П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
9 Листопада 2012

ОЛЕНА КОЗЛОВА ПЕРЕПИСУЄ ІСТОРІЮ

660,5 КГ ЗДОЛАЛА КАМ’ЯНЕЦЬКА СПОРТСМЕНКА ОЛЕНА КОЗЛОВА

І ВЧЕТВЕРТЕ СТАЛА ЧЕМПІОНКОЮ СВІТУ З ПАУЕРЛІФТИНГУ,

ВСТАНОВИВШИ НОВИЙ СВІТОВИЙ РЕКОРД У СТАНОВІЙ ТЯЗІ

Олена КОЗЛОВАУ чемпіонаті світу з пауерліфтингу, який проходив з 30 жовтня до 5 листопада в пуерто­ріканському місті Агуаділла, серед кращих змагалися і представники К­ПНУ ім.І.Огієнка: кам’янчанки, заслужені майстри спорту Тетяна АХМАМЄТЄВА та Олена КОЗЛОВА, а також Вадим ДОВГАНЮК із Волочиська (мсмк).

Тетяні, на жаль, здобути медаль не вдалося, хоча вона була дуже близькою до «бронзи». У ваговій категорії до 63 кг Ахмамєтєва (із результатом 220 кг (присідання) + 152,5 кг (жим лежачи) + 197,5 кг (станова тяга) = 570 кг) посіла четверте місце.

А от Олена Козлова, яка виступала в категорії до 84 кг, зуміла тріумфувати з результатом 260 + 150 + 250,5 = 660,5, ставши чотириразовою чемпіонкою світу, і таким чином повторила досягнення української спортсменки Олени Жукової.

­ Твоя перемога, мабуть, була прогнозованою? ­ запитуємо в Олени, котра позавчора повернулася до Кам’янця.

­ Я очікувала на перемогу, але вона далася нелегко ­ у мене були достойні суперниці.

­ Олено, а що найбільше запа­м’я­та­лося зі змагань?

­ Рівень організації чемпіонату був високим, дуже просторий зал для змагань, в якому, зважаючи на спекотний клімат Пуерто­Ріко, працювало багато кондиціонерів. Була можливість і ознайомитися з цією країною. Найбільше враження на мене справив океан ­ біля нього відчувалася неймовірна сила. Населення дуже привітне, навколо чисто, гарно. Але все одно, де б ми не знаходилися, тягне додому, на Батьківщину.

­ Незважаючи на значні досягнення, ти й досі живеш у Кам’янці. Невже не було пропозицій виїхати за кордон?

­ Я поїхала б лише у тому разі, якби могла взяти з собою родину. Але за кордон якось і не тягне. Я люблю свою країну. Колись мене вже запрошували, та я навідріз відмовилася. Та й думаю, що наші тренери не допустять того, аби ми виступали за іншу державу.

­ Олена КОЗЛОВАА як довго ще плануєш залишатися у спорті?

­ Я люблю пауерліфтинг ­ це моя робота. Хотілося б, щоб мене обминали травми, хоча, взагалі­то, без цього не обійтися. Далеко в майбутнє забігати не буду, але нині всі мої думки у спорті.

До речі, жіноча збірна України, здобувши сім медалей, з яких три ­ золоті, уже вдруге в своїй історії стала кращою на турнірі серед жінок. А от чоловіча збірна посіла друге місце, і свій внесок у це досягнення зробив Вадим Довганюк (в/к до 105 кг), котрий у запеклій боротьбі виборов бронзову медаль (із результатом 410 + 315 + 310 = 1035). Для Вадима це перші змагання такого високого рівня, однак він навіть встановлював світові рекорди, які згодом перевершили його суперники.

Ці змагання одночасно стали відбором на Всесвітні спортивні ігри, які будуть проходити наступного року і є головним турніром для неолімпійських видів спорту. Ясна річ, що наші пауерліфтери отримали ліцензії на участь у них.

Тетяну Ахмамєтєву та Олену Козлову готував до змагань тренер Вадим Воронецький, а Вадима Довганюка ­ Олександр Антонов.