П'ятница, 29 Березня 2024 р.
12 Грудня 2014

ВАГА ТІЛА ЗМЕНШУЄТЬСЯ, ВАГА МЕДАЛЕЙ ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ

Жанна РадюкКубок України з кікбоксингу, який 4-7 грудня проводився у Броварах, приніс чимало успішних результатів для кам’янчан. А найбільше потішив тріумф Жанни Радюк. Раніше вона вже сім разів ставала найкращою в Україні в юнацьких і молодіжних змаганнях. Тепер Жанна здобула золоті нагороди у двох розділах програми кікбоксингу (лоу-кік і фул-контакт) серед дорослих. Красуня з войовничим іменем невдовзі святкуватиме 20-річний ювілей, тож маємо додатковий привід з нею поспілкуватися.

– Жанно, що тебе спонукало зайнятися таким жорстким видом спорту, як кікбоксинг?

– Я в 14 років вирішила схуднути. Як спосіб, обрала кікбоксинг, оскільки тут працювати можна і руками, і ногами (це як бокс і тхеквондо водночас). Вдалося скинути 10 кілограмів, а захопившись кікбоксингом, уже вирішила й на змагання їздити. Я б не сказала, що це надто жорсткий, як для дівчат, спорт. Досить глянути на наших кікбоксерок.

– До речі, як у нас із кікбоксерками?

– Коли я починала займатися, то була єдиною дівчиною. Тренуватися доводилося з хлопцями, але вони мене не жаліли, на спарингах сприймали як рівного їм бійця. Тренер казав: «Ти на вулиці дівчина, а в залі – кікбоксер». Нині, крім мене, є ще шестеро дівчат, і вони спарингують між собою.

– Як часто тренуєшся?

– Щоденно у спортзалі філії «Європейського університету». В дні, коли працюю, маю одне двогодинне тренування, у вихідні ж тренуюся двічі на день. Мій наставник – Анатолій Лабатюк, але я не завжди тренуюся зі своєю групою, іноді доводиться займатися самотужки.

– Тобі, мабуть, не страшно прогулюватися містом ввечері. Чи доводилося застосовувати бійцівські вміння в життєвих ситуаціях?

– Ніколи. У мене спокійний характер, я намагаюся всі конфлікти вирішувати словами.

– Спорт доводиться поєднувати із навчанням і роботою…

– Я хотіла навчатися на факультеті фізичної культури, але не зуміла вступити, тоді як на педагогічний факультет пройшла відбір без проблем. Згодом перевелася на заочну форму і нині працюю контролером на пропускному пункті Замкового мосту.

– Часто спортсменки, коли дорослішають, починають думати про заміжжя, не говорячи вже про роботу та інші клопоти, а спорт якось відходить на другий план. Яким бачиш своє майбутнє?

– Ну, серце моє ще вільне. А щодо роботи, навчання та спорту, то я на все знаходжу час. Кікбоксинг залишати не планую, прагну стати майстром спорту. А ще хотілося би поїхати наступного року на чемпіонат Європи в Іспанію. Раніше на міжнародні змагання їздити не доводилося. Чемпіони України мають право змагатися на першості світу і Європи, але ці поїздки держава не оплачує, тож треба самій шукати кошти.

На Кубку України відзначилося чимало й інших вихованців кам’янецької ДЮСШ №5 ФСТ «Україна». Так, Вероніка Гомілко здобула золоту і бронзову медалі (в різних розділах програми кікбоксингу) серед дорослих. Лідія Прибатень завоювала срібло і бронзу. Срібні нагороди також мають Павло Кондратов і Роман Головатюк, а бронзову – Сергій Боднарчук.

Серед юніорів і юнаків кам’янчани теж мають чим похвалитися. Тут золоті дублі оформили Олександр Онуфрієв, Ольга Третяк, Марія Кобилецька та Мар’яна Шимко. По золотій і срібній медалі мають брати Ілля та Ярослав Дзісяки, золоту і бронзову – Денис Кушнір. Двічі на другому місці опинялася Антоніна Осецька, друге і третє виборов Любомир Борусевич, а Владислав Гандзюк здобув дві бронзи.

Спортсменів підготували Анатолій Лабатюк, Сергій Мещишин, Роман Ергешов і Сергій Гуменний.




Подяка за спонсорську допомогу директору БВТ «Рокор» Андрію Конюшенку, ПП Олександру Ількову, ПП Віталію Шаповалову, голові ГО «Добробут – цінність громади» Сергію Кротіку.