Четвер, 25 Квітня 2024 р.
23 Вересня 2016

БІЛЬШЕ НІЖ МОГЛИ МРІЯТИ

На тріумфальних для України Паралімпійських іграх, що 7-18 вересня проводилися в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), наша паралімпійська збірна показала третій результат у світі та обновила свої рекорди.

Заслужений майстер спорту України, повний кавалер ордена «За заслуги», Почесний громадянин міста,  кам’янчанин Віталій Трушев став  уже триразовим паралімпійським чемпіоном

Але кам’янчани, звісно, особливо тішаться перемогою нашої футбольної збірної, котра у фіналі здолала Іран ­ 2:1, а загалом виграла всі 5 матчів у турнірі. В складі команди вже втретє здобули золоті медалі Паралімпіади кам’ян­чанин Віталій ТРУШЕВ, капітан і найкращий бомбардир змагань (8 голів) Во­­лодимир АНТОНЮК, який довгий час жив і навчався в Кам’янці­По­дільському, а також Тарас ДУТКО, котрий колись також два роки навчався в нашому планово­економічному технікумі.

Жіноча збірна України з волейболу сидячи, за яку грає студентка К­ПНУ ім.Івана Огієнка Тетяна ГУРАНСЬКА, на жаль, зупинилася на четвертому місці, втім це теж гідний результат.

22 вересня Віталій Трушев уже повернувся до Кам’янця. Перша зустріч ­ із міським головою Михайлом Сімашкевичем та журналістами.

– Коли я повернувся з попередньої Паралімпіади в Лондоні зі срібною медаллю, пообіцяв: якщо потраплю в Ріо, то привезу до Кам’янця золото. І мені це вдалося! ­ зазначив 33­річний футболіст.

За матчами українців стежило багато телеглядачів, тож Трушев уже став впізнаваною особою. Зокрема, в Хмель­ницькому до нього підходили чимало охочих зробити спільне фото. Спортсмен після довгої дороги додому зізнався, що в найближчих його планах ­ скуш­тувати зеленого борщу, приготованого дружиною, і відпочити.

А от мер наразі міркує, чим цього разу відзначити Віталія, котрий і так уже має чимало міських відзнак. Сам спортсмен натякнув, що непогано би було відремонтувати геть розбиту дорогу на Руських фільварках, де він проживає.

Загалом, підсумовуючи, зазначимо, що українська збірна і раніше показувала себе сильною на Паралімпіадах. У двох попередніх Іграх у медальному заліку країн вона була четвертою. І все ж цього разу (особливо на фоні Олімпійської збірної) наші спортсмени приємно вразили всю країну. 117 медалей, із яких 41 золота, 37 срібних і 39 бронзових ­ браво! Американці, як не старалися, так нас і не наздогнали, лише китайці та британці виступили краще. Значний внесок у такі результати зробили українські плавці ­- 25 золотих медалей, зокрема відзначимо Максима Крипака, котрий здобув 5 золотих і 3 срібні медалі.

Українська система фізичної культури і спорту для людей з обмеженими можливостями вважається однією з най­кращих у світі, і в Кам’янці теж куються таланти.

А на завершення все­таки хочеться додати ще один штрих. У паралімпійських змаганнях із бігу на 1500 м аж четверо африканських спортсменів із вадами зору Т13 (можуть бачити предмети на відстані не більше як 6 м) пробігли дистанцію швидше за недавнього олімпійського чемпіона! Навіть із фізичними вадами можна досягти найкращих на планеті результатів, якщо наполегливо працювати.