П'ятница, 29 Березня 2024 р.
6 Червня 2014

ЩО ПРОПОНУЮТЬ ПІДЛІТКОВІ КЛУБИ?

Діти-діти, куди вас подіти? Відповісти на це запитання батькам допомагає об’єднання підліткових клубів за місцем проживання, яке активно пропонує дітям безкоштовно, а головне, з користю і задоволенням провести дозвілля.

Анжела ЄпанішніковаУ нашому місті є вісім підліткових клубів. Правда, чотири з них нині працюють за певним спортивним напрямком: айкідо (вул.Червоноармійська, 5), тхеквондо (Нігинське шосе, 34), бодибілдинг (пр.Грушевського, 74-76) та скелелазіння (вул.Годованця, 26а). Решта функціонують як клуби дозвілля, в кожному з яких є свій педагог-організатор і близько сотні відвідувачів. Це «Сатурн» (вул.Данила Галицького, 20), де працює Сніжана Дейнега, «Водограй» (вул.Тімірязєва, 38) – Лариса Трояновська, «Шукач» (вул.30 років Перемоги, 14) – Кирило Микитюк і «Золоті колеса» (пр.Грушевського, 74-76) – Олеся Белінська. Крім того, гурткову роботу в усіх клубах ведуть Ігор Філіпчук (настільний теніс) і Ростислав Якубишен (гімнастика і фітнес). А керує всіма ними вже майже півтора року Анжела Єпанішнікова.

– Анжело Геннадіївно, що можуть запропонувати дітям підліткові клуби?

– Загалом, корисно провести час, отримати певні навички, самореалізуватися. В нас є різні настільні ігри (шахи, шашки, «Монополія» тощо), тренажери, настільний теніс. Займаємося художньою творчістю. Діти полюбляють спільні прогулянки. Коли тане сніг, займаємося спортивними іграми на майданчиках поблизу клубів. Намагаємося за рік провести кілька турнірів між підлітковими клубами – дітям цікаво позмагатися.

Підлітки 13-14 років уже хочуть на дискотеки, але в місті для них не продумано таких закладів. Тому інколи проводимо й дискотеки, причому з цікавими конкурсами. Це ненав’язливий виховний момент, коли ми показуємо, що відпочивати можна з користю і без поганих звичок. Діти є різні, іноді їх треба підтримати, скерувати. Часто в них є свої ідеї, які ми теж впроваджуємо.

ЩО ПРОПОНУЮТЬ ПІДЛІТКОВІ КЛУБИ?Залучаємо до наших заходів і батьків. Коли діти бачать, що старші теж змагаються, – для них це певний показник. Неприємно спостерігати за пасивністю батьків. Якби вони хоча б раз звернули увагу на те, як діти шукають їх очима під час змагань, то зрозуміли б, наскільки важлива їхня присутність і підтримка.

– Актуальним є й запитання, як функціонуватимуть підліткові клуби в цей час?

– З вересня до травня підліткові клуби працювали щодня, з 15.00 до 20.00, крім вихідних. А от влітку працюємо за вільним графіком. Але щовівторка і щочетверга, з 16.00, на майданчиках міста заплановано різні заходи. В інші дні будуть екскурсії та малюнки на асфальті. Про решту заходів повідають оголошення в підліткових клубах і місцевій пресі.