Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
19 Липня 2013

СТУДЕНТИ ПОВЕРТАЮТЬСЯ ДОДОМУ

ХХVІІ Всесвітня універсіада в Казані добігла до свого завершення. Україна зайняла— VI місце – на перший погляд непогано, але явно нижче від наших можливостей. Студенти К-ПНУ ім.І.Огієнка привезуть дві медалі. Її удостоїлися Павло ОЛІЙНИК (вільна боротьба, мсмк) – ІІ місце і Тетяна ТАРАСЕНКО (кульова стрільба з гвинтівки, мсмк) – ІІІ місце.

Павло ОЛІЙНИК (вільна боротьба, мсмк)Тетяна ТАРАСЕНКО (кульова стрільба з гвинтівки, мсмк)

Сергій Копилов і Микола Солопчук на футбольному матчі– Коли складався список учасників Універсіади, від нашого вишу планувалося відрядити 28 спортсменів, – пояснює декан факультету фізичної культури Микола Солопчук, який разом із ректором вишу Сергієм Копиловим був очевидцем змагань. – Але потім, коли я на місці уточнив склад делегації, виявилася лише 21 особа. Не приїхали наші найсильніші спортсмени, ті, які реально претендували на медалі. Сергія Куліша (кульова стрільба) не відпустила Федерація стрільби України, бо в нього у серпні чемпіонат світу. Світлана Ярьомка готується до Всесвітніх ігор у Колумбії. Чотири дзюдоїсти – Георгій Зантарая, Кеджау Ньябалі, Ірина Кіндзерська та Іванна Макуха – теж не поїхали з різних причин, хоча це мали би бути ще чотири медалі. Для прикладу, минулої Універсіади у нас поїхали сім спортсменів, які здобули шість медалей. *Ми знали, що можна покластися на наших призерів. Ще були надії на фехтувальницю – чемпіонку світу Аліну Комащук. Але у чвертьфінальному поєдинку із США українська збірна програла всього один укол. Сильно відіграли волейболісти (у збірній України шестеро наших студентів), але вони у грі за третє місце поступилися японцям. Павло Бердник перспективний у настільному тенісі, але сьогодні правлять балом у цьому спорті корейці та китайці.

– Миколо Сергійовичу, які залишилися враження від організації змагань?

– Усе пізнається в порівнянні. Ті, хто був на Олімпійських іграх у Лондоні, стверджують, що у Казані рівень організації був значно вищим. Це стосується і селища для проживання спортсменів, і спортивних об’єктів, і самого відкриття змагань – все було бездоганно. Я просто вражений! У Казані стільки спортивних споруд, і всі сучасні. Стадіон «Казань-Арена» – екстрарівня, вже буде готовий приймати чемпіонат світу з футболу, Палац водних видів спорту – три басейни по 50 м довжиною в одному комплексі, Академія тенісу – величезна крита споруда з чотирма кортами, а поряд ще двадцять кортів, унікальний гімнастичний комплекс і багато іншого.

Селище для учасників – близько двадцяти 16-поверхових будинків. Усе обгороджено, кругом чисто, доглянуто, ввечері проводиться багато культурних заходів. Чудові умови проживання і харчування для спортсменів. Автобуси курсують за чітко визначеним часом. Надійна система безпеки, будь-який вхід на змагання чи у селище передбачає тотальну перевірку особи. На територію селища неможливо нічого із собою пронести, навіть пляшку мінеральної води, зате в кожному корпусі великі холодильники для спортсменів, де можна брати різні продукти. Причому холодильники ніколи не бувають напівпорожніми.

– Вдалося поспілкуватися зі спортсменами інших країн?

– Це пострадянська держава, тож проблем зі спілкуванням не було, втім на таких змаганнях варто знати англійську мову. Там на центральній алеї відбувається так званий сhange (обмін) – просто на газонах розставлені ряди зі спортивним одягом різних країн. Кожен може свою форму обміняти на інший спортивний одяг. На території селища теж є чимало спортивних майданчиків, спортсмени після змагань можуть активно відпочити. В місті дуже багато ввічливих волонтерів, які особисто проведуть вас, куди потрібно.

Від себе зазначимо, що великий спорт часто пов’язаний з політикою. Суддівський фактор є невід’ємною частиною спорту. Іноді здавалося, що українці від нього потерпали, особливо під час змагань із футболу і боксу. Беззаперечним лідером Універсіади стала Росія, пояснення просте – її представляли найсильніші спортсмени країни. А от деякі найкращі спортсмени України пожертвували студентськими змаганнями заради більш фінансово прибуткових стартів.