Четвер, 25 Квітня 2024 р.
17 Червня 2016

КАМ’ЯНЕЦЬ ЗАМІНЮЄ ЄВПАТОРІЮ

КАМ’ЯНЕЦЬ ЗАМІНЮЄ ЄВПАТОРІЮФутбольна збірна України з інваспорту, котра готується до вересневих Паралімпійських ігор, 29 травня – 10 червня на міському стадіоні Кам’янця-Подільського проводила навчально-тренувальні збори. Відверто кажучи, такий вибір збірної неабияк здивував, адже наше місто не може похвалитися хорошою футбольною інфраструктурою, а тим більше – газонами для поля. Але факт залишається фактом, причому – приємним.

Утім дислокація команди в нашому місті мала вагоме підгрунтя: п’ятеро «збірників», котрі вже мають титули паралімпійських чемпіонів, є вихованцями кам’янецького планово-економічного технікуму. Це Віталій Трушев, Володимир Антонюк, Тарас Дутко, Денис Пономарьов та Олександр Девлиш. 8 червня збірна зустрілася з учнями та викладачами навчального закладу.

Журналісти «Подолянина» розпитали головного тренера паралімпійської збірної України Сергія Овчаренка, з котрим команда досягла великих успіхів, про тренувальні збори і враження від міста.

– Останніми роками питання, де проводити збори, стало для нас проблемою, – каже Сергій Валентинович. – Раніше готувалися на нашій базі в Євпаторії. Нині це єдина територія в Криму, котра залишилася під контролем України – вона належить Національному паралімпійському комітету, там працюють українські керівники. Звісно, мусимо дозволяти тренуватися на базі й російським спортсменам, але ми теж могли б там займатися. Та нині проблематично виїхати до Криму, потрібно більше коштів на проживання, харчування. Не працює там наша банківська система – нюансів чимало.

Непогані умови для тренування є в Новомосковську Дніпропетровської області, але сидіти на одному місці впродовж трьох місяців психологічно складно.

– Що підштовхнуло приїхати до Кам’янця-Подільського?

– На зборах тут ми вперше. Торік планували в Кам’янці провести всеукраїнські футбольні змагання, але не вийшло через фінансові труднощі. Тож вирішили, що цьогоріч завітаємо хоча б на збори. В Кам’янці завжди гарно ставилися до інваспорту, плідно працюють тренери. У перемогах нашої команди є заслуга і планово-економічного технікуму, вихованці якого часто грають за збірну.

– Сергію Валентиновичу, як Вам тутешні умови для занять?

– Сподобалося красиве, чисте, компактне місто. Гарний готель (команда проживала у готелі «7 Днів». – Прим. авт.), хороше харчування, тренажерний зал. Але найбільша проблема – якість футбольного поля. В принципі, ми розуміли, що воно тут не найкраще, але наразі більше займаємося біговими вправами, тож можна терпіти. На заключних етапах підготовки до Паралімпійських ігор потребуватимемо кращих баз для тренувань.

Ще один неприємний момент – у Кам’янці автомобілі не пропускають людей на пішохідних переходах. Тричі в день команді доводиться ходити містом, і ця проблема відчувається.

Але не так просто знайти для збірної базу з хорошим полем і компактним проживанням. Важливо, щоб гравцям було зручно добиратися з різних міст і щоб збори обійшлися дешево. Ми ж не київське «Динамо», наш бюджет обмежений.

– Які подальші плани підготовки?

– 18 червня вилітаємо на міжнародний турнір до Голландії, а в липні проведемо навчально-тренувальні збори в Новомосковську.