Субота, 20 Квітня 2024 р.
15 Березня 2013

ВСЕ ПОЧАЛОСЯ З ФЕРДИНАНДА

Якщо переглянути списки найзаможніших спортсменів світу, то обов’язково натрапите і на тенісистів. Найуспішніші представники цього виду спорту завжди на слуху. Але якісна підготовка тенісистів також вимагає значних зусиль і коштів, тому недарма теніс, як і гольф, вважають грою аристократів. Та нехай вас це не бентежить – Кам’янець-Подільський був одним із перших міст України, де цей вид спорту розвивався.Перші кам'янецькі тенісисти

Щоправда, великий теніс у Кам’янці великим спортом не став, хоча завжди мав своїх героїв, які тішили результатами. Нині в місті є декілька тренерів з тенісу. Найдосвідченіший з них – Борис Фєльгін, котрий тренує вже понад 50 років! Завдяки йому, цей спорт у нас отримував імпульси і залишився на плаву.

– Теніс у нас з’явився в 20-х роках ХХ століття, – розповідає Борис Григорович. – У наше місто приїхав юнак із Вінниці Фердинанд Ульман (виходець з німецьких колоністів) вступати до інституту народної освіти. Він згуртував студентів і жителів міста, охочих займатися тенісом, і збудував у парку на вул.Шевченка, нижче від літнього театру, тенісний корт. Сюди приходила займатися і 17-літня Людмила Ляпустніна, яка в майбутньому стала дружиною Фердинанда. Після закінчення школи Людмила вступила до Харківського інституту фізичної культури і навіть перемогла там у міських змаганнях. Згодом вона повернулася до міста над Смотричем.

– Борисе Григоровичу, а як теніс з’явився у Вашому житті?

– По-справжньому зайнявся спортом 1954 р., коли вступив до Кам’янець-Подільського педінституту, на спеціальність «Спортивні ігри». 1956 р. на міському стадіоні збудували корт, і я почав займатися тенісом під керівництвом Людмили Ляпустіної. Другим моїм тренером був головний хірург міської лікарні Клавдій Веліканов – на його честь названо одну з вулиць Кам’янця. Цей унікальний чоловік (родом із Саратова) був чемпіоном першої російської спартакіади з тенісу 1928 р. Саме від своїх тренерів я дізнався про тенісну практику. 1961 р. почав працювати тренером з тенісу в міській ДЮСШ. Вочевидь, мені в житті щастить на добрих людей. Через три роки тренерської діяльності мене викликав тодішній очільник Кам’янець-Подільського міськвиконкому Григорій Тонкочеєв і запитав, чи можу я збудувати тенісний корт. Я погодився. Взагалі Тонкочеєв на той час збудував унікальну спортивну базу. Для прикладу, в Хмельницькому тоді було лише два тенісні корти, а у нас – уже сім. На наших кортах я приймав навіть першість України, а команда Кам’янця-Подільського виборола ІІ місце. Тоді в мене були гарні вихованці. Ольга Мартинова вже у четвертому класі стала чемпіоном області в молодшій віковій групі і виступила в чемпіонаті України, де посіла ІІ місце. Впродовж 20 років я був старшим тренером області з тенісу. Чимало залікових балів для Хмельниччини в командних змаганнях виборювали мої вихованці: Валентина Безверхня і Любов Вояк, брати Дмитро та Геннадій Кавецькі.Фєльгін і його вихованці

– Борисе Григоровичу, а сьогодні є ким пишатися?

– Дякую начальнику відділу в справах сім’ї, молоді та спорту Степану Павловському за те, що сприяє участі наших тенісистів у чемпіонатах області. Останніми роками призові місця посідали Роман Дубінський і Ольга Хамайдюк. Хочеться відзначити і 5-класника Давида Галайбіду, який теж став призером області. Сподіваюся, він ще порадує своїми успіхами і мене, і ДЮСШ №2. Впродовж багатьох років регулярно тренуються дорослі: Вадим Халупний, Анатолій Ковальський, Інна Худзінська, Вікторія Ремішевська, Ольга Попова, розпочав тренуватися лікар Юрій Лонтковський.

Підсумовуючи тему великого тенісу, варто відзначити, що насамперед Кам’янцю бракує якісних кортів для тренувань. Критих у нас взагалі немає, а ті, що на Центральному стадіоні, потребують ремонту. Взимку вихованці ДЮСШ №2 займаються в спортзалах військового училища та ЗОШ №16. Пограти у великий теніс можна на ФОК, але за відповідну платню і задля власного задоволення. Для серйозних тренувань це не підходить. Якби був спеціалізований майданчик, гадаю, відвідувачів не бракувало б. Поки що великий теніс перебуває в режимі очікування змін на краще.

А Борис Фєльгін продовжує шукати нові таланти. Телефонуйте: 9-02-52 або 097-58-10-413.