Четвер, 25 Квітня 2024 р.
21 Липня 2017

КЛАСИКА ПАУЕРЛІФТИНГУ: ЗІ ШТАНГОЮ І МЕЙКАПОМ

Катя ТКАЧУК

У сюжетах дитячих мультиків і фільмів хлопчики часто допомають нести додому важкий портфель тій дівчинці, яка подобається, але це не про неї… Свій портфель кам’янчанка Катя ТКАЧУК носила з легкістю, незважаючи на його вагу, та ще й декілька хлопчачих могла б прихопити, якби була потреба. Річ у тому, що змалечку ніжна і тендітна Катя вперто підкорювала кожну мету, яку ставила перед собою. Однією з них став пауерліфтинг.

– Катерино, часто можна почути, що дівчатам важкого носити не можна! Що ж тебе спонукало вперше підняти над головою важелезну штангу?

– Я з дитинства, як каже мама, шукаю собі гудза. В 10 років, йдучи до школи, зустріла на декілька років старшого сусіда (ми з ним дружили). От він і розповів мені про те, що займається пауерліфтингом, а я настільки загорілась ідеєю спробувати, що того ж дня пішла до спортзалу. Мама з татом спочатку були незадоволені моїм вибором і казали, що такий важкий спорт не для дівчинки. Коли ж у мене почало виходити, з’явилися перемоги, то батьки змінили думку. Пригадую, як тато з дідусем вантажили сіно і, притомившись, зробили перерву, а я вирішила допомогти і сама переносила всі тюки. Тато й подумати не міг, що пауерліфтинг дасть мені стільки сили. До речі, на моїй пам’яті вже близько півсотні змагань, куди завжди їзджу із тренером Тетяною Мельник. Вона мене найбільше підтримує.

– Характер у Каті, можна сказати, золотий. Вона дуже позитивна, щира та добра людина, досить вразлива та тендітна, – розповідає про спортсменку її тренер Тетяна Мельник. – Її важко асоціювати з пауерліфтингом. Але на помості проявляються всі ті якості, яких, здавалося б, їй бракує в повсякденному житті: заповзятість, наполегливість, жага перемоги. Довгий час я готувала її до навантажень,

і лише тепер настав час реалізовувати все напрацьоване. Саме тому цього року Катя «вистрілила» – завоювала золото чемпіонату Європи та бронзу чемпіонату світу, встановила 3 рекорди України. Наступного року ставлю перед нею нову мету: перевищити власні результати, стати сильнішою фізично та морально.

– Тетяно, а як проходять тренування з Катею, і що у найближчих планах Ваших вихованок?

– Я працюю тренером-викладачем районної ДЮСШ із вересня 2007 року. Катя тренується вже 6 років, але свій потенціал лише почала розкривати. На тренуваннях їй часто не вистачає запалу, певного вогнику, але у змаганнях вона зовсім інша. З дівчат на сьогодні треную ще Валентину Загоруйко. Торік вона стала срібною призеркою чемпіонату України з класичного пауерліфтингу, а цього року вже виграла чемпіонат України з жиму лежачи. Нині обидві мої вихованки готуються до чемпіонату України з класичного пауерліфтингу, який відбудеться 14-23 вересня в Луцьку. За результатами цих змагань будуть відібрані спортсмени для участі у чемпіонатах Європи та світу з класичного пауерліфтингу.

Ольга БАНАХ.