П'ятница, 29 Березня 2024 р.
29 Березня 2013

СКЕЛІ ПІДКОРИЛИ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА МОРОЗ

Якщо днями на вулицях ви зустрічали юнаків і дівчат у касках, обвішаних мотузками з карабінами, дивуватися не варто. 22-27 березня в нашому місті проходили традиційні міжобласні змагання серед молоді з пішохідного туризму «Кам’янецькі скелі». Невесняна погода не стала на заваді змаганням, що відбувалися в каньйоні річки Смотрич.

Незважаючи на негоду, до Кам’янця прибули 12 команд з різних регіонів України. У п’ятницю, коли безперестанку сипав сніг, учасники оглядали дистанції майбутніх змагань: на скелях каньйону і в парку, що на вул.Шевченка. Команда «Обрій» із Броварів, вочевидь, злякалася заметілі й одразу чкурнула додому. Решта спортсменів кинули виклик примхам природи, а насамперед – собі.Змагання з пішохідного туризму

Похмура й вітряна погода суботнього ранку змусила організаторів відмінити змагання цього дня, натомість командам запропонували зайнятися боулдерінгом (спортивним скелелазінням) у спеціальному залі-скеледромі. Наступного дня засяяло сонечко, вщух вітер, і команди вийшли на змагання. Щоправда, собачий холод все одно давав про себе знати. Учасники грілися біля декількох багать гарячим чаєм. Команди, щоб не замерзнути, приходили на дистанції по черзі впродовж дня. Кам’янецька команда «Екстрім» проявила гостинність і першою розпочала дистанцію «Рятувальні роботи» з умовним потерпілим. У понеділок на екстремалів чекала командна смуга перешкод у зв’язках. Старшокласники завзято підкорювали скелі в різних вправах, розуміючи, що вирішується доля загальнокомандних місць.

А 25 березня в НВК №3 нагороджували призерів змагань. Перемогу, як і торік, здобула команда «Плам’я» із Горлівки. ІІ місце – у краматорського «Азимута», ІІІ – у збірної Миколаївської області. Кам’янецький «Екстрім», пропустивши вперед ще й «Екліпс» із Почаєва, посів V місце, як і минулого року. Далі відповідно розмістилися: «Бригантина» (смт Варва Чернігівської обл.), Хмельницький ОЦТКУМ, ЦТДЮ (м.Прилуки), збірна Полтавської області, «Едельвейс» (Хмельницький) та збірна Вінницької області.

Рятувальні роботиПро екстремальні змагання повідала головний суддя турніру і директор міської станції юних туристів Тетяна Атаманюк:

– Відверто кажучи, за 15 років проведення змагань таких погодних умов ще не було. Траплялося, йшов дощ чи сніг, але з мінусовою температурою зіткнулися вперше. Спортсмени відбули дистанції й пішли, а суддям доводилося впродовж дня чатувати на морозі, тож варто віддати їм належне. Особливо важко було командам, що виступали вранці, – мокрі рукавиці примерзали до карабінів. Але діти – молодці, впоралися. Добре, що ніхто не захворів, роз’їхалися по домівках живими-здоровими.

– Тетяно Петрівно, як проходили змагання, які перешкоди долали учасники?

– Перша дистанція передбачала рятувальні роботи, де потерпілим умовно був сьомий запасний учасник команди. Його піднімали на спині по скелі, переправляли через навісну переправу і спускали вниз. Ця дистанція вчить дітей, як працювати в суворих умовах, коли до потерпілого неможливо під’їхати, але потрібно транспортувати. Такий досвід занять туризмом у майбутньому може врятувати не одне життя. Другою дистанцією були зв’язки – команда із шести осіб була розкидана по різних вправах, працюючи по парах. Цю дистанцію визнали цікавою, тому що вона демонструвала злагодженість команди. В якому стані залишить мотузки перша «двійка», так і почне працювати наступна. Через непорозуміння між учасниками, мотузки не раз заплутувалися. Але в командах завжди є лідери, котрі керують діями колег. Цього року визначилася конкретна четвірка найкращих команд.Робота в зв'язці

– Як Ви оцінюєте виступ кам’янчан?

– Виступили в міру своїх сил. Грубих помилок у них не було, але над злагодженістю дій треба ще працювати. Дитячі змагання особливі тим, що діти виростають, приходять нові, яких знову потрібно навчати. Я не скажу, що задоволена п’ятим місцем, але команда-переможець з Горлівки – чемпіон України з гірського туризму, Краматорськ та Миколаїв завжди славилися сильними вихованцями. Тож суперники були гідними.

– Надалі не плануєте переносити змагання на тепліший період?

– Ми обговорювали це питання на нараді, але вирішити його складно, оскільки проводимо турнір під час весняних канікул у школі, аби не відривати дітей від навчання. Крім того, кожен регіон має власні плани та заходи. Влітку чемпіонатів і так вистачає, вклинити туди свої змагання досить важко, бо «Кам’янецькі скелі» проводяться в терміни, до яких всі звикли.

Що ж, залишається сподіватися, що наступного року погода буде більш гостинною, хоча справжніх туристів складно чимось залякати.