Субота, 27 Квітня 2024 р.
7 Червня 2013

ЮНІ КРАСУНІ З М’ЯЧАМИ ТА СТРІЧКАМИ

Перші дні літа в Кам’янці відзначилися не лише мінливою погодою, а й витонченими гімнастками, котрі приїхали до нас на змагання. Дарма, що турнір мав назву відкритого чемпіонату Хмельницької області з художньої гімнастики, за географією учасників він тягнув на всеукраїнський.

До нас приїхали представниці зі Львова, Києва, Рівного, Чернівців (дві команди), Одеси, Вінниці, Кривого Рогу, Білої Церкви, Полтави, Херсона та Іллічевська. Всього 175 учасниць, з яких 31 кам’янчанка. Змагання проходили у ДЮСШ №1. Суддівська колегія оцінювала пластику, витонченість рухів, майстерність виконання поставленого номера та яскраві спортивні костюми учасниць. Гімнастки, крім сольних номерів, підготували і показові виступи, в яких перевтілювалися в казкових героїв і занурювали глядачів в атмосферу морських хвиль і любовної лірики.художня гімнастика

За підсумками журі, 17 красунь-кам’янчанок стали призерами змагань:

І місце – Анна Нікітенко, Єлизавета Прокопчук, Єлизавета Кузовенкова, Роксолана Бєлова, Маргарита Бринюк, Єва Расевич;

ІІ місце – Дарія Костинюк, Влада Коліндзян, Єлизавета Вілачева, Анастасія Коваль, Вікторія Олійник, Вікторія Шелінкова, Єлизавета Заводовська, Дарія Артюхова, Марія Шлапай;

ІІІ місце – Софія Чаплигіна, Регіна Бабюк.

Представники міської влади, які також були присутні на змаганнях, визначили на свій розсуд найграційніших гімнасток і вручили їм призи глядацьких симпатій. До числа відзначених потрапила і кам’янчанка Ганна Нікітенко. Потім відбулося вручення медалей і подарунків призерам. Спортсменки гордо піднімались на п’єдестал, а в декого від несподіванки навіть бриніли сльози радості.

Відзначаючи кам’янецьких гімнасток з ДЮСШ №1, не можна обминути увагою їхніх наставників, котрі вкладають чимало сил для успішних виступів своїх вихованок. Це Надія Веремеєнко, Катерина Олійник і Галина Чукань.

– У нашій області художня гімнастика розвивається лише в Кам’янці (в Хмельницькому секція тільки от-от розпочинає працювати), – розповідають вони. – Тренування в нас проходять майже щодня, особливо для дівчат, які їздять на змагання. Проводимо навчально-тренувальні збори. Так, нещодавно побували в Криму і на Закарпатті. Звісно, для нас нереально конкурувати з найкращими гімнастками України, однак п’ятьох майстрів спорту ми виховали, а цього в художній гімнастиці досягти непросто.

– З якого віку приводити дівчаток у секцію художньої гімнастики?

– Варто розпочинати з 4-5 років. Хоча були випадки, коли до нас приходили 10-річні дівчатка і досягали успіху. Зрозуміло, потрібно мати і природні здібності, гнучкість тіла, відповідну фактуру. Зазвичай гімнастикою активно займаються до 22-річного віку, потім уже складно – це велике навантаження на стопи і хребет.

– Що ж стимулює дівчат займатися цим спортом?

– Любов до художньої гімнастики. Це дуже красивий і жіночний вид спорту. Нині, навіть за правилами, під час виступу має бути танець під відповідну музику.

– Дійство справді видовищне, але наскільки цікавляться ним кам’янчани?

– Якби у нас був спортзал із відповідними трибунами, ми б могли рекламувати змагання, аби було більше глядачів. Але нас часто запрошують виступати на різноманітні міські концерти.