П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Березня 2013

В «ЛЮТНЕВИХ ПРИГОДАХ» ПЕРЕМІГ ВІТЕР

Дніпродзержинський балуніст Андрій Білоус стріляє з лука  Загадка: чого найбільше бояться сильні й розумні чоловіки-повітроплавці? Відгадка: вітру. Другий рік поспіль балуністи з різних куточків України (а цього року ще й з Росії) потрапляють у хитру пастку лютневої погоди, і соломки тут не підстелити.

«Лютневі пригоди», які таки відбулися у Кам’янці-Подільському 22-24 лютого, повторили сценарій «Лютневих пригод – 2012»: всі змагання відбувалися лише на землі. Хоч як спортсмени не мріяли про польоти, піднятися в небо забороняли шквальний вітер і низькі (нижчі за 100 м) хмари. В таких умовах політ на повітряній кулі перетворюється на самовбивчу витівку, надзвичайно небезпечну. Звичайно ж, не було й мови, щоб спортивний директор змагань Ігор ЛОБАШОВ дозволив польоти. Довелося вправлятися у стрільбі з лука та грі в боулінг у «Гала-готелі», та ще у квесті в Старому місті. 

На подію зібралися шість команд: п’ять українських – з Києва, Дніпродзержинська, Житомира та дві кам’янецькі, а шоста – з російського старовинного міста Переславль-Залєський, що в Ярославській області. Російські спортсмени вже не вперше у нашому місті – їхні кулі здіймалися в подільське небо на «Лютневих пригодах – 2011». Росіянам наше місто відверто подобалося: і Старе місто, чудову екскурсію котрим для повітроплавців провів Олег МОРОЗ, і орган у Петропавлівському кафедральному костелі, послухати який учасники російської команди бігали із самісінького ранку, і майстерні графіті, залишені на фасадах будівель стріт-артерами фестивалю «Республіка». Хоча найбільше і вони, і всі інші учасники змагань раділи б штилю. 

Задумуючи захід 6 років тому, віце-президент Федерації повітроплавання України В’ячеслав ГАРДАШНІК прив’язувався і до дати – колишнього свята Радянської армії, яке за часів СРСР відзначалося 23 лютого. Щороку цього дня повітроплавці піднімали в небо відмінників спорту і навчання факультету військової підготовки К-ПНУ ім.І.Огієнка. І сама дата вже морально застаріла, і інституту в місті вже немає, а от лютневі погодні каверзи залишилися. Тому Кам’янець-Подільське повітроплавне товариство «ТриГлав» задумується про зміну формату. Можливо, наступного року матимемо «Різдвяні пригоди», під час яких вдасться і пілотам політати, і водіям машин супроводу спробувати себе в подільському трофі. 

Поки що ж нагороджувати спортсменів довелося за стрільбу, квест і боулінг. І переможцем «Лютневих пригод – 2013» став житомирський спортсмен Валентин Щенявський. Другим за сумою балів був екіпаж Андрія Білоуса з Дніпродзержинська, а третьою – команда кам’янчанина Юрія Аносова.  

Ірина ПУСТИННІКОВА.