Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Березня 2014

ОПІР ДИВАНУ І ШКІДЛИВИМ ЗВИЧКАМ

Продовжуємо висвітлювати велосипедну тематику, яка з весняним теплом стає дедалі актуальнішою. Цього разу в наш «фокус» потрапила організація «Велосипедний опір».

«Велосипедний опір» утворився торік спочатку як форум в Інтернеті. Однодумці виявилися досить активними. Наразі спільно організовують чимало цікавих виїздів та акцій.

Велосипедний опір– На форумі хтось вносить пропозицію спільної поїздки, згодом долучаються охочі, вирішуємо організаційні питання і вирушаємо в дорогу, – розповідає один з найактивніших учасників спілки Дмитро Бойко. – Велосипедисти їдуть колоною, яку очолюють і замикають досвідченіші мандрівники. Якщо хтось втомився, десь відірвався – інші його зачекають. Якщо по дорозі зустрічається цікавий об’єкт, зупиняємося, фотографуємося. Тобто, ми ці виїзди не сприймаємо як якусь гонку.

– А яка основна мета «Велосипедного опору»?

– Було багато дискусій щодо нашого товариства: ми щось пропагуємо, проти чогось чинимо опір чи просто гарно проводимо дозвілля. Ми пропагуємо здоровий спосіб життя і закликаємо всіх, в тому числі й наших посадовців, частіше пересідати з автомобіля на велосипед. Опір – це противага шкідливим звичкам і марнуванню часу.

У нас зареєстровано 70 учасників, але активно займаються велопробігами близько двох десятків. У середньому в групу на конкретну подорож назбируються 5-7 учасників. Адже в кожного своя концепція їзди: хтось хоче проїхати довгу дистанцію до 100 кілометрів (так звані «далекобійники»), хтось просто використовує велосипед, щоб відвідати цікаве місце.

Коли я бачу когось на велосипеді, то при нагоді пропоную приєднуватися до нас.  

– Останнім часом обговорюється тема, щоб велосипедисти допомагали кам’янецькій Самообороні та міліції стежити за порядком у місті…

– На нашому форумі створено тему «Велопатруль», де один з учасників висловив своє бачення цієї діяльності. Далі почалася дискусія: хтось підтримав, а хтось заявив, що це негативно відіб’ється на велосипедистах. Думаю, що в будь-якому разі знайдуться люди, які таки будуть співпрацювати із кам’янецькою Самообороною.

Також на форумі подали ідею, аби наші правоохоронці пересіли на велосипеди – і економія для міста, і спортивна форма для них.

– Дмитре, які найближчі виїзди?

– Частина наших людей катаються у вихідні, тож заходьте на форум, переглядайте та приєднуйтеся (rezistanz.1bb.ru). Головне – прийти на місце збору з необхідним спорядженням, а напрям руху, залежно від погоди та інших обставин, може визначатися вже на місці. Учасники «Велосипедного опору» різновікові, але ми катаємося разом, намагаємося одне одного чути і поважати.