Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
9 Травня 2013

КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ УДАР З ЛЬОТУ

Для багатьох волейбол – це спосіб розважитися і відпочити через свою простоту та доступність. Цей спорт із понад столітньою історією став одним із найпопулярніших у світі. Ми вирішили дізнатися, як йому живеться в Кам’янці-Подільському.

У нашому місті опановувати ази волейбольної гри можна у ДЮСШ №1, де впродовж восьми років тренером працює Ольга ПОГОРЕЦЬКА.

– Я треную три групи дівчаток: одна – початкової підготовки, а дві – базової, – розповідає Ольга Феофанівна. – Вони добре підготовлені й виборюють призові місця в області. Найвлучніші кам’янчанки є в складі збірної області, які грають на всеукраїнських змаганнях. 2012 р. вибороли там IV місце.

– А чи можливе подальше спортивне майбутнє кам’янчанок?

– Двоє наших дівчат потрапили до тернопільської «Галичанки», яка виступає в Суперлізі України. Оксана Яковчук уже в головній команді, а 9-класниця Марина Мельниченко грає за дубль. Це перші вихованці з області, котрі потрапили до Суперліги. До речі, Оксана Яковчук грає в молодіжній збірній України. Мабуть, невдовзі там опиниться і Марина Мельниченко. Тим часом ми готуємо ще двох дівчаток, які теж поповнять лави цього волейбольного клубу. За рівнем гри кам’янчанки можуть успішно виступати в аматорській вищій лізі, але на це бракує коштів. На всі змагання ми їздимо за кошти батьків, за що їм вдячні.

– А як справи у ДЮСШ з хлопцями?

– Поки що хлопці такими досягненнями похвалитися не можуть. У нас новий молодий тренер Володимир Микольчук, який і виховує нове волейбольне покоління.

Культивується волейбол також у наших університетах. Для прикладу, останній чемпіонат міста серед чоловіків виграли студенти ПДАТУ. Щоправда, на чемпіонаті області вони, представляючи Кам’янець, зайняли останнє місце серед п’яти команд. А от К-ПНУ імені Івана Огієнка, зрозуміло, може похвалитися вищими результатами. Особливо чоловіча команда, яка вже три роки поспіль є чемпіоном вищої Студентської ліги України, а 2012 р. стала чемпіоном ІІІ Спортивних ігор України, обігравши три команди із Суперліги. Тренує цей колектив Євген Козак, котрий уже 28 років працює на кафедрі спортивних ігор.

– Євгене Павловичу, в ДЮСШ №1 дівчата грають у волейбол краще, ніж хлопці, а в університеті – навпаки. У чому ж причина?

– Ми запрошуємо в університет людей із різних областей України. Наші студенти-чоловіки виступають за команди Суперліги та російського чемпіонату. Андрій Тупчій, Володимир Ковальчук, Олександр Жуматій і Руслан Юшкевич у складі збірної України брали участь у всесвітній Універсіаді, що проходила в Китаї, де вибороли срібні нагороди. Ці хлопці в нас навчаються за індивідуальним графіком, оскільки грають за свої клуби. За університет вони виступають на універсіадах, спартакіадах і студентських чемпіонатах.Андрій Тупчій

Мені дорікають тим, що за команду грають не кам’янчани, а спортсмени з усієї України. Але хіба для спортсменів буде краще, якщо тут їх посадити за парту? В Кам’янці немає можливості розвиватися у волейболі, та й потрібних коштів місто не виділяє. Хоча на Хмельниччині в наших студентів гідних суперників немає! Тому ми допомагаємо їм знаходити хороші команди в інших містах.

– А власними волейболістами можете похвалитися?

– Максим Ткач зі Старої Ушиці почав з нуля займатися волейболом, коли навчався в університеті. Він із Сергієм Головатим з Кам’янця, Володимиром Ільницьким з Дунаївців і Олександром Мукосєєвим із Старокостянтинова виконали норматив кмс, тренуючись у нашому місті. Та тільки тренуватись недостатньо, потрібно проводити спаринги, брати участь у змаганнях. Завдяки підтримці ректора Сергія Копилова та декана Миколи Солопчука, ми хоч можемо їздити на змагання Студентської ліги.

– Загалом волейболісти – фінансово забезпечені люди?

– Забезпечені зарплатою ті гравці, які грають в основному складі клубів Суперліги і мають контракти. В Україні є два клуби, що міцно стоять на ногах – «Локомотив» із Харкова та «Кримсода» з Красноперекопська. В інших суперлігівських клубах зарплата гравцям коливається в межах 2-5 тис.грн. Рівень вищої аматорської ліги досить хороший, але тут про зарплату мова не йде. Для участі в аматорській лізі, як і студентській, команді достатньо мати на сезон 15-16 тис.грн. Аматорська міська команда в нас була, але місто перестало виділяти кошти – і вона припинила своє існування.

– Наскільки нині волейбол цікавить глядачів?

– Волейбол по телебаченню взагалі не показують, тому що федерація не платить за це гроші. Матчі можна переглядати в Інтернеті. Але зацікавленість волейболом серед глядачів у залах є завжди.