П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
16 Серпня 2013

ЧОЛОВІЧА СИЛА ЗАРАДИ МАЛЕНЬКОЇ ДІВЧИНКИ

Арсеній ДАНИЛЕНКОПідтягуватися на перекладині чи віджиматися на брусах – заняття, відоме всім. Утім на цих нехитрих засобах можна демонструвати таке, що аж дух перехоплює! Оце «таке!» нині прийнято називати англійським словосполученням «street workout» (вуличне тренування).

17 серпня, з 17.00, на площі Польський ринок стартуватиме благодійний фестиваль і міські змагання зі «street workout». Між вправами відбуватимуться виступи команд з фрірану та брейк-дансу. Під час фестивалю збиратимуться кошти для 8-річної дівчинки Саші Венгрової, яка потребує дорогого лікування.

Такий фестиваль у Кам’янці проводитиметься вже вдруге. А його головним організатором є історик-екскурсовод, котрий має широке коло інтересів,

24-річний Арсеній ДАНИЛЕНКО.

– У Кам’янці «street workout» як масовий рух зародився два роки тому. Ним займалися і раніше, але це не було так організовано, – розповідає Арсеній. – Його історія триває близько 10 років. Це заняття народилося в США, у кварталах афроамериканців, де вони тренувалися, використовуючи вагу власного тіла. В Україні популяризувати його розпочав дніпропетровець Денис Мінін – голова офіційно зареєстрованої федерації Street Workout Ukraine. Після його відеоролика воркаутом масово захоплювалися українські хлопці.

– Арсенію, крім англійської назви, цей спорт приніс нам щось нове?

– Люди постійно підтягувалися на перекладині та віджималися на брусах, але раніше це не називалося «стріт воркаут». Утім тут додалися складніші елементи. Є різні варіанти підтягування вузьким, широким, зворотним хватом, перехват з однієї руки на іншу, виходи над перекладиною. «Стріт воркаут» – це політ фантазій. Кожен спортсмен сам вигадує собі вправи. До того ж це не тільки спорт, але й пропаганда здорового способу життя.

– Багато кам’янчан ним захоплюються?

– Так, я знаю близько сотні чоловіків. Хлопці займаються в різних місцях: на Черемушках, мікрорайоні, біля НВК №9. Але на загальні тренування чи якусь акцію ми збираємо їх усіх. Іноді проводимо на вулиці флешмоби.

– Деякі бодибілдери ігнорують воркаут, вважаючи, що з ним не накачаєшся…

– Так, існує стереотип, що на перекладині або брусах неможливо накачати великі м’язи. Іноді бодибілдери та воркаутери сперечаються, чий спорт кращий, але цього не потрібно робити. В кожного своя мета: бодибілдери працюють на конкретні м’язи, воркаутери – одночасно на цілі групи м’язів (це не так травматично). Звісно, воркаутери не такі масивні, але в них краще промальовується рельєф м’язів. А якщо ви хочете накачатися, використовуючи перекладини і бруси, то рекомендується одягати пояс із додатковим обтяжувачем. Утім я не закликаю обирати якийсь один напрям. Можна комбінувати заняття із власною вагою і на тренажерах.

– Повернемося до фестивалю. Арсенію, як Ви збиратимете кошти на лікування дівчинки?

– Для збирання грошей буде декілька скриньок. Їх надає благодійний фонд «Шанс» (голова Нікіта Рейда), що є співорганізатором фестивалю. Вони розташовуватимуться біля атракціонів. Наприклад, буде організовано стрільбу з лука, а всі отримані гроші підуть на лікування дитини.

ЧОЛОВІЧА СИЛА ЗАРАДИ МАЛЕНЬКОЇ ДІВЧИНКИУ цьому нам допомагають спонсори: ТМ «Услад», ТОВ «Буковинський сад», «Нова Будова», «ВікноПлюс», РК «Арена-Плюс», «Сільпо» та готель «Клеопатра». Завдяки «Фонду братів Кличко», буде проведено благодійний аукціон з особливими лотами – кепкою з автографом Віталія Кличка та авторською сумочкою Тетяни Кльової. Все отримане віддамо батькам Саші.

– Хто братиме участь у змаганнях зі «стріт воркауту», і як вони будуть проходити?

– Крім кам’янчан, приїдуть учасники із Чернівців та інших населених пунктів Хмельниччини. Заявку на участь подавати заздалегідь не обов’язково. Реєстрація буде проходити з 15.00, а змагання розпочнуться о 17.00. Кожен охочий може зареєструватися та взяти участь.

Змагатимуться в кількох дисциплінах. Зокрема, у фрістайлі спортсмен за дві хвилини повинен показати все, на що здатен, продемонструвати силові елементи в будь-якій послідовності. Цим шоу він має вразити журі. Друга окрема номінація – базові вправи: підтягування на перекладині з причепленою додатковою вагою 18 кг, віджимання на брусах з млинцем вагою 25 кг, силові виходи на дві руки. Потім кількість повторів сумується і визначається переможець.