П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Серпня 2014

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ ДЛЯ ВОСЬМИКЛАСНИЦІ

Наша юна тхеквондистка Валерія Терехова випробувала свої сили на чемпіонаті світу серед кадетів, який 22-27 липня відбувся у столиці Азербайджану – місті Баку.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ ДЛЯ ВОСЬМИКЛАСНИЦІВалерія цього року стала чемпіонкою України, чим заслужила участь у світовій першості. А взагалі дівчина-восьмикласниця із села Грушка займається тхеквондо лише близько двох років, тож її успіхи непересічні.

– Спочатку я тренувалася у Старій Ушиці в тренера Анатолія Тимчука, який є моїм дядьком, – розповідає вона. – Згодом почвла їздити на тренування до Кам’янця. Зазвичай приїжджаю двічі на тиждень, але під час канікул – майже щодня.

До речі, чемпіонат світу з тхеквондо серед кадетів (до 16 років) проводився вперше. На нього приїхали 578 спортсменів із 65 країн.

На жаль, першою суперницею Терехової стала майбутня чемпіонка світу з Тайваню Гуан Джей Ву, яка не залишила шансів нашій спортсменці.

– Я переглядала на відео свій бій та аналізувала його, – каже Валерія. – Зробила висновок, що була трохи наляканою, потрібна більша впевненість у своїх силах.

– Для неї це перший виїзд за кордон, – розповідає тренер спортсменки Сергій Чайка. – Технічно і функціонально дівчина була готова до змагань, а от психологічне навантаження – завелике. Проте в неї гарне майбутнє. А нині головним було набратися досвіду. Наступного року поїдемо з Валерією на чемпіонат Європи, але вже із замахом на медаль.

Після таких поїздок завжди багато вражень. Турнір організовано на найвищому рівні, чимало нових знайомств… Сподобалася і столиця. Баку – це місто вітрів. Мені розповідали, що там вітряно, але я не думав, що настільки.

– Сергію Володимировичу, в березні Ви їздили на чемпіонат світу з Любавою Ільчик, тепер знову з Валерією Тереховою. Ця приємна тенденція продовжиться?

– У нас значно зріс рівень спортсменів. В Україні кам’янчан уже всі поважають, адже чимало дітей стали чемпіонами країни. Тож братимемо участь у таких турнірах і надалі. От ще Анна Горгулько у вересні має їхати на чемпіонат Європи в Австрію.

Валерія Терехова, Сергій Чайка та Любава ІльчикПроблема лише з фінансами. Негативно вплинула ситуація в нашій країні. Нині жорстка економія на всьому. Цю поїздку мені довелося фінансувати особисто. Якщо раніше були підприємці, які нам допомагали, то тепер вони стверджують, що зосередилися на допомозі нашим військовим у зоні АТО. І тут, звісно, нічого заперечити. В організаційному плані нас ще підтримує ДЮСШ «Юність» та ГО «Добробут – цінність громади».

І все ж я вважаю, що держава має піклуватися про спорт, що й доводять нинішні події. Адже спортивно виховані люди першими зможуть стати на захист держави.

– А чи можна сподіватися побачити кам’янчан на Олімпійських іграх?

– Для нас перше завдання – прогресувати не лише в Україні, а й на міжнародних змаганнях. Та плеяда талановитих спортсменів, котрі збираються у нашому залі, дарує надію. Зрозуміло, що на Олімпіаду 2016 року вони не встигнуть кваліфікуватися, бо ще дуже молоді. А от на 2020 рік – цілком можливо. Нині, щоб отримати ліцензію, потрібно мати високий міжнародний рейтинг.