П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
21 Червня 2013

ПІВВІКУ НА ВАРТІ СПОРТУ

22 червня спортивний клуб «Індустрія» індустріального коледжу відзначатиме свій 50-літній ювілей. А загалом розвиток фізичного виховання в цьому закладі має славну історію. 1945 р., з початку заснування технікуму, викладачами фізичного виховання були Афанасій Шагенян, Володимир Сорокін, Микола Яцура, які у післявоєнний час стали першопрохідцями у налагодженні спортивної роботи.

Команда К-ПІК - переможець V Спартакіади Подільського РаднаргоспуНа зміну цим викладачам 1954 р. прийшли випускники місцевого педінституту Іван Басараб, Василь Андрущак, Федір Суржиков. Протягом декількох років силами колективу технікуму було створено спортивно-будівельні бригади, які й очолили молоді викладачі фізвиховання. За декілька літніх сезонів методом народного будівництва були збудовані гімнастичне містечко, тир, 3 волейбольні та 2 баскетбольні майданчики. 1958 р. у навчальному корпусі розпочали будівництво спортзалу, який завершили за два роки. Так створили спортивну базу, необхідну для якісного проведення занять із фізвиховання, секційної та позакласної спортивно-масової роботи.

Тоді у технікумі працювали спортивні секції баскетболу, волейболу, футболу, настільного тенісу, легкої атлетики, боротьби, спортивної гімнастики, велоспорту, стрільби (очолював ветеран Великої Вітчизняної війни Михайло Лук’яненко).

Збірні команди технікуму посідали найвищі сходинки у змаганнях на першість міста, області та у Спартакіадах Раднаргоспів України. Зокрема, на ІІІ-V Спартакіадах Раднаргоспів України (1960-1963 рр.) технікум посідав І місце. Серед видів спорту, які входили до програми спартакіад, був і настільний теніс. Тоді у складі команди виступали Ніна Тимошина і колишній директор технікуму Анатолій Чорний, які виконали нормативи кандидатів у майстри спорту. На V Спартакіаді Раднаргоспів України збірна команда цього закладу з настільного тенісу стала першою.

У спартакіадах тих років брали участь колишній голова ОДА Віктор Лундишев і колишній керівник управління справами персоналу ВАТ «К-ПЕМЗ» Олексій Пастушков, котрі були членами збірної команди технікуму з баскетболу. Спортивну традицію батька гідно продовжив Сергій Пастушков, нині – офіцер ЗСУ, який успішно захищав честь технікуму в змаганнях з волейболу.

Серед випускників, викладачів і співробітників технікуму, які навчалися та працювали тут у різні роки, є кандидати і майстри спорту СРСР та України. Зокрема, Степан Байдюк (майстер спорту СРСР міжнародного класу з легкої атлетики, учасник XVIII літніх Олімпійських ігор у Токіо 1964 р. (біг на 5 тис.м і 10 тис.м); Микола Бородкін (виконав норматив майстра спорту СРСР міжнародного класу, призер чемпіонату Європи з легкої атлетики зі штовхання ядра); Юрій Грачов і Борис Дорохін (спортивна гімнастика); Микола Стародуб, Валерій Мацерушка та Андрій Ярмілко (велоспорт); Валентин Хіміч (боротьба); Анатолій Щербаков (акробатика); Іван Савчук та Анатолій Кочетков (важка атлетика); Ростислав Швець та Едуард Мосійчук (військове триборство); Юрій Баранов (спортивне орієнтування); Олександр Бурденюк (волейбол, військове триборство); Олександр Мнюх (чемпіон світу серед ветеранів); Степан Візнович, Валерій Чередніченко (волейбол); Наталія Смотрова (стрільба); В’ячеслав Сташевський (бодибілдинг); Олександр Гунько (вільна боротьба); Валентин Горячок (бокс); В’ячеслав Томашевський, Анатолій Шудрак, Ігор Чайковський захищали кольори Кам’янець-Подільської футбольної команди «Поділля»; Сергій Мостіпака (майстер спорту міжнародного класу, срібний призер чемпіонату Європи із тхеквондо); Олександр Трикуліч (майстер спорту України, срібний призер чемпіонату Європи з рукопашного бою); Максим Якимчук (кандидат у майстри спорту з легкої атлетики, член збірної України); Денис Чорногуб (кандидат у майстри спорту, чемпіон світу з панкратіону); Костянтин Поситько (майстер спорту України з туризму).

За високі показники у розвитку фізичної культури та спорту в технікумі постановою президії Всесоюзної ради добровільних спортивних товариств профспілок від 22 червня 1963 р. колективу фізичної культури індустріального технікуму було присвоєне звання «Спортивний клуб «Індустрія». У Хмельницькій області це почесне звання багато років носить лише наш ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. До цього визнання технікум ішов довгих 18 років. 1960-1975 рр. можна вважати періодом підйому фізкультури і спорту в технікумі.

Чемпіони міста з настільного тенісу серед ВНЗ І-ІІ рівнів акредитаціїНа початку 70-х до технікуму прийшов викладач, майстер спорту СРСР з акробатики Олександр Черевко. Впродож багатьох років він очолював секцію гімнастики, а нині – настільного тенісу. Його вихованці постійно посідають перші та призові місця на змаганнях різних рівнів. 1982 р. дирекція технікуму запросила на посаду керівника фізвиховання Юрія Покотильського, який до цього 25 років працював у сільськогосподарському інституті, 16 із яких був завідувачем кафедри фізвиховання. З його приходом спортивна робота набуває нового розмаху. До спорту залучали і працівників технікуму. Щорічно проводилися спартакіади серед навчальних груп і відділень. Спортсмени технікуму лідирували на спортивній арені міста й області. Припало до смаку як студентам, так і викладачам, проведення літніх і зимових туристичних походів. На початку 90-х прийшли енергійні викладачі фізвиховання – кандидати у майстри спорту Зінаїда Франкова та Сергій Покотильський.

Зінаїда Франкова очолила легкоатлетичну роботу в технікумі. Її вихованці брали участь у міських та обласних змаганнях, де посідали призові місця. Сергій Покотильський очолив спортклуб «Індустрія», при якому створив гандбольну команду «Індустрія», яка і нині є однією з найкращих команд на Поділлі. Виступали за команди вищої ліги кандидати у майстри спорту Валентин Карпенко, Олександр Никитюк, Дмитро Покотильський. При спортклубі й тепер працюють секції настільного тенісу (тренер Олександр Черевко), шахів (Олег Манжуловський), волейболу (Сергій Балан), футболу (Сергій Никифорчин), стрільби (Едуард Павловський), баскетболу (Сергій Покотильський), легкої атлетики (Зінаїда Франкова). Чимало студентів «індустрії» було визнано в місті найкращими спортсменами року, а з 2003 р. дирекцією запроваджено конкурс на звання найкращого спортсмена навчального закладу. Минулого навчального року студента індустріального коледжу Дениса Чорногуба визнано переможцем обласного конкурсу «Найкращий студент» у номінації «Найкращий студент-спортсмен». Наприкінці 90-х керівником фізичного виховання Юрієм Покотильським і спортивним клубом «Індустрія» започатковується щорічне проведення турніру серед працівників освіти ВНЗ міста. Цю традицію продовжили дирекція коледжу (Михайло Недошитко), керівник фізвиховання (Сергій Покотильський), спортклуб «Індустрія», який із 2000 р. очолює Сергій Балан. Нині цей турнір присвячується пам’яті його засновника Юрія Покотильського. Команда коледжу постійно виборює І загальнокомандне місце.

Дирекція коледжу докладає багатьох зусиль у покращення матеріальної бази для занять фізкультурою і спортом. На жаль, через брак коштів на завершальному етапі призупинилося будівництво сучасного спортивного корпусу, в якому планувався ігровий спортзал (36х18 м), тренажерний зал, тир, роздягальні, душові, кабінети і підсобні приміщення. І тепер студенти і викладачі продовжують славні традиції минулого, стають переможцями і призерами змагань різних рівнів.



Сергій БАЛАН, голова спортивного клубу «Індустрія».