П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
4 Жовтня 2013

ЗНАВЦІ НА БЕРЕЗІ ДНІПРА

28-29 вересня в Дніпропетровську проходив попередній етап чемпіонату України зі спортивного варіанту гри «Що? Де? Коли?». На змагання приїхали найкращі знавці країни – всього 69 команд. Серед них і кам’янецька – «Pro et contra» («За і проти»).

ЦЕ ВАМ НЕ «БРЕЙН-РИНГ»

ЗНАВЦІ НА БЕРЕЗІ ДНІПРАУ Кам’янці вже кілька років поспіль, щоосені та щовесни, стабільно проходять чемпіонати міста з «Брейн-рингу». Тут команди сходяться в дуелях. Запитання дещо простіші, однак відповісти потрібно якомога швидше: щойно з’являється правдоподібна версія, команда тисне на кнопку.

В «Що? Де? Коли?» інша специфіка. Тут суперника немає, є лише запитання і хвилина, аби обмізкувати і дати відповідь. Зате запитання складніші.

Однак команда історичного факультету К-ПНУ ім.І.Огієнка «Pro et contra», яка була чемпіоном міста з брейн-рингу в сезоні «Осінь-2012», вирішила спробувати свої сили і у «Що? Де? Коли?». Враховуючи, що «Pro et contra» – єдина команда з Хмельницької області, яка вирішила взяти участь у чемпіонаті України, вона отримала своєрідну «wild card» (пройшла без додаткового відбору). На змагання поїхали студенти істфаку Олександр Вахітов (капітан), Костянтин Ступко, Богдан Павловський, Владислав Богнін, Віталій Ринда, Юлія Бойко, а також автор цієї статті.

Турнір організовувала Ліга українських клубів інтелектуальних ігор (ЛУК). Це єдина організація в Україні, яка проводить офіційні турніри ігор «Що? Де? Коли?», «Брейн-ринг» тощо.

У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ ДОСІ ВІРЯТЬ У КОМУНІЗМ?

Добираючись потягом до Дніпропетровська, цікавимося в хлопця, котрий повертався додому, які визначні місця нам варто відвідати.

– Одразу складно сказати, – задумався він. – Ну, музей ракетобудування, набережну Дніпра, Севастопольський парк…

Ех, юначе, запитав би ти мене, що є цікавого в Кам’янці!

Загалом Дніпропетровськ, на перший погляд, досі дихає радянщиною. Чого лише варті назви вулиць і ра-йонів міста: Карла Маркса, Леніна, Кірова тощо. Особливо вразив пам’ятник у центральній частині міста – обличчя Ілліча та напис: «Победа коммунизма неизбежна». Ну-ну.

А от парки і набережна біля широченного Дніпра тут справді гарні.

Нас поселили в однозірковий готель «Свердловськ» – 75 грн. за добу при належних умовах. Особливо потішило те, що готель розташований біля стадіону «Дніпро-Арена», тож ми не відмовили собі в задоволенні відвідати футбольний матч між «Дніпром» і «Чорноморцем».

ОТРИМАЛИ ЗОЛОТУ СОВУ

Тепер повертаємося до змагань, що проходили в залі тамтешнього Будинку культури. Кожна команда сиділа за окремим столиком, диктор для всіх оголошував запитання. За хвилину команди писали на папірці відповіді, які швиденько збирали так звані «ластівки» – молоді співорганізатори турніру. Опісля всім оголошувався правильний варіант.

Однак ще перед початком змагань відбувся приємний для нашої команди момент. Ведучий урочисто заявив, що в залі є команда-дебютант з Кам’янця-Подільського, отже тепер Хмельниччина також приєдналася до Ліги українських клубів. Нам вручили статуетку сови – символ мудрості та гри «Що? Де? Коли?».

За два ігрові дні в шести турах командам поставили 90 запитань, щоправда, багато з них стосувалися російської тематики. Пояснення просте: автори українських запитань самі брали участь у турнірі, тож взяли їх у росіян. Втім наша команда, хоч і не завжди, але влучала в ціль.

Ось, для прикладу, одне з найцікавіших і простих запитань: «Один герцог нахвалявся перед другом своїми дорогоцінними каменями. Утім друг зауважив, що ці камені не приносять йому прибутку. «Ходи зі мною, я покажу тобі два камені, які приносять по 200 флоринів на рік», – сказав він герцогу. Куди ж повів герцога друг?». Правильна відповідь – наприкінці статті, а поки що подумайте.

Зрозуміло, що молодим кам’янчанам ще не до снаги нав’язати суперництво найдосвідченішим знавцям України. Перемогу здобула харківська команда «От винта – братья по фазе», яка взяла 58 запитань. Серед лідерів – Донецьк, Вінниця, Харків, Київ. Після змагань команди розподілили за рейтингом згідно з результатами. «Pro et contra» потрапила до ІІ ліги. Але, як стверджують організатори, як для дебютанта, ми продемонстрували непоганий рівень. Головне, що кам’янецька команда стартувала і влилась у чемпіонат України, а прогрес, сподіваємося, прийде з часом.

Ну, а відповідь на запитання така: герцога повели до млина й показали йому кам’яні жорна.

Команда «Pro et contra» дякує за підтримку ректору національного університету Сергію Копилову та декану історичного факультету Володимиру Дубінському, а також газеті «ПОДОЛЯНИН».