П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
2 Червня 2017

ЗОЛОТІ СИЛАЧКИ

Двом кам’янчанкам – мсмк Тетяні ШЛОПКО і багаторазовій чемпіонці, призерці України, Європи, світу та Всесвітніх ігор Тетяні МЕЛЬНИК – вдалося підкорити світовий п’єдестал.

У чемпіонаті світу з жиму штанги лежачи, що проводився 22-28 травня в місті Каунас (Литва), дві Тетяни завоювали по золотій нагороді у своїх категоріях. Загалом збірну команду України представляли 18 спортсменів, 10 із яких повернулися з медалями світової першості: 3 золоті, 3 срібні та 4 бронзові.

Вадим Воронецький, Тетяна Шлопко,  Тетяна МельникПро перебіг змагань і подальші плани говоримо із діючою чемпіонкою світу Тетяною Мельник:

– Рівно чотири роки тому в маленькому литовському містечку Каунас проводився такий же чемпіонат світу з жиму лежачи, – розповідає Тетяна. – Тоді, як і цього разу, каунаський поміст був надзвичайно прихильний до мене та став свідком моєї перемоги. Відверто кажучи, я розраховувала на легший виступ. Але коли після процедури зважування побачила, яку вагу замовили мої суперниці для підйому на першу спробу, зрозуміла, що розслабитися не вийде.

Росіянка Юлія Чистякова починала змагання з 157,5 кг, шведка Андреа Хаммарстром – зі 160 кг, а японка Мізогучі Кумі – взагалі зі 170 кг, котрі так і не подужала.

У першій спробі мені успішно підкорилися 160 кг, у другому раунді 167,5 кг. У завершальному підході шведка спробувала вийти на І місце, замовивши 167,5 кг, утім не змогла їх подолати. Росіянка ж подужала 172,5 кг.

Тут настав момент істини: аби завоювати світове золото, мені потрібно було підкорити 175 кг. Таку вагу до цього я ще в руках не тримала. В голові пролітали сотні думок про можливу невдачу, втім я намагалася відключитися і зробити все, як на тренуваннях. І, дякувати Богу, мені це вдалося.

– Тетяно, Ви сьогодні – тренер. А хто тренував Вас, підказував, підтримував?

– Займаюся пауерліфтингом із 2004 року. 2014-го зробила перерву, щоб народити дитину. Стала тренером і не змогла встояти перед спокусою підйому штанги. Тому навесні минулого року, ще в процесі грудного вигодовування, я повернулася на міжнародний поміст.

Перший мій наставник – заслужений тренер України Вадим Воронецький. Сьогодні теоретичною частиною моєї підготовки займається викладач К-ПНУ Геннадій Бесарабчук. А от практична підготовка, важкі тренування та виступи були б неможливими без чоловіка Валерія Мельника. Загалом моя сім’я – це основа спортивної діяльності.

– У чому секрет успіху?

Тетяна Мельник (Ахмамєтєва)– Він у всіх особистий. Кожен спортсмен повинен дожити до нього самостійно. Все, що я вже нажила у спорті, намагаюся передати вихованцям. І кожен із них пропускає мої підказки через призму свого світогляду, щось бере до уваги, а щось вважає непотрібним. Так і формується власний секрет успіху. Втім головним у досягненні спортивних висот вважаю раціоналізм.

– Що можете сказати про розвиток пауерліфтингу в нашому регіоні?

– У нашому місті пауерліфтинг перебуває на досить високому рівні. Якщо хтось захоче спробувати себе в нашому виді спорту під моїм керівництвом, мене легко знайти в соцмережі «Фейсбук» або можна написати на електронну адресу (melnyk.tetiana.fpu@gmail.com).

– Сьогодні готуєтеся до участі у Всесвітніх іграх?

– Так. Торік у чемпіонаті світу, що проводився в місті Орландо (США), всі спортсмени світу боролися за право представляти країни в Х Всесвітніх іграх, що відбудуться цьогоріч у польському містечку Вроцлав. Збірна команда України виступила потужно і завоювала 10 ліцензій на участь у цих іграх! Одна з них поїхала до Кам’янця. Залишилося два місяці до цього надзвичайно важливого старту, адже це фактично Олімпіада для неолімпійських видів спорту! Обіцяю зробити все можливе, аби гідно виступити у цих змаганнях.

Дмитро БОЙКО.