П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
21 Листопада 2014

«ДІ ДІ БАО» ЗАМАХНУЛОСЯ НА «КОРОНУ»

Вперше за 15 років існування кам’янецька баскетбольна команда «Ді Ді Бао» готова по-справжньому боротися за звання чемпіона першої ліги України. Вона суттєво підсилила свій склад. Їхню гру можна буде побачити вже в ці вихідні.

Президент Андрій Бойко та тренер Євген ФедоровБК «Ді Ді Бао» створили троє людей: Олександр Луговий, Сергій Мартиненко та Андрій Бойко. Для Андрія Анатолійовича команда стала справою життя – він є граючим президентом «Ді Ді Бао».

– Команду зібрали 1999 року, коли в Кам’янці-Подільському вперше вирішили провести чемпіонат міста з баскетболу, – розповідає Андрій Бойко. – Нам вдалося дійти до фіналу, де поступилися студентам факультету фізичної культури національного університету. Тоді було б дивно, якби наша «дворова» команда переграла професіоналів, хоча ми були близькі до того. Згодом настав період, коли чемпіонати міста взагалі не проводилися. 2004 року міська першість усе ж відновилася, з нею відродилася і наша команда, яка щороку почала здобувати титул міського чемпіона (нині чемпіонат знову не проводиться, оскільки немає конкуренції – найкращих ми зібрали в себе).

2006 рік став трагічною сторінкою колективу – в автокатастрофі загинув гравець Сергій Мартиненко. Це сталося якраз у день фіналу чемпіонату міста. В команди був шок. І все ж «Ді Ді Бао» неосновним складом зіграв той поєдинок і виграв.

Того ж року ми виступали на чемпіонаті області, і я пообіцяв команді: якщо станемо призерами, то заявимося на чемпіонат Західного регіону. Колектив умову виконав, і з 2007 року ми граємо в цьому турнірі, який переформатувався в групу «Захід» першої ліги чемпіонату України.

– Андрію, «Ді Ді Бао» всі роки стабільно виходить із підгрупи в плей-оф, але чогось більшого досягти не вдавалося. З одного боку – гра без провалів, але з іншого – і без прогресу…

– Спочатку варилися у власному соку, адже для нас це був новий рівень гри у баскетбол, з яким ще не стикалися. Та й ми не особливо претендували на перемогу, натомість прагнули зацікавити юних гравців. Хотіли, аби діти виростали і тягнулися до команди, прогресували і грали за нас. Бо коли немає дорослої команди, дуже складно чогось добитися від дітей. Ми в «Ді Ді Бао» виховали Миколу Полюляка, який нині став лідером львівської «Політехніки», що виступає в Суперлізі. Але коли Полюляк пішов на підвищення, замінити його не було ким, і ми запрошували легіонерів. Відтоді часто змінювався склад. Але тепер готові розвиватися.

– Торік у Вас був пріоритет, аби грали, краще чи гірше, тільки кам’янчани. Чому знову вирішили запрошувати легіонерів?

– Бо поставили мету – стати чемпіонами першої ліги! А ще в нас двоє гравців переїхали до Києва, багато травмованих. Ми підсилили команду трьома гравцями. Один із них – майстер спорту міжнародного класу Дмитро Неволін, який 2012 року став найкращим розігруючим першої ліги, а також у складі збірної України – призером чемпіонату світу зі стрітболу. Перейшов до нас і Андрій Романиця, який, граючи в Коломиї разом із Дмитром, вигравав першу лігу. Третій легіонер – Олександр Шашков із Одеси – раніше вже грав за нас. Такого сильного складу ми ще не мали.

– Як вдалося запросити в команду таких сильних гравців?

– Ми стабільно граємо в першій лізі. Останнім часом чимало команд переставали існувати, а ми тримаємося. Для мене головне не просто запросити сильних гравців, а щоб було відчуття єдиної команди. Думаю, ми цього досягли.

– Граючий тренер Євген Федоров приїхав до міста два роки тому. Плоди його роботи вже відчуваються?

– Команда підтягнулася. В Євгена тренуються багато дітей, тому плануємо з нового року вкладати гроші у виїзні змагання, а з наступного навчального – заявитися на дитячо-юнацьку лігу України.

– З такими планами на Вищу лігу не мітите?

– Вища ліга для нас недосяжна через відсутність належного залу. Мені пропонували перевести команду в Хмельницький, де є всі умови, навіть обіцяли додаткове фінансування. Ми відмовилися, бо хочемо грати для рідного міста.

Грати для Кам’янця «Ді Ді Бао» буде й у найближчі вихідні. До нас приїжджає івано-франківська команда «ВамБуд». Матчі проводитимуться, як завжди, в спортзалі ДЮСШ №1: в суботу – о 19.00; а в неділю – об 11.00.

P.S. До речі, якщо «Ді Ді Бао» виграє першу лігу, Андрій Бойко виконає обіцянку – нарешті розповість, що означає дивна назва команди.