Середа, 24 Квітня 2024 р.
16 Жовтня 2015

БОРЩ ШАХІСТАМ ЗАВАЖАЄ

БОРЩ ШАХІСТАМ ЗАВАЖАЄТрадиційний ХХІV шаховий фестиваль «Стара фортеця» 9-11 жовтня відбувся в нашому місті масштабно, але не без прикрощів.

Як повідомляє керівник ШШК Анатолій Дубовий, за підтримки міського голови Михайла Сімашкевича та інших благодійників на організацію змагань зібрали 6 500 грн. (призовий фонд: 1000 грн., 700 грн., 500 грн. – для дорослих; 500 грн., 300 грн., 200 грн. – для дітей).

В основному турнірі змагалися понад 60 учасників, у дитячому – понад 30. Вони приїхали із Києва, Львова, Миколаєва, Чернівців, Хмельницького та інших міст.

Утім на початку змагань склалася неприємна ситуація. Приміщення шахового клубу віддали учасникам основного турніру, а дітей відправили грати до… їдальні НВК №8!

– Ми витратили гроші на проїзд, проживання, змагальний внесок. І за що? За всеукраїнський турнір в їдальні із запахом борщу? – обурювалися батьки, чиї діти приїхали на змагання. – Ми писатимемо скарги.

Місце дитячих змагань перебазували в спортзал цієї ж школи. Відверто кажучи, там теж умови не «люксові», але, принаймні, без запахів кухні. У зв’язку із «переселенням», за ланцюговою реакцією постраждали й інші організаційні моменти.

Як вийшов конфуз, ми запитали в організатора турніру Анатолія Дубового:

– Шаховий клуб може вмістити близько 70 гравців, а за тиждень до старту охочих виявилося значно більше, – пояснює Анатолій Васильович. – Ми потребували додаткового великого залу. Звернення до міських чиновників успіху не принесло. Тому я домовився про приміщення із сусідами – НВК №8. За день до турніру мені повідомили, що нам виділили їдальню. Та батьки юних учасників не сприйняли таких умов. На жаль, свято зіпсувалося.

Тепер повернемося до спортивної складової. Переможцем основного турніру став чернівчанин Михайло Ярмистий. Найкращий із кам’янчан, старшокласник Дмитро Горєлов виборов ІІІ місце. Серед дітей усі призери з інших міст. Річ у тім, що наш 8-річний Олександр Довгалюк вирішив змагатися у турнірі для дорослих, де набрав половину з можливих очок. Це була його репетиція перед поїздкою на чемпіонат світу до Греції.

А 17-18 жовтня в Кам’янці відбудеться ще один всеукраїнський шаховий турнір, присвячений пам’яті Леоніда Штейна (шахіста світового рівня, родом із нашого міста). Чому два вікенди поспіль у місті проводяться масштабні шахові змагання замість того, щоб зробити одні, але вищого рівня і з кращими призовими? Причина, мабуть, не стільки спортивна, скільки політична. Все ж організатори турніру Штейна можуть взяти до уваги попередні недопрацювання.