Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
18 Квітня 2014

ВЕЛИКИЙ КАМ’ЯНЕЦЬКИЙ КАПІТАН

19 квітня минає 10 років з дня смерті відомого кам’янецького футболіста, капітана ЦСКА та збірної СРСР Володимира Капличного.

Володимир КапличнийНа світ майбутній футболіст з’явився в Кам’янці-Подільському 1944 року, тут робив перші футбольні кроки. Кар’єру гравця розпочав у 19-річному віці в хмельницькому «Динамо», яке виступало в класі «Б» чемпіонату УРСР. Кам’янчанин одразу став ключовим гравцем і лідером захисних редутів команди. Але настав час служити в армії, і він вирушив до команди львівського гарнізону СКА. 1964 р. ця команда, яка теж виступала в другій лізі, несподівано вийшла до чвертьфіналу Кубка СРСР. Тоді Володимир Олександрович потрапив на олівець багатьом провідним клубам держави, але, оскільки ще перебував в армії, перейшов до московського ЦСКА.

Після того, як армійці 1967 р. пробилися до фіналу Кубка СРСР, а наступного року посіли IV місце в чемпіонаті, Володимир Капличний потрапив до збірної СРСР для участі в чемпіонаті Європи 1968 р. Радянські футболісти до медалей трішки не дотягнули, зате Капличний потрапив до символічної збірної турніру.

Вдалим для нього був і 1970 рік. Він у складі збірної СРСР вийшов до чвертьфіналу ЧС-1970, а із ЦСКА став чемпіоном СРСР (до речі, кам’янчанин за весь сезон отримав лише одне попередження – досить мало, як для центрального захисника).

1971-го ЦСКА вийшов до 1/8 фіналу Кубка європейських чемпіонів (найпрестижнішого турніру Старого світу).

1972 р. Капличний у складі збірної СРСР стає срібним призером «Євро-1972», а також отримує бронзову нагороду на Олімпіаді в Мюнхені. Варто зазначити, що в тій збірній грали переважно українці. Крім кам’янчанина, Олег Блохін, Віктор Колотов, Євген Рудаков, Йожеф Сабо та інші.

Після не дуже вдалого сезону 1975 р. капітан ЦСКА Володимир Капличний, який зіграв за цю команду 288 матчів, завершив кар’єру. Деякий час наш земляк працював тренером у московському ЦСКА, львівському і одеському СКА. Останні роки життя провів у Києві, працюючи інспектором другої української ліги.
Поховано кам’янчанина в Києві, на Лісовому цвинтарі. Вічна пам’ять…

Едуард ЛОПУШНЯК, учень 10 класу гімназії.