Четвер, 25 Квітня 2024 р.
7 Листопада 2014

ЧИ ЗАБУДЕМО ШТЕЙНА?

12 листопада виповнюється 80 років з дня народження шахіста світового рівня, уродженця Кам’янця-Подільського Леоніда Штейна. Але чи готове наше місто належно відзначити цю дату?

Леонід ШтейнПро Штейна «ПОДОЛЯНИН» писав неодноразово, та й в Інтернет-ресурсах про нього є багато інформації. Тому нагадаємо лише найвагоміші його досягнення: чемпіон УРСР (1960, 1962, 1969 рр.), чемпіон СРСР (1963, 1965, 1966 рр.), міжнародний гросмейстер і переможець багатьох міжнародних турнірів. 1972 р. ФІДЕ включило Штейна до числа претендентів на звання чемпіона світу, але через рік 38-річний Леонід Захарович помер.

Кам’янець-Подільський пам’ятав про свого славетного земляка. 1991 р. в місті провели шаховий меморіал Леоніда Штейна, в якому змагалися учасники колишніх республік СРСР. Надалі таких гучних меморіалів не проводили. Хоча, для прикладу, десять років тому ювілей відзначали тижнем пам’яті Леоніда Штейна у ШШК «Гросмейстер». Цьогоріч, здається, не буде нічого…

Звісно, на все є об’єктивні причини. Щоб на змагання приїхали сильні шахісти, потрібен хороший призовий фонд. Але про що говорити, коли традиційні кам’янецькі шахові фестивалі «загнулися» через брак фінансів.

Втім, щоб у неспокійний час згадати славну людину хоча б добрим словом і днем місцевих шахових баталій, багато не потрібно. Правда ж?