Четвер, 25 Квітня 2024 р.
4 Березня 2016

САБІНА ІЗ СИЛЬНИМ УДАРОМ

САБІНА ІЗ СИЛЬНИМ УДАРОМЖіночий бокс потрапив до «олімпійської сім’ї» лише 2012 р. Втім в Україні він має ще давніші славні традиції, а в Кам’янці – своїх героїв. Наразі наше місто славить дворазова чемпіонка України серед юніорів, кандидат у майстри спорту Сабіна Новосад – 15-річна вихованка ДЮСШ №2 і спеціалізованої школи-інтернату «Славутинка».

– Сабіно, що тебе спонукало вийти на ринг?

– Раніше у «Славутинці» я займалася тхеквондо, але секцію закрили. Натомість до школи прийшов працювати тренер із боксу Олег Люлько. Вирішила спробувати себе у цьому виді спорту і займаюся ним уже понад два роки.

– Заради такого спорту дівчині доводиться жертвувати багатьма речами, наприклад, манікюром…

– Звичайно. З довгими нігтями незручно боксувати, можуть зламатися. Але я манікюром і не цікавлюся, принаймні поки що. Іноді доводиться себе в чомусь обмежувати, зокрема в харчуванні. Правда, списку, що їсти, а що ні, – немає.

– Як рідні та друзі поставилися до твого бажання зайнятися боксом?

– Мати і батько підтримали. А деякі друзі, особливо дівчата та вчителі, відмовляли. Казали: «Ти ж дівчина, навіщо тобі цей бокс…». Але після того, як вони побачили мої результати, теж підтримують.

– Не боїшся травмуватися під час бою?

– Ні, хоча це цілком можливо. Коли виходиш на ринг, думаєш лише про одне: перемогти і показати прекрасний бій.

– А які плюси дає тобі бокс?

– 3авжди тримаю себе у спортивній формі, маю можливість побачити нові міста, спілкуюся з багатьма людьми. Плюсів багато.

– Тобі знадобилося менше ніж два роки, аби вийти на рівень чемпіонки України. Для цього, мабуть, потрібно весь вільний час проводити біля боксерської груші?

– Я тренуюся практично щодня – вранці та після уроків. Заняття проводяться в «Славутинці» та ДЮСШ №2.

– Бокс для тебе – це можливість захиститися, чи бажання чогось досягти у спорті?

– Гадаю, що спортивні досягнення – важливіші. Наразі моя мета – виграти чемпіонат Європи серед юніорів. А далі буде видно.

– На кого з відомих боксерок рівняєшся?

– Захоплююся колишньою чемпіонкою світу з професійного боксу Аліною Шатерніковою. Познайомилася з нею, коли вона приїжджала до нас у «Славутинку». Шатернікова бачила мої переможні бої на чемпіонаті України та вручала медаль.

– У чоловічому боксі дуже велика конкуренція, тому непросто досягти успіху. Дівчат-боксерок значно менше. Це додає шансів проявити себе?

– У Кам’янці в моїй ваговій і віковій категоріях у мене немає конкуренції. Доводиться запрошувати на спаринги чи змагання дівчат із Городка, Чернівців, Хмельницького, а іноді ми їдемо до них. Буває, що спарингую з хлопцями. На чемпіонаті України в моїй вазі змагалися п’ятеро дівчат. Скільки буде учасниць на європейській першості, не знаю. Але це мова йде про юніорські змагання. Серед дорослих жінок конкуренція набагато більша. Там, аби розраховувати на успіх, потрібно тренуватися вже тричі на день.

Поки за свої успіхи хочу подякувати дирекції школи «Славутинка» та Благодійному фонду «МіСт» ім.Михайла Савенка, який суттєво доклався до розвитку боксу в нашому закладі. І, звісно, тренеру Олегу Олександровичу, який багато зі мною працює.

Про перспективи вихованки запитали і в тренера.

– Сабіна має потенціал, щоб дорости до боксерки високого рівня, – вважає Олег Люлько. – Вона добре розуміє тактику, має силу, швидкість, координацію, технічну підготовку. Потрібна лише фінансова підтримка. Аби Сабіна виходила на високий рівень, у неї треба вкладати декілька десятків тисяч гривень на рік. Скажімо, як члену збірної України, міністерство їй оплачує тренувальні збори, але тренеру, щоб поїхати з нею, потрібно шукати кошти. Наразі нам допомагає Благодійний фонд «МіСт».

3-17 березня Сабіна пройде збір у Сонячній Долині. У планах – поїздка на турнір до Польщі. Влітку – ще один тренувальний збір і закордонний турнір. А 15-24 вересня в Туреччині відбудеться чемпіонат Європи з боксу.