П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Червня 2016

ПІДКОРЮВАЧІ СКЕЛЕДРОМУ

ПІДКОРЮВАЧІ СКЕЛЕДРОМУВже втретє в Кам’янці-Подільському відбувся чемпіонат України з боулдерингу (різновид скелелазіння). 7-12 червня змагання зібрали найсильніших скелелазів із Києва, Харкова, Дніпра, Одеси, Вінниці, Чернівців, Хмельницького та інших міст.

На Центральному стадіоні ім.Г.Тонкочеєва організатори встановили скеледром – подекуди пряму, а подекуди нахилену під градусом стіну зі змінними зачіпками, по якому спортсмени мусили дряпатися на вершину.

Чемпіонат проводився як у дитячо-юнацьких категоріях, так і серед дорослих. Дітей та юнаків розділили на 8 вікових категорій (наймолодшій підкорювачці скеледрому 5 років). Змагалися 130 учасників (якби не ЗНО у школярів, їх би приїхало більше), серед яких восьмеро кам’янчан. Серед наших юних скелелазів чемпіонами України стала Софія Чесноковська та Роман Олександрук; ІІ місце – Артемій Сиваш; ІІІ – Назарій Підгурний.

Найочікуванішою подією став чемпіонат серед дорослих (70 учасників): споглядати, як спортсмени хвацько долають неймовірно складні траси – видовище, варте уваги. Щоправда, найсильніші кам’янецькі скелелази, котрі претендували б на медалі, участі не брали. Марічка Муляр була головною організаторкою змагань, також їй допомагали Віктор Білий, Олександр Томашевич, судді й помічники з інших міст.

Від Кам’янця змагалися Ярослав Шафранський, Олександр Дорош, Олександр Опольський та юніорський чемпіон Роман Олександрук, однак до фінального етапу вони не потрапили. Чемпіонами України стали скелелази з Дніпра: Євгенія Казбекова та Валерій Крюков. Нагороджували медалями та грошовими преміями, до речі, не трійки, а шістки найкращих скелелазів. Організаційну та фінансову підтримку змаганням надали кам’янецький підприємець Микола Сосула та чимало інших спонсорів.

Відвідувачі мали змогу й самі спробувати сили в скелелазінні на окремому стенді. Також паралельно влаштовували конкурси і розваги для дітей.

Тарас КРУКІВСЬКИЙ.