Четвер, 28 Березня 2024 р.
4 Квітня 2014

ТАЙВАНСЬКИЙ ДОСВІД

Із новими емоціями, враженнями та досвідом до рідного міста з Піднебесної, повернулися кам’янчани Любава Ільчик та її тренер Сергій Чайка (представники ДЮСШ «Юність»). Впродовж тижня, з 19 до 26 березня, вони брали участь у юніорському чемпіонаті світу із тхеквондо ВТФ, що проходив у Тайбеї (столиці самопроголошеної Китайської Республіки на острові Тайвань).

Любава Ільчик і Сергій Чайка– Любава отримала честь брати участь у чемпіонаті світу, оскільки раніше стала срібною призеркою юніорського чемпіонату України і виконала норматив майстра спорту, – розповідає Сергій Чайка. – Вона нещодавно перейшла до юніорської категорії, де змагаються спортсмени 14-17 років, тому їй було складно. Адже більшість тхеквондистів, які були на чемпіонаті, – 17-річні, а Любаві лише 14. За сліпим жеребкуванням їй дісталася суперниця – представниця Китаю Фанг Жао. Ця чемпіонка Азії на три роки старша і на голову вища, до того ж почувалася вдома, а нам різні часові пояси давалися взнаки. Особисто я чотири ночі не міг заснути, а вдень хотілося спати.

Проте два раунди вони билися на рівних, але поєдинок закінчився з рахунком 16:9 на користь Жао. Тренери збірної України хвалили Любаву. Я і в Кам’янці всім пояснював, що ми їдемо не по медалі, а по новий досвід і знання.

Загалом Україна посіла IX місце серед 98 країн. Це найкращий результат за її історію.

Наступний старт – 17-20 квітня. Цими днями у Кишиневі (Молдова) відбудеться Кубок світу, позмагатися за який вирушать понад десяток кам’янчан.

– Поїздка до Тайваню додала нових знайомств?

– Так, їх було багато. Найбільш пам’ятне – з президентом Всесвітньої федерації тхеквондо корейцем Чу Чхон Воном. Він був приємно здивований виступом українців, адже сумнівався, чи ми приїдемо на змагання. Зазначив, що захоплюється українським народом.

Також я поповнив лави організації Корпус миру. Це дасть можливість впроваджувати різні проекти. Наприклад, якщо міська влада профінансує проживання та харчування, два корейські тренери четвертого дану (на Хмельниччині ним володіє лише президент обласної федерації Сергій Пісоцький) приїдуть за власні кошти до нас і впродовж року безкоштовно тренуватимуть юних кам’янчан. В інших випадках 3-денний такий семінар коштує близько 400 євро для кожного.

– Сергію Володимировичу, як Вам Тайвань і китайська кухня?

– Кухня, в нашому розумінні, не найкраща. Якщо у нас перекушують пиріжками, то у них – вареними яйцями, вимоченими в солі та соусі, від яких у магазинах неприємно тхне. Часто харчувалися в мусульманських закладах, бо там дуже ретельно ставляться до чистоти. Їли різні страви, але жодна із них не сподобалася. Я за ці дні схуд на 6 кілограмів.

Ціни у них такі ж, як і в нас, зокрема, на побутову техніку. Тому їхати туди, аби щось придбати, не варто. 

А от люди привітні й дуже спортивні. У нас вікна виходили на стадіон, тому було видно, що навіть уночі там займаються близько сотні людей. Важко відшукати людину, яка курить.

Сергій Чайка і Любава Ільчик дякують спонсорам, без яких поїздка навряд чи відбулася б: міському голові Михайлу Сімашкевичу, народному депутату України  Володимиру Мельниченку, магазинам «Добриня», «Жар-птиця», колективам підприємств «Тарасівські ковбаси», «Хуторянські ковбаси», «Алєн», ДЮСШ «Юність», ПП «Дживальдіс», Джейрану Надірашвілі, голові ГО «Добробут – цінність громади» Сергію Кротіку, Юрію Польовому.