Субота, 20 Квітня 2024 р.
10 Листопада 2017

ШАХОВИЙ ДІЯЧ ІЗ ВІДЗНАКОЮ

1987 року за адресою: вул.Огієнка, 37, на світ народився майбутній чемпіон – шахово-шашковий клуб «Гросмейстер». Сьогодні це солідний 30-річний заклад, наповнений мудрістю поколінь і шаною новачків. Його засновником став Анатолій Дубовий, який ще тоді знав, що в клубу велике майбутнє.


Анатолій Дубовий– 1978 року я змінив місце роботи: із заводу «Електроприлад» перейшов у міськжитлуправління і став там педагогом. Мріяв, аби всі діти були здоровими, тому намагався створити умови для їхнього активного заняття спортом. Працював у дві зміни: до 16.00 привозив будматеріали, штукатурив, бетонував підвали, а до 20.00 тривали педагогічні будні з дітьми у дворах (міні-футбол, волейбол, теніс, гирі, шахи тощо). За 5 років відкрив 3 клуби на території центрального мікрорайону: «Тура», «Ровесник» і «Сатурн», останній – найбільший в області. У кожному з перелічених клубів були кімнати для інтелектуальних ігор: шахів і шашок, куди спочатку приходили лише пенсіонери. Крім клубів, почав проектувати зразкові дитячі майданчики за спортивними напрямами. Так були побудовані універсальні майданчики для міні-футболу, волейболу, а взимку – для хокею з вечірнім освітленням («Олімпія», «Вимпел», «Еврика»). П’ять років я займав перші місця в конкурсі з організації виховної та фізкультмасової роботи в області, а ще ІІ місце в Україні (спартакіада «Юність»). Але моєю мрією було створення для міста шахового клубу.

– Як вдавалося поєднувати освітянську працю та клубну діяльність?

– 1987 року я разом із ветеранами війни, за сприяння міськвиконкому, створив міський шаховий клуб і тоді перейшов працювати в Палац піонерів (сьогодні Центр дитячої та юнацької творчості). За 30 років існування шахового клубу впровадив багато інновацій: шахи в дитячих садочках (№6 та 21); вивчення гри у шахи в 2-х класах ЗОШ №14; провів 66 всеукраїнських і міжнародних турнірів, де були майстри з Росії, Молдови, Білорусі, Словаччини і Англії (турніри «Стара фортеця», «Подільська осінь», пам’яті Бодянського); випускалася друга в Україні обласна шахова газета «Шахіст Поділля»; провів два чемпіонати України з шахів («Біла тура») і шашок серед школярів.

– Що вважаєте своїм найголовнішим досягненням?

– Моя гордість – це мої учні. Адже саме завдяки дітям-чемпіонам ШШК «Гросмейстер» став центром області з шашок. До речі, 2003 року за успіхи в розвитку шахів і шашок у нашому місті й активну громадську роботу мене нагородили відзнакою Міністерства освіти і науки України – «Відмінник освіти України». А 2014 року отримав зірку міського голови «За заслуги перед громадою». Серед досягнень і те, що моє ім’я можна знайти у шаховому енциклопедичному словнику: «Український шаховий діяч, засновник ШШК, президент обласної федерації шашок, віце-президент обласної федерації шахів та новатор».

Ольга БАНАХ.