олімпійських ігор (дзюдо);

Тетяна Філонюк – учасниця ХХІХ Олім­пійських ігор (легка атлетика).