Субота, 20 Квітня 2024 р.
2 Травня 2013

«ЗІРНИЦЯ» ПОВЕРТАЄТЬСЯ

25-26 квітня на базі військової частини А-3290 та Центру розмінування відбувся І етап Всеукраїнської військово-патріотичної спортивної гри «Зірниця», яку приурочили до 68-ї річниці від Дня Перемоги. Учасниками змагань були 192 учні із 16 шкіл міста.

У багатьох людей ще збереглися дитячі спогади про цю гру. Вперше її провели в СРСР 1967 р. для посилення військової підготовки в школі у зв’язку зі скороченням строкової служби в армії до двох років. Однак після розвалу Радянського Союзу про «Зірницю» забули. І от, починаючи з минулого року, ця гра в Україні відродилася на рівні державної програми. Але, зрозуміло, її ідеологія з радянської змушена була змінитися на українську. Нині гра передбачає перевірку знань з предмета «Основи здоров’я» та програми гуртка «Зірниця», навичок з топографічної підготовки і виконання стройових прийомів.Зірниця

У Кам’янці «Зірницю» провело міське методичне об’єднання вчителів предмета «Захист Вітчизни» на чолі з його керівником – підполковником запасу, учасником бойових дій в Афганістані Юрієм Галяном.

Участь у змаганні брали учні віком до 15 років. У складі загонів було по дев’ять юнаків і три дівчини. Гра розпочалася на території плацу колишнього факультету військової підготовки. Тут команди демонстрували свою назву, емблему, прапор, девіз, форму, а також стройові прийоми, проходження урочистим маршем з піснею. Потім змагання перемістилися на стадіон колишнього факультету військової підготовки. Тут учасники змагалися зі стрільби з пневматичної гвинтівки з відстані 10 м, швидкісного та човникового бігу, підтягування, віджимання, метання гранат на точність, практикувались з долікарської допомоги, а також перевірялися теоретичні знання з історії України та українського війська. Однак найцікавіша частина змагань відбулася наступного дня на військовому полігоні. Кожен загін отримав завдання на воєнізовану естафету «Десант». Учасники долали кілометровий маршрут із перешкодами, маючи карту і компас. Особливістю естафети була екіпіровка учасників – з протигазом і макетом автомата. Щойно посильний отримував карту, команда стрімголов мчала вперед, долаючи невибухові інженерні загородження. Далі – «забруднена зона», і за командою контролера «Гази!» учні одягали протигази, аби подолати цю ділянку. Потім по азимуту виходили на смугу «Снайпер», де серед двох рядів дерев (на деревах, під кущами, в траві) були заховані 10 фігурок снайперів. Їх усіх відшукували. Згодом загін наближався до невеликої споруди, де на них очікував черговий етап – знищити штаб противника. Для цього вояки влучали м’ячиком у ціль (коло діаметром 1,5 м). І наостанок – евакуювали умовно пораненого, з яким добігали до фінішу. На все це команди витрачали 15 хв. Незважаючи на спеку, учні були в захваті. Найбільше вражень – від бігу в протигазі та зайців, які стрибали на полігоні.

– Змагання передбачають програму-мінімум, щоб учні потренувалися, пробіглися, постріляли, подумали, компас у руках покрутили та здобули основи військової підготовки, які стануть у пригоді під час вивчення предмета «Захист Вітчизни» у старших класах. Наступного року плануємо вдосконалити цю естафету, – пояснив співорганізатор змагань, учитель предмета «Захист Вітчизни» ЗОШ №2, ветеран війни в Афганістані, підполковник запасу Володимир Кудря.

Суддівську колегію, до речі, складали представники військової частини А-3290 та викладачі військового ліцею. Отож, перемогу і путівку на обласні змагання здобула гімназія, ІІ місце – у ЗОШ №10, ІІІ – ЗОШ №6. Також організатори відзначили найкращі команди в окремих номінаціях: «Стройова підготовка» – НВК №3, «Вогнева підготовка» – НВК №8, «Десант» – ЗОШ №5, «Військово-історичний конкурс» – ЗОШ №11, «Спортивні змагання» – ЗОШ №12, «Найкращий прапор» – ЗОШ №13.