Четвер, 28 Березня 2024 р.
17 Серпня 2012

ПАКЕТ ПОТРІБЕН?

Олімпійські ігри-2012 у Лондоні завершені. Як і прогнозувалося, прекрасно виступила збірна США, якій довелося замовляти літак, щоб довезти таку кількість медалей додому. Ми ж обмежилися пакетиком, у якому чудово помістились усі 20 медалей.

ВИСНОВКИ

ПАКЕТ ПОТРІБЕН?Переможцями командного заліку стали американці, які взяли реванш у китайців за поразку 4-річної давнини. У збірної США – 46 золотих медалей, а всього – 104, а у китайців – 38 та 88 відповідно.

Свого найвищого досягнення домоглася в Лондоні й баскетбольна збірна Росії, яка у напруженому матчі за III місце ви­рвала перемогу в збірної Аргентини – 81:77. Вирішальний 3-очковий наприкінці зустрічі закинув Олексій Швед, який став головним відкриттям сезону в Росії. У матчі за золоті медалі збірна Іспанії, яка обіграла у півфіналі росіян, дала справ­ж­ній бій американській «Дрім-тім» на чолі з ЛеБроном Джеймсом і Кобі Браянтом. Після першої половини матчу рахунок був 59:58 на користь збірної США, а у третій чверті іспанці навіть декілька разів виривалися вперед. Протистояння цих же суперників у фіналі Олімпіади-2008 у Пекіні завершилося на користь збірної США – 118:107. Однак цього разу на горизонті замайоріла серйозна сенсація. На телеканалі «Бі-Бі-Сі» у перерві показали кадри олімпійського фіналу в Мюнхені-1972, коли збірна СРСР уперше здолала у фіналі американців. Та ближче до кінця баскетболісти із НБА відновили статус-кво і перемогли з різницею в 7 очок – 107:100. Збірна США виграла олімпійський баскетбольний турнір 14-й раз в історії, а найрезультативнішим гравцем фіналу став не Джеймс, і не Браянт, а їх не менш зірковий партнер по команді Кевін Дюрант.

В останній день Ігор визначилися також чемпіони у двох інших командних видах спорту серед чоловіків. Збірна Франції з гандболу виграла фінал Олім­піади у шведів – 22:21, а збірна Хорватії з водного поло обіграла у вирішальному матчі італійців – 8:6, принісши своїй країні третю золоту медаль Лондона. Останній комплект медалей Олімпіади розігрували жінки у сучасному п’ятиборстві. Литовська п’ятиборка Лаура Асадаускайте завоювала останнє золото Лондона-2012. Британка Саманта Мюррей вирвала срібну медаль у протистоянні з Яною Маркес із Бразилії. У заключній легкоатлетичній дисципліні – чоловічому марафоні – сенсаційну перемогу здобув Стівен Кіпротіч із Уганди, який учетверте в житті вийшов на історичну дистанцію. Кіпротічу вдалося випередити двох кенійських марафонців. За традицією, яка існує на Олімпійських іграх, призерів у марафоні нагороджували ввечері на церемонії закриття. Тоді й пролунав гімн Уганди, який востаннє звучав ще у Сіднеї-2000. Золоту медаль Кіпротіч отримав з рук президента МОК Жака Рогге. 100-мет­рівка у чоловіків – одна з головних подій Олімпійських ігор. Іноді навіть жартують, що весь цей неймовірний спортивний форум раз на 4 роки влаштовують заради 9-10 секунд, які біжать спринтери. Саме через неймовірну стабільність і жагу перемоги Усейн Болт визнаний героєм Олімпіади.

Українські спортсмени загалом здобули 20 нагород різного гатунку: 6 золотих, 5 срібних і 9 бронзових медалей, посівши XIV місце у загальному списку країн-учасниць. Це гірше, ніж було 4 роки тому в Пекіні. І це найгірший результат за загальною кількістю медалей за всю історію виступів України на Літніх Олім­пійських іграх. Відзначу золоті нагороди наших боксерів Василя Ломаченка та Олександра Усика, чотири срібні та три бронзові медалі, які принесли інші

 українські атлети до загалу збірної в останні дні. Без них Україна впала б нижче плінтуса і ділила б місце у третьому десятку разом із потужною збірною Азербайджану та своїми побратимами по нещастю на «Євро-2012» – поляками.  

ВІД ЛОНДОНА ДО РІО

Офіційна частина закриття Iгор розпочалася з передачі олімпійського прапора місту, яке прийматиме Ігри-2016, – Ріо-де-Жанейро. У ній взяли участь мер Лондона Борис Джонсон і мер Ріо Едуарду Паес, який прийняв прапор із рук президента МОК Жака Рогге. Після виконання національного гімну Бразилії на сцені почалася 8-хвилинна презентація наступних Літніх ігор, кульмінацією якої стала поява легенди світового футболу ПЕЛЕ. Звичайно, у футболці з 10-м номером на спині. Глава МОК Рогге, який оголосив Ігри закритими, у своїй промові подякував спортсменам за те, що вони вписали свої імена в історію олімпійського руху, а лондонцям – за гостинність.

Олімпійська чаша у вигляді квітки була знову поділена на 204 окремі «пелюстки». Ці 204 факели символізували число країн, представлених на Іграх у Лондоні.

Володимир ОБРАЗЦОВ.