П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
3 Червня 2016

БИТВА У ФОРТЕЦІ

Кам’янець-Подільська фортеця стала місцем безкомромісних боїв. 29 травня тут проводився Міжнародний турнір зі змішаних єдиноборств «MMA Pro Ukraine – 6: Битва у фортеці». Приїзд найкращих бійців України та Молдови спричинив неабиякий ажіотаж і фантастичну атмосферу, глядачі ще задовго до відкриття змагань зібралися навколо встановленого в центрі фортеці октагона (восьмикутного рингу). На них очікували 11 боїв, серед яких три чемпіонські поєдинки.

Олег ХачатуровMMA (від англ. Mixed Martial Arts – змішані бойові мистецтва) наразі набирають популярності як у світі, так і в нашому місті. Та все ж мало кому з кам’янчан колись доводилося (тим більше наживо) спостерігати ці бої. Змішані єдиноборства вміщують у себе весь арсенал борцівської та ударної техніки (греко-римська і вільна боротьба, дзюдо, дзюдзюцу, бокс, кікбоксинг тощо). Проводяться два раунди по 5 хвилин, якщо судді визначили нічию, відбувається додатковий 3-й раунд. Титульні бої складаються з трьох раундів.

Іноді ММА називають боями без правил – таке визначення, звісно, неправильне. І все ж, при мінімальній захисній амуніції, це видовище не для осіб зі слабкими нервами. Втім на турнірі спортсмени частіше боролися в партері (тобто, лежачи, сидячи або навколішки), намагалися проводити больові прийоми, задушення. Влучних ударів кулаками і ногами було мало, але якщо вдавалося, то вже доходило до крові. Майже після кожного бою бійців на виході зустрічала бригада медиків, багатьом надавали допомогу.

Окрасою і кульмінацією вечора став бій за титул інтернаціонального чемпіона за версією WMMA FC у легкій вазі (до 70 кг) між кам’янчанином із клубу «Гуни» Олегом Хачатуровим і чемпіоном Молдови з Кишинева Євгеном Вулпе. Наш боєць здобув переконливу перемогу: в другому раунді затиснув суперника до підлоги і так «віддубасив», що суддя зупинив бій, визнавши технічний нокаут. Олег, якого тренує фото Петра ІгнатьєваЮрій Нестеровський, одержав уже другий чемпіонський пояс (24 квітня він став чемпіоном України серед професіоналів). Після бою Хачатуров отримав вітання від нардепа Володимира Мельниченка та мера міста Михайла Сімашкевича, котрий нагородив його відзнакою міського голови «За заслуги перед громадою».

У двох інших титульних боях пояс інтернаціонального чемпіона за версією WMMA FC у напівлегкій вазі здобув боєць із Києва Ельнур Велієв, а титул чемпіона України серед професіоналів у найлегшій вазі дістався Віталію Бранчуку (м.Дніпро).

У рейтингових боях брали участь ще троє кам’янчан. Дебютну перемогу на професійному рівні здобув Микола Кратківський, здолавши опір Сергія Руснака з Умані. Ще один представник «Гунів» Костянтин Агапов продемонстрував характер: після отриманої важкої травми і допомоги лікарів повернувся на октагон і все-таки переміг Владислава Козака (м.Умань). Лише Давид Круглик, котрий розпочинав бійцівський вечір, змушений був здатися в першому раунді після задушливого прийому суперника з Житомира Івана Зінченка.

Загалом же кам’янецький турнір зі змішаних єдиноборств «MMA pro Ukraine – 6» довів, що наше місто має чудовий потенціал в організації таких визначних міжнародних змагань.

Тарас КРУКІВСЬКИЙ.