Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
13 Грудня 2013

З ЧИМ ЇДЯТЬ АЛИШ І КУРАШ?

Михайло ГУСКААналізуючи останні медальні здобутки кам’янчан, все частіше натикаємося на представників таких видів боротьби, як алиш і кураш. Мабуть, не всі кам’янчани знають, що воно таке і з чим його їдять. Цю прогалину можна заповнити, поспілкувавшись зі спортсменами.

Насамперед невеличка довідка.

Кураш – стародавній вид боротьби, що зародився на території Узбекистану понад 3,5 тисячі років тому. Ще Геродот і Авіценна згадували про нього у своїх працях. Втім тривалий час кураш був суто узбецьким видом спорту, і лише 1998 р. у його столиці Ташкенті відбувся перший міжнародний турнір. Відтоді кураш почав набувати популярності. В Україні цей спорт офіційно визнали 2008 р. Кураш нагадує суміш сучасних видів боротьби на зразок самбо і дзюдо. Проте в ньому забороняються больові та задушливі прийоми, дозволяються лише кидки. Бали нараховуються при першому дотику суперника до килима.  

Боротьба на поясах, або алиш, родом із Киргизстану. Як вид спорту, він виник на початку 2000-х, хоча такі забави практикувалися в різних народів здавна. Правила досить прості: суперники хапають один одного за пояси і намагаються покласти супротивника на спину. З 2003 р. змагання офіційно мають свою федерацію і в Україні.

Цими азійськими видами спорту в К-ПНУ ім.І.Огієнка займається заслужений тренер України Михайло Гуска. Зустрівшись із Михайлом Богдановичем, одразу подумалося: борець він – ого-го! Принаймні за антропометричними даними – справжній богатир. А ще Гуска очолює обласну Федерацію сумо, боротьби на поясах та української боротьби на поясах.

– Видів боротьби дуже багато, крім таких відомих, як вільна, греко-римська боротьба, дзюдо, є ще 24 неолімпійські види, які культивуються в Україні, – пояснює він.

З 2008 р., завдяки Михайлові Богдановичу, наші спортсмени займаються і боротьбою кураш і алиш.

Боротьба алиш– У нашому університеті з 2010 р. близько 30 борців виконали норматив майстра спорту, – продовжує тренер. – Є і двоє заслужених майстрів спорту: кам’янчанин Валерій Комар – багаторазовий чемпіон світу і Європи з боротьби алиш, та Світлана Ярьомко – теж чемпіонка світу, унікальна спортсменка: на який вид боротьби її не поставиш, повернеться з медаллю. Хоча дівчина – сирота…

У змаганнях з курашу кам’янчани теж посідають призові місця. Найсильніші – Наталія Крамар і Олексій Жижанов. До речі, 13 грудня вони вирушать до Стамбула, на чемпіонат світу з боротьби кураш. А 15-16 грудня наша університетська команда їде до Черкас, на Кубок України з боротьби алиш.

Співпрацюємо з ДЮСШ №2 і тренером – першою кам’янецькою чемпіонкою світу з боротьби на поясах – Тетяною Полінською.

– Кураш і алиш – фінансово невибагливі види боротьби?

– Все, що потрібно для тренувань, – звичайний зал і килимок татамі. Ціна повного комплекту костюма – 200-300 гривень. На змагання, правда, їздимо за власні кошти.

– Ця боротьба не надто агресивна, тому й безпечніша?

– У нас взагалі на всіх видах боротьби серйозних травмувань ще не траплялося.

– І наостанок: алиш і кураш значно поступаються за популярністю іншим видам боротьби. Чи виправдано ними займатися?

– Нині чимало спортсменів цілеспрямовано займаються виключно одним із цих видів. Алиш і кураш – більш динамічні види боротьби, адже поєдинок триває лише хвилину або й менше. За цей час спортсмену потрібно викластися на повну.