Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
1 Лютого 2013

ХТО КОГО?

 Як зазвичай зароджуються нові види спорту? На спортивних майданчиках, під час військових навчань, у процесі трудової діяльності або… в барі! Ні-ні, я зовсім не про літрбол. Саме в американських барах далекобійники розпочали проводити змагання з армреслінгу, який нині став значно серйознішим видом спорту, ніж ми гадаємо. У нашому місті найбільше про нього може розповісти Ігор Войцехівський – власник спортивного клубу «Сокіл», майстер спорту СРСР, віце-чемпіон СНД з гирьового спорту, віце-чемпіон світу з армліфтингу та майстер спорту міжнародного класу.

Армреслінг – настільна боротьба руками, де учасники ставлять лікті на стіл, стискають руки і намагаються пересилити один одного і тим самим покласти руку суперника на поверхню столу. При цьому задіяні всі м’язи тіла, а рука є важелем. Назва виду спорту – це сполучення англійських слів «рука» і «боротьба». Сьогодні це один з демократичних варіантів помірятися силою, який випробовували на собі практично всі чоловіки.

– Ігоре, як відомо, для армреслінгу потрібна не лише сила, але й техніка. Що відіграє найбільшу роль?

– Щонайменше 80% успіху – це техніка. Часто підготовлені стрункі юнаки перетискають так званих «шкафів», розвертаючи їх на 180 градусів. Щодо техніки, то існують чотири основні види боротьби і понад 50 прийомів. Найпоширеніші: через біцепс у сторону – прямий рух; верхом (пранація) – розбиваючи пальці супротивника; гаком (нижнім і верхнім) – натискаючи на зап’ястя, а також притягування руки із супінацією. Після команди рефері потрібно продемонструвати блискавичну реакцію. Важливою є стартова позиція, адже декілька міліметрів переваги можуть трансформуватися, якщо перевести на фізику, в додаткові десятки кілограмів, тому суддя стежить за положеннями рук і пальців. Армспорт – швидкісно-силовий вид, необхідно миттєво обрати тактику боротьби. Для прикладу, найбільш титулований армреслер Джон Брзенк (свого часу був консультантом Сильвестра Сталлоне), виставляючи руку, вже відчував слабке місце супротивника. Дехто вважає, що потрібно мати сильний біцепс, плечові м’язи, але значний відсоток успіху – в міцності зв’язок і сухожиль, які необхідно тренувати. В армреслерів сухожилля може бути вдвічі товстішим, ніж у звичайної людини.

– Як правильно готуватися до змагань з армреслінгу?

– В офіційних змаганнях є пункт: «До участі не допускаються спортсмени, які займаються армреслінгом менше як рік». Це досить травматичний спорт, який вимагає підготовки. М’язи можуть мати невеликий об’єм, але потенціал у них повинен бути значним. Кисть має бути сильніша, ніж біцепс. Певні поради для підготовки можна було б дати тим, хто вже серйозно цим займається, а от початківцям краще готуватися під наглядом тренера. Але в будь-якому разі перед змаганням обов’язково потрібно розігріти руку. А під лікоть необхідно підставляти щось м’яке. І ніколи не змагайтеся, будучи напідпитку!

– Армреслінг здається зовсім невибагливим спортом, однак для серйозних змагань використовують спеціальні столи. Наскільки вони дорогі?

– Ціна професійного столу (з регулюванням висоти, м’якою поверхнею, підлокітниками і «подушками») – близько 500 євро, однак простий стіл можна виготовити власноруч, витративши 1000 грн.

– Яка ситуація з армспортом у Кам’янці?

– Раніше молодь більше цікавилася армреслінгом, нині чомусь спостерігається спад. Декілька років тому проводився Кубок Поділля, в якому брали участь курсанти військового інституту. Нині ж на чемпіонаті області наше місто і район можуть представити лише Вадим Корчак, Ігор Абрамович і Євген Сидорук. Хмельницька область робить лише перші кроки в серйозному армреслінгу.

– Найбільші досягнення кам’янчан?

– Олександр Медвєдєв 2011 року став призером чемпіонату Європи. Мені та Ігорю Абрамовичу вдалось стати призерами чемпіонату України.

– А жінки цікавляться армреслінгом?

– У мене з редакцією газети «ПОДОЛЯНИН» уже виникла ідея до 8 Березня провести чемпіонат міста серед домогосподарок, адже це гарний спосіб викиду адреналіну, бо жінки більш емоційні. Такі змагання популярні в розвинених країнах. До речі, жіноча збірна України з армреслінгу, як і чоловіча, входить до трійки найкращих у світі.

– Чемпіони світу з олімпійських чи інших мегапопулярних видів спорту, зазвичай, отримують славу та гроші. А от відповідні успіхи менш визнаних видів часто не приносять ні першого, ні другого. Як з армреслінгом?Ігор Войцехівський

– Моя думка: є не зовсім заслужена прірва між заробітками футболістів і представників, наприклад, гирьового спорту. Так, кам’янчанка Марина Муринець – чемпіонка світу з гирьового спорту, змушена постійно шукати кошти, аби взяти участь у змаганнях. Щодо армреслінгу, то існують комерційні змагання, де призери можуть заробити близько 20 000 $. Багаторазовий чемпіон світу Андрій Пушкар, відомий за кордоном, лише тепер здобув звання найкращого спортсмена Тернопільщини. Молодим спортсменам треба розуміти, що шлях до великого спорту непростий. 

P.S. До речі, спортивним підсумком минулого року для Ігоря Войцехівського стало визнання його досягнень американською асоціацією майстрів хвату Crushed-to-Dust (у перекладі – що кришить у пил) та отримання відповідного сертифіката.

Увага! З метою популяризації силових видів спорту та виховання майбутніх майстрів хвату, спортивний клуб «Сокіл» пропонує винагороду – 500 грн. – кожному, хто закриє еспандер «Captains of Crush №2,5» (зусилля в 108 кг), як це демонструє на фото Ігор Войцехівський