Субота, 20 Квітня 2024 р.
24 Серпня 2012

ІГРИ СИЛИ ДУХУ

ІГРИ СИЛИ ДУХУДевіз Паралімпійських ігор: «Думка – тіло – дух». Нехай учасники Паралімпіади і мають фізичні вади, але за силою духу з ними складно позмагатися. Адже їх не зламали життєві негаразди, і вони готові захоплювати нас своїми досягненнями.

У XIV Літніх Паралімпійських іграх, які з 29 серпня до 9 вересня про­йдуть у Лондоні, візьмуть участь 115 українських спортсменів, які спробують завоювати нагороди у 12 видах спорту.

НАРІВНІ ЗІ ЗДОРОВИМИ

До виникнення Паралімпіади спортс­мени з обмеженими можливостями змушені були брати участь у змаганнях разом зі здоровими. І часом досить успішно.

Зокрема, угорський спортсмен Олівер Халашші навіть був дворазовим чемпіоном Олімпійських ігор з водного поло (1928 та 1932 рр.). Ще в дитинстві хлопець потрапив під автомобіль, і йому ампутували одну ногу нижче коліна. Однак він, окрім олімпійських здобутків, став 25-разовим (!) чемпіоном своєї країни з плавання. І, можливо, на цьому здобутки Олівера б не припинилися, якби його жорстоко не розстріляв радянський солдат, який намагався заволодіти машиною батька спортсмена.

Були й інші інваліди, які стали призерами Олімпіад: угорець Карой Такач після ампутації правої руки, навчився стріляти лівою, а американський гімнаст Джордж Ейсер виступав із протезом замість ноги.

ВІД ВИТОКІВ ДО СЬОГОДЕННЯ

Спортивні змагання для інвалідів починали організовувати ще у ХІХ ст. 1924 р. навіть провели у Парижі «Олім­пійські ігри для глухих». А фундамент Паралімпійських ігор заклав англійський нейрохірург Людвіг Гутман, який 1948 р. під час Олімпіади організував спортивні змагання для інвалідів із травмою спини. Ігри відбулися на невеликій площі пасовищ, 16 учасників змагались у стрільбі з лука. Згодом цей учений розробив хартію для спортсменів із фізичними вадами.

1960 р. в Римі після завершення Олімпійських ігор були проведені Між­народні змагання інвалідів, у яких взяли участь 400 спортсменів із 23 країн. Відтоді такі ігри проводяться постійно після Олімпійських, причому вже не тільки літні, а й зимові. Починаючи із Сеула (1988 р.), Паралім­пійські ігри відбуваються в тому ж місті, що й Олімпійські.

4 роки тому в Пекіні був показаний найкращий результат на Паралім­пій­ських іграх – встановлено 279 но­вих рекордів. Загальна кількість глядачів склала 3,8 млрд. осіб зі всього світу. Сьогодні ж права на трансляції були закуплені майже кожною країною сві­ту. За прогнозами, сукупна аудиторія становитиме близько 4 млрд. осіб, які спостерігатимуть за Іграми з 29 серп­ня до 9 вересня.

ЛОНДОН ЧЕКАЄ

У цьогорічних Паралімпійських іграх візьмуть участь 4200 спортсменів зі 160 країн, які розіграють 503 комплекти нагород у 20 видах спорту. Укра­їнські спортсмени візьмуть участь у таких видах спорту: академічне веслування, волейбол сидячи, дзюдо, легка атлетика, настільний теніс, пауерліфтинг, плавання, кульова стріль­ба, стрільба з лука, фехтування на візках, футбол, велоспорт (трек, шосе).

Варто зазначити, що українці на Паралімпійських іграх виступають значно успішніше, ніж на Олімпійських. Україна тут завжди серед лідерів.

Зокрема, 2008 р. наші спортсмени завоювали 74 медалі (24 золоті, 18 срібних і 32 бронзові) та посіли IV місце у командному заліку. Тоді I місце виборола збірна Китаю із результатом у 211 нагород (89 золотих, 70 срібних і 52 бронзові). II місце дісталося збірній Великобританії, яка вийшла на фініш із результатом у 102 медалі (42 золоті, 29 срібних і 31 бронзова). III сходинку посіли Сполучені Штати Америки – 99 медалей (36 золотих, 35 срібних і 28 бронзових).

Міжнародний паралімпійський комі­тет оголосив, що Лондон-2012 при­йме найбільшу кількість країн-учас­ниць за всю історію проведення змагань – 160. Це означає, що іще 19 країн візьмуть участь в Іграх, порівняно з Пекіном. Число спортсменів також збільшилося із 3951 до близько 4200.

Президент МПК Філіп Крейвен сказав: «Важко повірити, що попередник Паралімпійських ігор відбувся аж 64 роки тому в Сток-Мандевілі, в лікарні, серед 16 потерпілих ветеранів війни. Ігри будуть не просто найбільшими у світі, з точки зору спортсменів і країн, я також вважаю, що й рівень спортивних результатів досягне нових вершин».

ХТО ВКРАВ БУКВУ «О»?

Із назвою турніру досить часто виникає плутанина. Зазвичай, назву змагань вимовляють: «Параолімпіада», та й орфографічні та тлумачні словники вказують на саме таке написання. Однак офі­ційно забрати букву «о» вирішили через те, що правом на використання слова «Олімпіада» володіє Міжнародний олімпійський комітет. І щоб не було зайвих бюрократичних проблем, змагання почали називати «Паралімпіадою».

Віталій ГОРБУЛЕНКО,

Володимир ОБРАЗЦОВ.