П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
19 Квітня 2013

МОТОБОЛЬНЕ «ПОДІЛЛЯ» ПОКИ ЩО В КАЛЕНДАРІ

Федерація мотоболу України вже підготувала календар ігор на 2013 р. Є там і кам’янецьке «Поділля», в якого перша виїзна гра запланована на 25 травня. Однак ігри з «Поділлям» перебувають в окремому списку – всі розуміють, що шанси не тільки на ігри, а й на саме існування команди мізерні.

МІСЬКА ВЛАДА КАЖЕ: «НІ!»

Відкриття туристичного сезону в нашому місті дає ще один привід згадати про мотобол, адже це була візитівка Кам’янця, яка, безумовно, приваблювала не лише містян. Нині мотобол шукає рятівні соломинки – не може так просто зникнути спорт, який своїми чемпіонськими титулами приносив місту славу.

За ствердженнями міської влади, мотобол не по кишені міському бюджету. Два мотоцикли комунальної власності, які були в безоплатному користуванні ФСТ «Кам’янець», президент товариства Сергій Шварчук повернув департаменту гуманітарної політики. Мотив – немає місця для зберігання. Долю мотоциклів вирішуватиме міська влада, котра планує виставити їх на продаж.

– Жодної копійки на розвиток мотоболу цього року в бюджеті не передбачено, – пояснює заступник міського голови Василь СУКАЧ. – На рік на спорт виділили лише 140 тис.грн. Це копійки! Тому якщо команда хоче брати участь у змаганнях, їй потрібно знайти спонсорів. Мотобол потребує постійних чималих витрат, але останні матчі, що проводилися в місті, вказали на малу кількість вболівальників. Інтерес до мотоболу є низьким, та це не означає, що на ньому потрібно поставити хрест. Просто якщо дорослі хочуть грати в дорослі ігри, то повинні самостійно подбати про спонсорів і технічне забезпечення.

Логіка в цих словах, звісно, є – без потужного спонсора команді не жити. Але хотілося би побачити і від влади, яка під час виборів фотографувалася з командою, хоча б якісь кроки задля збереження мотоболу. Все-таки цей спорт на своїх трибунах об’єднує близько півтисячі вболівальників. Продати мотоцикли – найлегший спосіб позбутися головного болю з проблемним спортом. А чи не краще їх приберегти на випадок, якщо команда все ж таки віднайде кошти?Забиває Володимир Даниляк

СТОМЛЕНА КОМАНДА ЖИВЕ НАДІЄЮ

Тим часом не все гладко і в самій команді. Останніми роками мотоболісти демонстрували ентузіазм, гідний захоплення, на якому, незважаючи на негаразди, і тримався цей вид спорту. Але й тут з’явилася тріщина. Більшість членів команди висловили незадоволення керівництвом президента ФСТ «Кам’янець» Сергія Шварчука. Тому ця організація, вичерпавши себе, перестала займатися мотоболом. Частина гравців вирішила наново створити команду, яка б ефективно функціонувала, однак, не маючи фінансової підтримки, це поки що неможливо. Чи вийде в них щось, життя покаже…

Живій легенді українського мотоболу Володимиру Даниляку така ситуація вже також набридла. Спортсмен, рятуючи «Поділля», сам заліз у борги. А от подяки за свої потуги ветеран так і не дочекався. Тож Даниляк заявив, що залишає «Поділля». Втім такий досвідчений спеціаліст завжди бажаний для будь-якої команди. Тому не виключено, що ми про нього ще почуємо, але не в складі команди Кам’янця-Подільського…

– Набридло грати в таких умовах. Потрібен спонсор, власними силами ми вже нічого не зробимо, – розповідає Сергій Шварчук. – Цього року нас запросили на збори Федерації мотоболу, але оскільки не відомо, чи житиме команда, я відмовився від поїздки. Але, про всяк випадок, попросив внести команду в календарний план.

Через місяць, а може, й раніше, кам’янецькому мотоболу встановлять остаточний діагноз. Однак любителі цієї гри мають ще декілька тижнів, аби виправити ситуацію. Перше, чого не вистачає команді, крім грошей, – це свіжої крові. Як би ми не захоплювалися грою Даниляка, Шварчука чи П’янова (який недавно відсвяткував 50-літній ювілей), треба розуміти, що це герої минулих літ. Якби з’явилися молоді й завзяті хлопці, які б погодилися кувати спортивну славу кам’янецького мотоболу, ставлення до цього спорту могло б і покращитися.  

– Є двійко молодих мотоболістів, котрі на перших порах можуть за нас грати. Тому конче потрібно створювати базу молодих вихованців, – розвиває тему Сергій Шварчук. – Утім не проблема запросити грати за нас іногородніх спортсменів, як це робить П’янов, приїжджаючи з Вознесенська.

Загалом арифметика проста: будуть гроші – буде команда, не буде грошей – не буде команди. Ну, що, панове бізнесмени, чи знайдуться охочі врятувати кам’янецький мотобол?!