Субота, 20 Квітня 2024 р.
27 Грудня 2013

БОРІТЕСЯ – ПОБОРЕТЕ

Знаєте, звідки з’явилася фраза «покласти на лопатки»? Саме із боротьби, де це є метою поєдинку. Є два олімпійські види боротьби: більш давня класична (греко-римська) та вільна (чоловіча і жіноча). Остання має менше обмежень, тому є популярнішою.

Чимало борців із нашого національного університету здобули всесвітню славу, як-от Ірина Мерлені, Павло Олійник, Андрій Стаднік. Втім тренувалися вони не в Кам’янці.

Щоб дізнатися, як боряться наші кам’янчани, журналісти «ПОДОЛЯНИНА» вирушили до ДЮСШ №2, де єВасиль Пасенко відділення вільної боротьби. Там з дітьми займаються Валентин Негода, Дмитро Пасенко, а також старший тренер Василь Пасенко. Сам Василь Іванович у молоді роки виступав на всесоюзних першостях, а в ДЮСШ №2 працює тренером з 1988 р. За ці роки викував не одного чемпіона.

– Одним із найкращих борців, випускників нашої школи, був Олександр Колесник – майстер спорту міжнародного класу, призер чемпіонату Європи, – розповідає Василь Пасенко. – Високі результати показували Віталій Шатурський, Олександр Лесик, Геннадій Єдинак, Ігор Твердохлібов і Сергій Самсонюк.

Нині гордістю нашої спортшколи є і найкращий борець Василь Малінков, котрий нещодавно на чемпіонаті України серед кадетів посів V місце. А загалом кам’янчани постійно стають призерами обласних і всеукраїнських змагань, у командному заліку ми другі-треті в області. Зазвичай поступаємося хмельничанам, у яких потужніша школа.

Вільною боротьбою в місті займаються близько 60 дітей, переважно хлопці. Дівчат можна перерахувати на пальцях. Чимало вихованців у 10-12 років подають великі надії, але чи проявлять вони себе в майбутньому, – це питання.

– Як же торувати шлях до Олімпу?

– Щоб із дитини виріс сильний спортсмен, її потрібно віддати до спеціалізованого спортінтернату. Такі є у великих містах (Київ, Львів, Херсон тощо). Втім це проблема всього кам’янецького спорту, а не лише боротьби – у нас немає «киплячого казана», в якому б готувалися спортсмени, а для частих виїздів на серйозні змагання не завжди знаходяться кошти.

Павло Олійник (справа)– Кажуть, «візитівкою» борців є поламані вуха. Як із травматичністю?

– Боротьба – не найтравматичніший вид спорту, потрібно правильно розминатися перед змаганням. Щодо поламаних хрящиків вух – це, звісно, не в усіх борців, але трапляється через жорсткі захвати.

– Василю Івановичу, чим же приваблює вільна боротьба?  

– Це популярний і розвинутий спорт, причому борці часто добре себе показують і в інших видах, адже у них є сила, гнучкість, міцні суглоби та витривалість. Спортсмени на тренуваннях виконують гімнастичні, атлетичні та ігрові вправи. Борець мусить бути підготовленим всесторонньо, адже в поєдинку задіяні майже всі м’язи.