Субота, 20 Квітня 2024 р.
19 Липня 2013

МИ – ЧЕМПІОНИ, ДРУЗІ!

Кожен вид спорту уособлюється в своїх героях. Тож напередодні Міжнародного дня шахів ми вас ближче познайомимо із чинними чемпіонами Кам’янця-Подільського з цієї гри.

РОЗУМНА ГОЛОВА – ВСЮДИ ГОЛОВА

Валентин СКОРОБАГАТОВЧемпіоном серед чоловіків є досвідчений Валентин СКОРОБАГАТОВ. Він близько 12 років (до 2007-го) очолював міськрайонну Федерацію шахів (зробивши шахові фестивалі у місті значно масовішими), виконав норматив кандидата в майстри спорту, а найкращим у Кам’янці ставав двічі. Валентин Валентинович також є головою правління ПАТ «Кам’янець-Подільськсільмаш».

– Навчився грати в шахи ще у дитинстві, – розповідає шахіст, – згодом під час навчання у харчовому технікумі моїм наставником став Олег Манжуловський. Після служби в армії 1976 року, будучи членом добровільно-спортивного товариства «Авангард», став чемпіоном області. Щоправда, потім занурився у роботу і в суєті турбот майже закинув шахівницю. Але згодом повернувся до улюбленої гри, і от знову беру участь у змаганнях.

– Можете порівняти захоплення шахами в часи своєї юності і тепер?

– Тоді також проводилися турніри, але не так часто, як нині. Тепер, мабуть, молодь трішки більше до шахів тягнеться. Олег Манжуловський, будучи ще віце-президентом нашої федерації, розробив програму розвитку шахів у Кам’янці-Подільському, і якби її підтримали, можна було б знайти багато нових талантів. Якщо батьки гратимуть, то й діти будуть грати. А нині дітей більше цікавлять комп’ютерні ігри. Хоча тренери шахового клубу Анатолій Дубовий і Віктор Стороженко чимало уваги приділяють дітям. Я бував у багатьох містах, відвідував шахові клуби і можу сказати, що там не проводять так багато різних турнірів, як у нашому ШШК «Гросмейстер». Вважаю, що наш клуб – один з найкращих в Україні, от тільки фінансування йому не вистачає.

До речі, Валентин Скоробагатов навчив шаховій майстерності і своїх дітей. Його дочка Інна свого часу була чемпіонкою Чернівецького медінституту, а син Дмитро – одним з найкращих шахістів ПДАТУ.  

КРАСУНЯ ЗІ СТОСОМ ГРАМОТ

Аліна БАКАЛОВАА от серед жінок цього року першість здобула 21-річна студентка фізико-математичного факультету К-ПНУ ім.І.Огієнка Аліна БАКАЛОВА. Всі свої титули і досягнення дівчина навіть не пам’ятає, адже із шашко-шахових змагань у неї вже є 54 дипломи, починаючи із зовсім юного віку. Це перемоги на міжнародних турнірах «Слов’янське братство», «Кам’янецька осінь» та «Квітка на камені» серед дівчат, багаторазові перші місця в області серед школярок, чемпіонство у К-ПНУ ім.І.Огієнка. А те, що вона найкраща шахістка в місті серед прекрасної половини, Бакалова доводить уже вчетверте.

– Як із конкуренцією в місті серед жінок, – запитуємо в Аліни, – є гідні опонентки?

– Конкуренція в нас, в основному, молодіжна, хоча іноді у змаганнях беруть участь жінки різного віку. Віта Поліщук, на рік старша від мене, для прикладу, також чудово грає. Ми з нею разом їздимо на змагання від університету. Є маленькі дівчатка, які мають хороший потенціал.

– З ким більше подобається змагатися: з жінками чоловіками?

– З чоловіками. Нині я й граю більше з ними. Коли брала участь у міському чемпіонаті серед дорослих, була єдиною дівчиною серед чоловіків.

– З чого почалося захоплення шахами?

– Любов до них і мені, і старшій сестрі Тетяні, яка раніше теж активно змагалась, прищепив дідусь Іван Прибатень. Він постійно стежить за моїми успіхами, тішиться, збирає газети з публікаціями. Шахами я почала займатися ще з шести років і фактично завжди граю задля того, аби дідусь міг мною пишатися. З першого класу почала ходити до шахового гуртка Анатолія Дубового. Тоді в гуртку було багато дітей, це було цікаво.

– Нині часто сідаєш за шахову дошку?

– Граю, коли відвідую турніри, інколи можу пограти вдома в Інтернеті.

– Майбутнє якось пов’язуєш з цією грою?

– Це – хобі. Шахи завжди подобалися, мені цікаво розвиватися в цьому плані. Але щоб займатися цим професійно… Хіба, може, колись доведеться тренувати діток.