П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
9 Серпня 2013

ГРА ХУЛІГАНІВ, У ЯКУ ГРАЮТЬ ДЖЕНТЛЬМЕНИ

Саме так жартома називають регбі, додаючи, що футбол – це гра джентльменів, у яку грають хулігани. Що ж, у кожному жарті є доля правди.

3 серпня на Центральному стадіоні ім.Г.Тонкочеєва відбувся товариський турнір на Кубок Кам’янця-Подільського з регбі-7. Для нашого міста ця подія є непересічною. Нагадаємо, що організатором турніру став Вадим Рудик, а проводився він за підтримки міського голови Михайла Сімашкевича і народного депутата Володимира Мельниченка.

Регбі – командна гра, в яку грають на прямокутному полі м’ячем овальної форми. Мета – закинути рукою або ногою м’яч вище від перекладини воріт Н-подібної форми. При цьому зупиняти суперника можна, схопивши його двома руками й поваливши на землю.

Учасниками змагань стали сім команд з різних міст України: «Оболонь-Університет» і «Буревісник» (Хмельницький), «Академія» (Одеса), РК «Роланд» (Івано-Франківськ), «Терен» (Тернопіль), РК «Рівне» (Рівне), «Тигри Донбасу» (Донецьк). Команди грали між собою по два семихвилинні тайми, тож турнір тривав близько п’яти годин. У результаті на вершині опинилися хмельничани: І місце – «Буревісник», ІІ – «Оболонь-Університет». Третім став РК «Роланд».

Щоправда, глядацького ажіотажу турнір не викликав. Погода була досить спекотною, тож глядачі на стадіоні довго не затримувалися. Зіграв, певно, і той чинник, що вболівати кам’янчанам не було за кого. Утім сподіваємося, що найближчим часом і в Кам’янці буде своя команда. Про турнір і перспективи розвитку в нас регбі ми поспілкувалися із адвокатом за професією й регбістом за покликом серця Вадимом Рудиком.

– Ідея цього турніру виношувалася давно, – розповідає він, – але часу від його затвердження до проведення залишалося дуже мало, тому що ми вклинилися в графік проведення офіційних змагань, і можливості перенесення турніру не було. Тож і розрекламувати турнір як слід не вийшло. Була домовленість, що тренери привезуть молодіжні склади, щоб зрівняти можливості команд, і щоб кам’янецькі юнаки побачили, як грають у регбі їхні ровесники. До речі, в змаганнях брали участь п’ять регбістів молодіжної збірної України, яка у вересні їде на чемпіонат Європи. А очільники «Буревісника» та «Академії» Олександр Мігунов і Дмитро Федишин, які одночасно є тренерами української «молодіжки», переглядали можливості гравців.

Для нашого міста це новий вид спорту, наживо його мало хто бачив (востаннє такий турнір у Кам’янці проходив вісім років тому і теж без участі кам’янчан). Саме проведення Кубка – це точка відліку для розвитку регбі в Кам’янці. Ми розраховували, що турнір викличе зацікавлення у нашої молоді, а з 1 вересня розпочнемо набір юнаків 16-17 років для тренування і створення команди. З наступного року спробуємо заявлятися на офіційні юнацькі турніри регбі-15 (тут уже 15 гравців у команді, а гра триває два тайми по 40 хвилин). Я фактично вже створив ГО «Федерація регбі міста Кам’янця-Подільського».

– Потенційних гравців уже підібрали?

– У К-ПНУ ім.І.Огієнка навчаються декілька студентів з Хмельницького, які в шкільні роки займалися регбі. Вони мають бажання ходити на тренування, але основну ставку ми хотіли б зробити на кам’янецьких старшокласників. З вересня розмістимо в школах оголошення про набір, подивимося, чи зацікавляться учні. – Вадиме Миколайовичу, а звідки ж у Вас потяг до регбі? – Я сам родом з Хмельницького, де грав за команду «Оболонь-Університет». Коли навчався у Харкові, то теж грав за регбійний клуб «УІПА». У Кам’янці я проживаю вже сім років, однак залишилися старі знайомства, і хочеться тут започаткувати цю гру.

– Зазвичай у таких випадках найбільшою проблемою спортсменів є фінанси…

– Спортивний інвентар у нас вже є (частину придбав я, а частину подарували хмельницькі колеги). А от грати доведеться на ентузіазмі. Я вдячний Михайлові Євстафійовичу та Володимиру Володимировичу за підтримку, адміністрація стадіону взяла на себе всі витрати з підготовки матчу. Враховуючи ситуацію зі спортом в країні, це благородний жест.

– А виступати в Суперлізі України для Кам’янця реально?

– Щоб туди заявлятися, потрібно не тільки пройти певний рівень кваліфікації, а й мати необхідну підготовку. Адже гра травмонебезпечна, треба набратися досвіду. А щодо фінансування, то для участі в Суперлізі потрібен річний бюджет у 250-300 тис.грн. Тут без спонсорів не обійтися, а із цим у Кам’янці сутужно.

І все-таки приємно, що в місті втілюються різні спортивні проекти. На жаль, деякі види спорту вимирають, зате зароджуються нові, і наголошуємо, що саме завдяки спортсменам-ентузіастам.