Субота, 27 Квітня 2024 р.
14 Вересня 2012

ГЕРОЇ ПОВЕРНУЛИСЯ ДОДОМУ

Паралімпіада-2012 у Лондоні завершилася. Незламний бойовий дух із собою привезли українські спортсмени, яких радо зустрічали і вітали з гарним результатом. На досягнутому зупинятися не варто. Попереду нові й нові вершини, які неодмінно підкоряться цим відчайдушним спортсменам.

МЕДАЛЬНИЙ ЗАЛІК

ГЕРОЇ ПОВЕРНУЛИСЯ ДОДОМУПерше місце у загальнокомандному заліку посіла команда Китаю, виборовши 231 медаль, 95 із яких – золоті. Росія вперше зайняла II місце: 102 медалі, з них 36 золотих. На III місці команда Британії: 120 нагород, 34 золоті. Україна ж зайняла почесне IV місце із результатом у 84 медалі, з них 32 золоті, 24 срібні та 28 бронзових.

Усі чекали на останній двобій одвічних суперників на Паралімпійських фіналах з футболу – України та Росії. На превеликий жаль, футбольна збірна України не змогла повторити рекорду збірної Іспанії й виграти 3 великі турніри поспіль. У фіналі Паралімпіади наші хлопці мінімально поступилися збірній Росії – 0:1. Єдиний гол на 44-й хвилині забив Едуард Рамонов. Після пропущеного гола українці посилили тиск на ворота суперника, але забити, все-таки, не змогли. Бронзу виборола команда Ірану. В матчі за III місце вона обіграла збірну Бразилії з рахунком 5:0. Результат фіналу – така собі помста російських спортсменів за фінал 2008 р., коли мінімальну перемогу здобули гравці збірної України.

За здобуті нагороди на Паралімпійських іграх спортсмени мають отримати від Кабміну понад 43 млн.грн. призових. Президент Національного Паралімпійського комітету Валерій Сушкевич повідомив, що за золоту медаль вони виплачуватимуть 700 тис.грн.,

 за срібну – 500 тис.грн., а за бронзову – 350 тис.грн. Україна здобула 32 золоті медалі, за які Кабмін має виплатити 22,4 млн.грн., за 24 срібні – 12 млн.грн., а за 28 бронзових – 9,8 млн.грн. Однак голова комітету наголосив, що не знає, коли ці преміальні виплатять і чи виплатять взагалі. А голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін заявляв, що Уряд планує збільшити розмір преміальних. Тож поживемо – побачимо, чим будуть величати високопосадовці українських паралімпійців. 

Володимир ОБРАЗЦОВ.  

З ПЕРШИХ УСТ

ГЕРОЇ ПОВЕРНУЛИСЯ ДОДОМУНа Батьківщину повертаються наші спортсмени-паралімпійці. Серед них є й наші земляки. Нам вдалося поспілкуватися з кам’янчанином Віталієм ТРУШЕВИМ, який разом із командою завоював срібло з футболу.

– Які відчуття були після третього поспіль потрапляння у фінал? І чому не вистачило сил на перемогу?

– Можна сказати, це був четвертий фінал. 2000 року Україна також виходила у фінал, де програла ті й же Росії, але тоді мене ще не було в збірній. Усі ми налаштовувалися на перемогу, але чогось не вистачило, можливо, багато сил віддали грі проти Ірану, який виявився сильним суперником, та й збірна Росії була оновлена і посилена хорошими гравцями.

– Чому Ви не грали у фіналі?

– На жаль, не вдалося допомогти команді, на заваді стали травми. Але був готовий у будь-яку секунду вийти на поле.

– Які плани на Бразилію-2016?

– Сподіваюся, що потраплю до складу команди. Дасть Бог, залікую травми і розпочну готуватися і доводити тренеру, що готовий до боротьби.