Четвер, 28 Березня 2024 р.
29 Липня 2016

А ТУРКІВ ЗНОВУ ТЯГНЕ ДО КАМ’ЯНЦЯ…

Минулими вихідними фортецю заполонили люди, вбрані в старовинний одяг та озброєні луками. У місті вже вп’яте відбувся лучний турнір «Кам’яна стріла», котрий цього року розширив свою географію на дві фортеці – Кам’янець-Подільську та Хотинську.




Понад півсотні учасників із різних міст України та Молдови в суботу змагалися у влучності в дворі та на стінах фортеці, привертаючи увагу численних туристів своїм середньовічним виглядом. Цього разу серед стрільців особливо багато було вродливих дівчат, схожих на ельфійок і не менш влучних. 

А ТУРКІВ ЗНОВУ ТЯГНЕ ДО КАМ’ЯНЦЯ…

Аж із самого Стамбула прибула на турнір чимала група турецьких лучників – дорослих і дітей – на чолі з Анданом Мехелем, котрий уже неодноразово приїжджав на турніри в Україну й підтримує дружні відносини з організаторами – товариством «Кам’янецька зброярня» і його головою Ігорем Чесноковським.

Проте героїнями цього турніру стали дівчата. За результатами двох днів змагань у двох фортецях звання найвлучнішого стрільця виборола Ольга Сокотун, ІІ місце посіла Ірина Челепис (обидві з київського клубу «Сіра ліга»), а ІІІ сходинку – запорожець Вадим Келеберденко.

Змагання зі стрільби з історичних луків значно відрізняються від спортивних змагань з олімпійських чи блочних луків. Конструкція лука – лише традиційна, не використовуються жодні підсилювачі або приціли, а сама стрільба – інтуїтивна. Зовсім іншими є й мішені та система підрахунку балів. Історичний лук – це швидше не спорт, а стиль життя, який об’єднує людей різного віку, різних професій і різного достатку по всьому світу.

– Наше товариство постійно бере участь у турнірах, що проводяться в інших містах України, а також їздимо на фестивалі до Польщі, Туреччини, Іспанії тощо, – розповідає Ігор Чесноковський. – А нині ми разом із представниками клубів з 12 міст спільно працюємо над створенням Федерації історичного лука. Хочемо вийти на рівень серйозних реконструкторських фестивалів, де будуть відтворені костюми й луки, і щоб цей захід проводився цікаво і масово.