П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Квітня 2018

ТРИ КИТИ КАМ’ЯНЕЦЬКОГО ТЕНІСУ

Третій рік поспіль на початку квітня професійне свято відзначають любителі вишуканої і в той же час простої, зручної, цікавої та нереально захопливої гри – настільного тенісу. Все, що потрібно, – стіл, м’ячик і ракетки, тому можливість пограти є як у селищах, так і в мегаполісах.

СУТЬ ГРИ

Гра відзначається високою інтенсивністю, потребує багато переміщень і швидких рішень. Насамперед потрібно грати головою, потім – ногами і тулубом, а вже тоді за допомогою ігрової руки (та, яка тримає ракетку) забезпечувати дотик із м’ячем. Настільний теніс, на думку багатьох фахівців, є корисним для людей із поганим зором.

ДЕ ПЛЕКАЮТЬ ТЕНІС

ТРИ КИТИ КАМ’ЯНЕЦЬКОГО ТЕНІСУКам’янецькою Меккою настільного тенісу по праву може вважатися

К-ПНУ ім.Івана Огієнка, адже з 2014 р. в місті відбулася «спортивна революція» і настало визнання його як тенісного. Рейтингові змагання «Кам’янецька весна», «Олімпійські надії», «Остання столиця», «Кубок Віктора Корчагіна» внесені до календарного року Федерації настільного тенісу України. До цього у Хмельницькій області таких «оупенів» не проводили.

За короткий час місто приймало чемпіонати України дитячої ліги, командні змагання Західного регіону першої ліги, обласні універсіади тощо. А запорукою такого успіху стала матеріально-технічна база факультету фізичної культури, зокрема кафедри спорту і спортивних ігор на чолі з тренером-викладачем Олександром Алєксєєвим.

Спортсмени вивчають теніс теоретично, практикуються у суддівстві, а всі охочі студенти, які обрали цю спеціалізацію, невтомно відшліфовують майстерність і готуються до нових змагань у групі спортивно-педагогічного вдоскона лення (тренувальні дні: понеділок, середа, п’ятниця, о 13.00).

Студенти вишу є головними фаворитами універсіад, стають призерами все­українських і міжнародних змагань, а в області їм немає рівних. Серед них Ірина Моцик, Соломія Братейко (вперше переможниця Європи серед жіночих пар), Станіслав Чорнобаєв, Олексій Рибка, Сергій Бучацький, Андрій Домбровський, Наталія Капуста.

Другим осередком, де можна відчути себе справжнім профі малої ракетки, є ПДАТУ. На базі першого гуртожитку аг­рарного університету протягом тижня у спортзалі (єдиний стаціонарний зал на 4 столи) завжди гамірно та людно. Кількість прихильників тенісу збільшується, і якщо програєш – змушений чекати своєї черги, аби продемонструвати вміння кидати «топси» (технічний удар із посиленим обертанням м’яча та прискореною траєкторією відскоку) або, навпаки, вправно захищатися «підрізаками» чи «запилами».

Відомий у місті тренер і гравець Сергій Степанков не раз приводив свою команду до числа переможців та призерів спартакіад і всеукраїнських змагань серед аграрних вишів.

На базі університету проводяться багато турнірів: відкриті та внутрішні першості ПДАТУ, факультетські спартакіади студентів і викладачів, міські, районні змагання. Пограти можна з понеділка по четвер, після 18.00, не обходиться і без вихідних для найвідданіших спортсменів. До речі, відомий співак і (напевно, мало хто знає) тенісист Павло Дворський не раз демонстрував свою вправність саме у цьому залі. Відомими випускниками є тенісисти брати Юрій і Василь Горбачі, Євгенія Петрук, перспективний студент Віталій Борецький.

Третім місцем, де плекають настільний теніс, є індустріальний коледж – лідер студентського спорту під керівницт­вом Олександра Черевка (у народі Сан Санича), переможець міських і обласних змагань серед вишів І-ІІ р.а. На базі закладу проводяться особисті та командні першості, раніше – шкільні першості, й традиційно сімейні змагання пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.

ТЕНІС В ІМЕНАХ

Зразковою примадонною місцевого настільного тенісу є тренер-викладач харчового коледжу Віра Шиндер, якій солідний вік не перешкоджає активно рухатися, демонструвати чудову форму і проводити майстер-класи для молоді. Віра Василівна на базі клубу «Водограй» виховує нові таланти: десь порадою, десь підтримкою, а десь ракеткою.

Іншим прикладом для захоплення є наш ветеран, призер чемпіонату Європи, обласних і всеукраїнських змагань Ернст Родічев. Граючи у захисному стилі, який потребує великої рухової активності, він може легко відбити атаку молодих суперників. Тримати себе у чудовій формі спортсмену допомагає комплекс вправ.

Цей вид спорту в межах і за межами міс­та не може не асоціюватися з найсильнішими на сьогодні гравцями та засновниками міської асоціації настільного тенісу: Олександром Алєксєєвим, Сергієм Степанковим, Андрієм Домбровським – багаторазовими переможцями різних командних і особистих змагань. Перспективними гравцями, які за короткий час досягли високого рівня, є Андрій Ісаєв і Валентин Луценко. Підтримують спортивну форму завдяки настільному тенісу і знані ветерани: зачинатель цього виду в К-ПНУ Анатолій Федірко, вищезгаданий тренер Сан Санич, колишній директор медучилища Борис Антонецький та інші.

Ще не раз би прославив місто, на жаль, покійний Віктор Корчагін, пам’ять про якого не згасає, адже на його честь традиційно у жовтні організовується меморіальний турнір.

Потужним закладом, на базі якого доволі часто проводяться різноманітні змагання серед спортсменів «Інваспорт», є Подільський спеціальний навчально-реа­білітаційний соціально-економічний коледж. Студенти закладу – лідери місцевих і обласних першостей. Серед дорослих спортсменів Олександр Небельський є учасником рейтингових турнірів і призером чемпіонатів України.

Є НАД ЧИМ ПРАЦЮВАТИ

Вагомим недоліком для нашого міста є недостатній розвиток дитячого настільного тенісу. Хто скаже, де є такі секції чи гуртки у шкільних і позашкільних закладах освіти? Тому конкурувати із красилівською чи хмельницькими ДЮСШ Кам’янець не може, поки не відкриє відповідну спеціалізацію.

Досить дивним і прикрим є факт, коли місто приймає чемпіонат України без господарів змагань. Чому тривалий час уже не проводяться шкільні командні чемпіонати, які колись відбувалися в «Індуст­рії»? До речі, автор цих рядків навіть вигравав такий за НВК №9, а згодом – за ліцей.

Після проведення масштабних змагань швидко знаходяться і місцеві таланти, серед таких наші майбутні надії – це Анна Саламаха та Олександр Бринюк. У кожному об’єднаному підлітковому клубі є тенісний стіл, де діти і молодь можуть без­коштовно пограти, але це рівень забав.

Крім відкритих масштабних рейтингових турнірів і першостей університетів, немає свого окремого внутрішнього чемпіонату міста в абсолютній та вікових категоріях, закладеного в календар спорткомітету.

Іншим доцільним питанням в організації великих рейтингових турнірів є відсутність кам’янецьких суддів належного рівня. Щоб провести такі змагання, потрібні фахівці з національною категорією, а таких у Хмельницькій області немає. Тому часто запрошують суддів зі Львова, Києва, Вінниці, Чернівців, а наші кадри ще виховуються.

У Кам’янці шанують традиції настільного тенісу. Звичайно, ще є над чим працювати, але перші кроки зроблено. Місто має 8 професійних столів і готове до змагань.

Настільний теніс – це спорт, який не має вікових обмежень, примушує активно рухатися, тримати себе у формі, почуватися молодими і щасливими. І кожен може таким стати!

Дмитро БОЙКО, організатор і суддя змагань.