Четвер, 28 Березня 2024 р.
8 Березня 2013

КАМ’ЯНЧАНИ ВІДВОЮВАЛИ

23 лютого у Львові відбувся перший чемпіонат України з історичного середньовічного бою. Серед сотні учасників з різних куточків України були і кам’янчани – члени Кам’янець-Подільського військово-історичного товариства шанувальників історії фортифікації Олександр Бердник, Віталій Соловодов під наставництвом Лева Сорочука боролися в складі західноукраїнської «п’ятірки».

На жаль, перемоги наші спортсмени не здобули, але це їх не засмутило, адже то був перший серйозний досвід у поєдинках такого рівня. Щоб поспілкуватися з кам’янецькими лицарями, вирушаємо до Руської брами, де вони власноруч кують собі зброю та обладунки.Кам'янчани кують обладунки

– Змагання, які вдало організувала МГО «Військово-історична дружина «Чорна Галич», проходили в спорткомплексі «Україна», – розповідає Лев Сорочук. – Спочатку був тріатлон – бої один на один, а потім – п’ять на п’ять. Є низка правил для таких боїв. Перемагає той, хто втримається на ногах. Якщо учасник упав, то не має права вставати. До речі, наші хлопці хоч і програли, але коли падали, тягнули за собою і суперників. Професійні поєдинки тривають три раунди по три хвилини. Навантаження, які витримує людина в обладунках, значно більші, ніж, для прикладу, в боксі. Кожен боєць намагається зробити обладунки максимально легкими, але в середньому їхня вага складає від 20 до 40 кг, залежно від розміру.

До речі, які вимоги до обладунків?

– Вони повинні бути максимально наближеними до обладунків ХІІІ-ХVІ століть. У лати має бути закуте все тіло, аж до кінчиків пальців. Костюми шиються за старовинними викройками. Зброя – залізні макети середньовічної. За розмірами така ж, але тупа. Кожен обирає ту, яка йому до вподоби: мечі, топірці, алебарди – все, крім ударно-дробних, які є небезпечними. Цей вид спорту малотравматичний, тому що гравців захищають обладунки. Травмуються зазвичай через недбалість самих гравців, наприклад, зламаний обладунок.

Обладунки виготовляєте власноруч?

– Так, більшість із них виготовили у Кам’янці-Подільському. Цією справою займаємося майже 8 років. Але обладунки – це як спортивний інвентар, їх не обов’язково виготовляти власними руками, можна і придбати.

А де Ви тренуєтесь?

– Раніше займалися в НВК №13, а тепер – на Руській брамі. До речі, відтворенням середньовічних боїв у Кам’янці займаються з 1994 року. Я захопився цим 2002 року. Ми є членами Товариства шанувальників історії фортифікацій як підрозділ «Подільська хоругва».

А тріумфували в першому чемпіонаті України з історичного середньовічного бою спортсмени із Сум, сильними себе також показали бійці із Харкова, Одеси, Дніпропетровська і Запоріжжя.