П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Червня 2014

ГОТУЄМО КЛЮЧКИ!

У хокей грають справжні чоловіки, а у флорбол – усі. Саме під таким девізом у Кам’янці-Подільському планують розвивати флорбол – гру, яка схожа на хокей на траві, але у зменшеному вигляді (формат 5 на 5).

Флорбол народився у Швеції в 70-х рр. минулого століття, однак швидко завоював популярність. Утім перший чемпіонат світу з флорболу серед чоловіків відбувся лише 1996 р. До України цей спорт добирався ще довше. 2005 р. в нас було створено національну асоціацію з флорболу. Але тільки 2012-го флорбол в Україні офіційно визнано видом спорту. Дістався він і до міста над Смотричем.

Яна БеспаловаОтож, про кам’янецькі витоки флорболу. Ще декілька років тому доводилося бачити, як представники компанії «Nuga Best» організовували розважальні ігри з цього виду спорту в нашому місті. А от серйозно його розвинути на наших теренах вирішила спортсменка Яна Беспалова. 21-річна дівчина здавна займається тхеквондо, велопрогулянками, скелелазінням, гірським туризмом і футболом. А тепер вона з головою вирішила поринути ще й у флорбол.

– Нещодавно я проходила навчання у євроазіатській спортивній школі в Києві, – розповідає Яна. – Там познайомилася із волонтером МГО «Наша спадщина» Володимиром Вітруком, котрий розвиває флорбол в Україні та грає у клубі «Київські вікінги». От він мене і «підсадив» на цей вид спорту. Тепер я дуже хочу, щоб флорбол набирав обертів у Кам’янці-Подільському. Адже для занять ним практично немає обмежень за віком, вагою, статтю тощо. Поки що ми використовуємо флорбол як розвагу і активний відпочинок, але вже у вересні, за підтримки МГО «Наша спадщина» та Федерації флорболу України, плануємо відкрити в місті флорбольний клуб. Щоправда, ще не вирішили, з якого віку записуватимемо туди дітей, і де проводитимуться тренування.

– А як взагалі справи із матеріальною базою для гри?

– З інвентарем та екіпіруванням усе гаразд – Володимир Вітрук презентував нам набір ключок, м’ячів і комплект Флорболформи. Найближчим часом прибудуть і спеціальні борти для майданчика. А от з полем для гри сутужніше. Найкраще грати в спортзалі з дерев’яною підлогою – не так стираються ключки. Збираємося і на майданчиках для міні-футболу зі штучним покриттям.

– Чи плануються в місті змагання із флорболу? 

– Найближчим часом – ні. З осені, коли я наберу дітей і підлітків у флорбольний клуб, займуся із ними серйозними тренуваннями, а уже із нового року плануємо брати участь у різних змаганнях. Але паралельно всі охочі зможуть приходити пограти у флорбол задля розваги. Власне, нині ми і граємо просто для задоволення. Правда, зробимо літню паузу, але в серпні знову активно почнемо збиратися. Детальнішу інформацію можна почерпнути в соцмережі «ВКонтакте» (vk.com/floorball_kp) або ж за номером: 096-661-37-18.