Середа, 24 Квітня 2024 р.
24 Січня 2014

НАША БІЛА – ЛІДЕР ГАЛИЧАНОК

Наша землячка Марія Біла стала капітаном львівської «Галичанки-ЛНУ» – гандбольного клубу Суперліги України.

Вже декілька років ми пишаємося п’ятьма кам’янчанками, які грають в одній з найкращих українських гандбольних команд – львівській «Галичанці». Це Марія Біла, Єлизавета Гілязетдінова, Вікторія Сідлецька, Наталія Сабова та Вікторія Харламова. До речі, всі вони грають і за молодіжну збірну України. Враховуючи, що головний тренер збірної Василь Козар одночасно тренує і «Галичанку», то це цілком закономірно. Нагадаємо, що шлях у великий гандбол нашим дівчатам проторував покійний тренер ДЮСШ №1 Андрій Купчакю.

 Марія БілаЩодо Марії Білої, то 19-річна дівчина не найстарший гравець «Галичанки», але, завдяки грі та лідерським якостям, вона нещодавно одягнула капітанську пов’язку.

– Команда і тренер цілеспрямовано йдуть до великих перемог, – розповідає Марія. – «Галичанка» нині складається з талановитої молоді. Коли клуб перестали повноцінно фінансувати, то з команди пішли майже всі досвідчені дорослі гравці. Таким чином, юним вихованкам Василя Козара випав шанс зіграти серед жіночих команд Суперліги. На той час грошей у клубу майже не було, лише борги. Але ми спромоглися зберегти команду і через декілька років вивести її на належний рівень.

– Ви захищаєте честь свого львівського університету, але за це не платять. У гравців не виникає бажання перейти в інший клуб?

– Звісно, нині будь-хто може покинути «Галичанку». Можливо, через декілька років наші шляхи розійдуться, адже ми спрямовані на те, щоб за допомогою гандболу заробляти на життя. На жаль, в Україні гандбол не такий розвинутий, як в інших країнах, тому ймовірно, що хтось з нас поїде за кордон грати за інший клуб.

А те, що із Кам’янця досить багато дівчат грають на високому рівні, я вважаю заслугою нашого першого тренера Андрія Мирославовича! Ми дуже вдячні йому за те, чого він нас навчив.

Також зауважимо, що в чемпіонаті України нині «Галичанка-ЛНУ» лідирує (і це незважаючи на те, що команда має любительський, а не професійний статус) разом з ужгородськими «Карпатами». Очевидно, хтось із них і стане чемпіоном країни 2014-го.