П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
27 Липня 2012

БОЛТ ЧИ ГЕЙ?

Сьогодні стартують ХХХ Олімпійські ігри в Лондоні. Всі готові до боротьби, максимально сконцентровані, а ми, щоб відволікти вас від метушні, розповімо про цікаві та веселі моменти Олімпійських ігор.

ТРЕТІЙ ЗАЙВИЙ

БОЛТ ЧИ ГЕЙ?Пропоную глянути на найзапекліші протистояння, битви за золоті медалі, які відбудуться на цих іграх. Першим головним протистоянням буде бій на вод­ній доріжці між Майклом Фелпсом і Раяном Лохте. Обидва спортсмени зі Сполучених Шта­тів, обидва мають олім­пійські нагороди найвищого гатунку, в обидвох найбільша мотивація. Майкл Фелпс – легенда, він 14-ра­зовий олімпійський чемпіон і двічі володар бронзової медалі. Цей результат є найкращим за всю історію ігор, залишається завоювати лише будь-які три медалі Олімпіади – і він поб’є рекорд Лариси Латиніної, в якої найбільша кількість завойованих медалей олімпіад – 18.

Всі очікували двобою з легендарним австралійським плавцем Яном Торпом, який 2011 р. повернувся у великий спорт, але, на жаль, не виборов ліцензії до Лондона. Залишається єдиний суперник, який може обікрасти Фелпса, – його співвітчизник Лохте, котрий є найкращим плав­цем світу 2010 і 2011 рр. Раян – єдиний спортсмен, що бив рекорди Майкла, і є діючим рекордсменом світу на 200 м. Ще один американець, який може забрати золото із собою, – це Аарон Уеллс. Він є найбільш відомим плавцем, що завоював золоті медалі в плаванні саме на спині на олімпіадах.

Яскравою подією стане суперечка на біговій доріжці, як завжди, між американцями і спортсменами з Ямайки. Усейн Болт і Тайсон Гей – найшвидші люди на планеті – будуть битись за право називатись найкращим. Гей через стару травму відмовився від участі в бігу на 200 м і готується лише до стометрівки. Можливо, це тактичний хід з боку американця, щоб його суперники трохи розслабилися? Що ж до Болта, то він налаштований на максимум, готовий ви­гравати і робити це красиво. Головною його мрією є пробігти в Лондоні 100 м – 9,4 сек., а на 200 м вибігти з 19 сек. Хто може поборотись за золото, то це ще один іменитий ямайчанин – Асафа Пауелл. Він грозиться перебігти Болта та з високо піднятою головою завершити кар’єру.

Всі ці та багато інших баталій ми спостерігатимемо в Лондоні. І хто б не переміг, він буде цього вартий, адже на ігри їдуть тільки кращі з кращих.

КУМЕДНІ ІГРИ

А чи знаєте ви, що слово «олім­піада» спочатку означало не самі ігри, а чотирирічний проміжок між ними. Стародавні греки вели хронологію за олімпіадами, починаючи з 776 р. до н.е., наприклад, «третій рік 146-ї олім­піади». На честь Олімпійських ігор по всій Греції проголошувалося перемир’я строком на мі­сяць. Сильний не лише розумом, а й тілом, давньогрецький філософ Платон двічі ставав переможцем Олімпійських ігор у найважчому виді змагань – рукопашному бою. На відміну від наших днів, на стародавніх олімпіадах змагалися лише в декількох видах: біг, боротьба, рукопашний бій, п’ятиборство, гонки на колісницях (двоє коней в упряжці) і гонки на квадризі (четверо коней в упряжці). А зма­гались античні спортсмени оголеними в усіх видах, крім скачок.

Марафон – це дисципліна легкої атлетики, що представляє забіг на дистанцію 42 км 195 м. Треба бути справжнім титаном, аби подолати таку відстань. Або достатньо трохи кмітливості, і ти – олімпійський чемпіон!

Перша сучасна Олімпіада від­булася в Афінах 1896 р. Грецький атлет, який посів III місце в марафоні, був позбавлений нагороди. З’ясувалося, що частину шляху він проїхав на возі.

1912 р. на Олімпіаді в Стокгольмі японський марафонець Сіцо Канагурі на 30 км відчув нестерпну спрагу. Підбіг до найближчого будинку і попросив господаря налити води. Шведський селянин запросив бігуна до кімнати, але коли повернувся, побачив, що гість міцно спить. Канагурі проспав більше доби. 1967 р. 76-річному бігунові дали можливість добігти залишок дистанції – загальний час склав 54 роки 8 місяців 6 днів 8 годин 32 хвилини 20,3 секунди. Вік не стає на заваді справж­нім майстрам. Наприклад, швед Оскар Сванн у 1908 і 1912 роках завоював три золота та дві бронзи в змаганнях зі стрільби. В Антверпені-1920 він отримав срібло, тоді йому вже було 72 роки.  

Володимир ОБРАЗЦОВ.