Субота, 27 Квітня 2024 р.
13 Вересня 2013

СПОРТИВНЕ ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ

Нині в Кам’янці-Подільському розвиваються 23 види спорту. Представники більшості з них 5 вересня були присутні на зборах спортивного активу міста, що проводився в «білому домі». На чільне місце президії в сесійній залі сіли керуючий справами міськвиконкому Сергій Самара (нині вже перший заступник мера), який і головував на зборах, радник міського голови з питань спорту і ЖКГ Сергій Кротік та завідувач відділу молоді та спорту Юрій Козлов. Фактично всі – нещодавно призначені. Чекаємо від нової команди руху вперед?

КОЗЛОВ ЛЮБИТЬ КЕНДЗЮЦУ

Засідання почалося з того, що Самара представив спортсменам Кротіка і Козлова.

Враховуючи, що попереднього очільника міського спорту критикували за те, що він сам не займається спортом, Сергій Кротік зазначив, що у Юрія Михайловича з цим усе в нормі – новий керівник займається японським мистецтвом володіння мечем кендзюцу. Додамо, що Козлова, який у дитинстві грав у баскетбол, знають і як любителя велосипедної їзди, він бере участь в акційних велопробігах.

Ну, а Сергій Кротік є почесним президентом міської Федерації кікбоксингу. Він – один з головних меценатів боксерів, кікбоксерів і тхеквондистів.

ДЮСШ №2 І ПІДЛІТКОВІ КЛУБИ РЕКОМЕНДУЮТЬ ЗАКРИТИ

Юрій Козлов, Сергій Самара, Сергій КротікОбласна комісія, яка шукала, на чому в нас можна було б зекономити, порекомендувала закрити 8 підліткових клубів, а ДЮСШ №2 перевести в приміщення ДЮСШ №5, що на мікрорайоні. Сергій Кротік, який сповістив цю новину, одразу запевнив, що влада закриття не допустить.

Значно емоційніше цю тему коментував депутат міськради Валерій Слободян.

– Звідки представники області можуть знати, як зробити краще? Вони знають, скільки грошей було вкладено в ремонт приміщення ДЮСШ №2? Скільки дітей там займаються?

Валерій Анатолійович висловив припущення, що ці закриття ініційовані неспроста. Дісталося від нього і начальнику фінансового управління Олександрі Шевчук, яку спеціально запросили в зал. Утім гнів Слободяна був справедливим: знищити те, в що роками вкладалися зусилля і кошти, ніяк не можна.

«ВСІ БОРГИ РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ БУДУТЬ ПОВЕРНУТІ»

Так жартома Юрій Козлов відреагував на закиди, що міськвиконком не віддає обіцяних коштів за виїзди дітей на змагання.

– Є поняття фінансового зобов’язання, – вже серйозно продовжує він. – Гроші в нас були передбачені на спорт у певному обсягу. Вони не були витрачені, скарбниця не порожня. Нині проводиться перевірка фінансового стану, і 14 вересня ми вже будемо знати, чим володіємо. Якщо у нас підтвердяться фінансові зобов’язання, повернемо людям кошти. А на 2014 рік буде складено нове фінансування, ми вже колегіально визначимо пріоритети діяльності.

Як завжди гіперактивний на зборах Анатолій Дубовий запитав, чи можливий варіант, аби спортсменам гроші давали ще до виїзду на змагання, а не після. Однак начальник фінансового управління Олександра Шевчук спортсменів не потішила, сказавши, що через необхідність заповнення різних документів це зробити непросто.

ЦІНА ПАПІРЦЯ ЗРОСТЕ

Юрій Козлов відзначив і той момент, що грамоти дітям за спортивні досягнення тепер не будуть видаватися стосами, зате вони матимуть більшу цінність.

– Важливо, щоб була повага до документів, які видаються міською владою, – переконаний Юрій Михайлович. – Раніше вони видавалися за принципом: немає грошей, то дамо хоч грамоту. Але ж є додаткові моменти в законодавстві, які цю грамоту підсилюють. Ще з 1990 року діє закон про оздоровлення дітей і підлітків в Україні, а також програма, яка діє на території міста. До пільгової категорії потрапляють талановиті й обдаровані діти, до яких належать переможці міських, обласних і всеукраїнських олімпіад, конкурсів та змагань. Відповідно, за кожною цією грамотою схована путівка на одну особу в оздоровчий табір. А отже, ціна папірця зростає до 1,5-5 тисяч гривень, і цей механізм повинен працювати.

– А як із грамотами для дорослих?

– Доросла людина може отримати грамоту, але вона вже не підкріплена законом про оздоровлення. Будемо шукати способи підсилення цінності цих грамот.

ВСЕ ВИРІШИТЬ РАДА

Cергій Кротік розповів про ще одне цікаве нововведення – створення спортивної ради із семи представників. Після закінчення засідання Юрій Козлов прокоментував нам і цю ідею:

– Склад іще не відомий. Проводяться консультації з авторитетними у спорті людьми нашого міста. До спортивної ради не будуть входити «весільні генерали», це робочий орган, який працюватиме над тим, аби визначити рейтинг видів спорту, підготувати календарний план. Це мають бути менеджери і спеціалісти. Рада буде створена при міськвиконкомі, тобто матиме відповідний статус.

– Головне завдання цієї ради – правильно розподілити кошти?

– Справа не тільки в коштах. Нині в спорті чимало робиться на ентузіазмі та волонтерстві, багато людей просто горять спортом. Особисто для мене прикладом є Юрій Пушкарьов – йому 75 років, а він досі безоплатно займається з дітьми.

Нині немає аж стільки грошей, щоб їх ділити. Пропонують різні варіанти: по 5 тисяч гривень роздати на всі види спорту, або зробити рейтингову систему, і так далі. Але наша мета – стати містком між спортивним активом міста і владою, аби продуктивно співпрацювати.

ЧИ ЗАХОЧЕ ДІЛИТИСЯ БІЗНЕС-ЕЛІТА?

На засіданні також виступали Анатолій Дубовий (шахи, шашки), Леонід Гурман (легка атлетика), Руслан Кагітін (картинг), звертаючи увагу на потреби своїх видів спорту. Однак найбільше уваги, мабуть, привернув виступ тренера з тхеквондо Сергія Чайки:

– 5 тисяч гривень на рік для одного виду спорту – це практично нічого. Потрібно шукати фінансові потоки. Найбільш принизливо для тренера йти з простягнутою рукою, хоча деякі тренери на цьому наживаються. Треба зібрати бізнес-еліту міста, яка б робила благодійні внески хоча би по 100 гривень у місяць, – це був би серйозний фонд.

Також Чайка закцентував увагу на тій проблемі, що в місті немає жодного спортивного залу, який міг би прийняти чемпіонат України з будь-якого виду спорту.

А ПРАГНУТИ ТРЕБА ДО КРАЩОГО

Юрій Козлов із сином під час велопробігуРозповіли представники влади і про підготовку до створення нових дитячих спортивних майданчиків (на три з них уже готова документація). Не забули згадати і про вже збудований майданчик біля МБК. Відверто кажучи, влада так часто ним хвалиться, що напрошується запитання: чому немає розмітки на майданчику (офіційні змагання там проводити неможливо)? Звісно, справу зробили хорошу, але коли за півтори години заняття з кожного беруть по 10 грн. (для дітей молодшого шкільного віку – безкоштовно), то можна було б і допрацювати.

Взагалі, наша влада любить хвалитися, що багато робить для спорту. Втім, коли поговориш із тренерами, стає зрозуміло, що справи у нас дуже далекі від ідеалу, якщо не сказати кепські.

– Все правильно, – коментує Юрій Козлов. – Те, що влада презентує свою роботу, а тренери кажуть, що цього мало, – це абсолютно правильно. Жодного протиріччя тут немає. Ми можемо чітко підтвердити, що міською владою вкладено досить багато в розбудову спортивної бази. Але хоча гроші вкладаються, їх все одно мало. В місті близько третини населення – молодь, але не так багато займаються активним спортом.

За кордоном уже практично не зустрічаються спортивні комітети, зате міська влада дбає, аби був класний спортивний комплекс, майданчики з антивандальним обладнанням. Саме це основні пріоритети влади, а не розділити кошти між спортивними секціями. Є федерації, які готові обслуговувати й фінансувати свій вид спорту, а завдання влади – створити для них спортивну базу.

Для нас нині головне, за принципом Гіппократа, – не нашкодити. За поділом грошей ми прогавили моменти із закриттям спортшколи і підліткових клубів, адже ця ідея обласного керівництва не виникла нізвідки! Влада за останні п’ять років вклала в реконструкцію клубів близько 400 000 гривень, а тепер іде мова про їхнє закриття. Де логіка?

А тренери правильно наголошують на проблемах у спорті. Якщо я у своїй хаті поприбирав, то можу цим похвалитися, але якщо порівняти мою хату з хатою багатшого сусіда, то люди скажуть: у нього не дуже добре, чим же він хвалиться? Але прагнути треба до кращого.

Насамкінець зазначимо, що успіхи та невдачі є постійними атрибутами спорту. Якісь проблеми завжди виникатимуть, але місто, яке має чемпіонів світу, факультет фізичної культури та ентузіастів, мусить бути спортивним.